Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Παρουσίαση του συγγραφικού έργου του Αριστείδη Τσοτρούδη στην Αθήνα

banner roots

Παρουσίαση του συγγραφικού έργου του Αριστείδη Τσοτρούδη στην Αθήνα
14.12.2018 | 18:37

Παρουσίαση του συγγραφικού έργου του Αριστείδη Τσοτρούδη στην Αθήνα

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Το «Αρχείο Πολέμου» προσκαλεί το κοινό στην παρουσίαση του συγγραφικού έργου του ιστορικού συγγραφέα και ερευνητή Αριστείδη Ι. Τσοτρούδη με κεντρικό θέμα «Η Γερμανική κατοχή μέσα από τα αρχεία του ΕΑΜ Λήμνου».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο «Αρχείο Πολέμου» (Μηθύμνης 36, Πλατεία Αμερικής, Αθήνα) το Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου, και ώρα 19:30.

Λίγα λόγια για το έργο

Από τα αρχαία χρόνια σιτοβολώνας η Λήμνος, κατάφερε στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής να μην πεινάσει και να κρατήσει τους κατοίκους της, την ίδια στιγμή που άλλα γειτονικά νησιά λιμοκτονούσαν. Η δυνατότητα επιβίωσης ωστόσο δεν άμβλυνε στο ελάχιστο την επιθυμία των Λημνίων να αντισταθούν στον κατακτητή.

Έτσι η Λήμνος διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στην οργάνωση της αντίστασης, αποτελώντας το ορμητήριο αποστολών διαφυγής στα Μικρασιατικά παράλια ή και υποδεχόμενη όσους έρχονταν από εκεί στο πλαίσιο «ειδικών αποστολών». Η ίδρυση του ΕΑΜ, η χαρτογράφηση των Γερμανικών οχυρωματικών έργων και η αποστολή των χαρτών στους Συμμάχους, η αντιχιτλερική έντυπη προπαγάνδα του ΕΑΜ στα στρατόπεδα της Βέρμαχτ, οι λιποταξίες Γερμανών στρατιωτών προς τις τάξεις του ΕΑΜ, που έφτασαν μέχρι και στη δολοφονία ενός Γερμανού από συνάδελφό του, προκειμένου να μην προδώσει την αντίσταση, η αποσόβηση της σύγκρουσης ανάμεσα στον Ιερό Λόχο και τον ΕΛΑΣ Μυτιλήνης με την τοποθέτηση ενός στελέχους του ΕΑΜ Λήμνου, του Ανδρέα Νούλα, στη θέση του Νομάρχη Λήμνου από τους Βρετανούς και τον Χ. Τσιγάντε, είναι ορισμένες από τις άγνωστες ψηφίδες του ηρωικού αγώνα της Λήμνου, έτσι όπως αποτυπώνονται στο έργο του κ. Αριστείδη Ι. Τσοτρούδη «Η Γερμανική κατοχή μέσα από τα αρχεία του ΕΑΜ Λήμνου».

Αριστείδης Ι. Τσοτρούδης

Ο Αριστείδης Ι. Τσοτρούδης γεννήθηκε στη Λήμνο. Σπούδασε στο Οδοντιατρικό Τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1965 άσκησε το λειτούργημα του οδοντιάτρου στη Μύρινα. Το 1973 έκανε Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Κινητή Προσθετική στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Birmingham (Αγγλία) και το έτος 1975 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Από το 1985 παράλληλα με την Οδοντιατρική, ασχολήθηκε με τη Μουσική, σε Ωδείο των Αθηνών, με σπουδές στο πιάνο και το ακορντεόν και το 1997 έλαβε πτυχίο Ανωτέρων Θεωρητικών Μουσικής, στο Ειδικό Αρμονίας. Έχει συγγραφικό έργο με δημοσιεύσεις κειμένων, άρθρων και συλλογικών επιστημονικών μελετημάτων σε εφημερίδες και περιοδικά. Εξέδωσε τα έργα: Η Μεγάλη Συμφορά της Λήμνου 9/9/1939 (2008), Λήμνιοι Ήρωες (2009), Η Γερμανική Κατοχή της Λήμνου 1941-1944 (2011), Λήμνος 1912-2012 (2012), Η Εκστρατεία της Καλλίπολης Λήμνος και Anzac (2015), Η Γερμανική Κατοχή μέσα από τα Αρχεία του ΕΑΜ Λήμνου (2016), Η Δράση των Συμμαχικών υποβρυχίων στο Β. Αιγαίο στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής, Η Μάχη του Σκρα και η Συνθήκη του Μούδρου (2018).

tsotroudis ergo

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το