Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Άγιος Ευστράτιος... απλά

banner roots

Άγιος Ευστράτιος... απλά
13.12.2018 | 12:11

Άγιος Ευστράτιος... απλά

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Ο Άγιος Ευστράτιος είναι ένα νησί του ΒΑ Αιγαίου σε απόσταση 18 ν.μ. νοτιοδυτικά της Λήμνου. Έχει έκταση περίπου 44 τετρ. χλμ. Το λιμάνι και ο οικισμός βρίσκονται στο Βορειοδυτικό τμήμα του νησιού.

Σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί Κοινότητα, η οποία υπάγεται στην Επαρχία Λήμνου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Έχει 210 μόνιμους κατοίκους με κύριες επαγγελματικές ασχολίες την αλιεία και την κτηνοτροφία.
Έχει όμορφες μικρές παραλίες με πεντακάθαρα νερά, ενώ ακόμη αποτελεί γνωστό ψαρότοπο για όσους ασχολούνται με το υποβρύχιο ψάρεμα. Το νησί μας είναι ιδανικός τόπος για ήσυχες διακοπές κοντά στο φυσικό περιβάλλον.

Ο σημερινός οικισμός του νησιού είναι κτισμένος στην κοιλάδα που σχηματίζεται από τους χειμάρρους Παραδείση και Τενεδιώτη. Χτίστηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1968 στην περιοχή που μέχρι τότε οι κάτοικοι είχαν τα περιβόλια τους.

Η τότε δικτατορική κυβέρνηση της Ελλάδας κατεδάφισε τα παλιά σπίτια άσχετα από το αν είχαν πάθει μικρές ή μεγάλες ζημιές και διένειμε, σε όσους από τους κατοίκους βρίσκονταν στο νησί όταν έγινε ο σεισμός, τα καινούρια τα οποία θα εξοφλούσαν με άτοκα δάνεια μεγάλης διάρκειας.

Πρόκειται για τυποποιημένα ισόγεια κτίσματα δύο μεγεθών (1 δωμάτιο, κουζίνα και μπάνιο, για οικογένειες με έως τρία μέλη και 2 δωμάτια, κουζίνα και μπάνιο για τις μεγαλύτερες οικογένειες), που κατασκευάστηκαν πρόχειρα για να καλύψουν την επείγουσα ανάγκη για στέγαση των κατοίκων του νησιού. Τα τελευταία χρόνια οι ιδιοκτήτες άρχισαν να τα ανακαινίζουν ή σε αρκετές περιπτώσεις να τα κατεδαφίζουν και να κτίζουν καινούρια.

Ο παλιός οικισμός ήταν κτισμένος στην πλαγιά του λόφου πάνω από το λιμάνι. Τα σπίτια ήταν πέτρινα, διώροφα ή τριώροφα με νότιο προσανατολισμό και εξαιρετική αρχιτεκτονική. Καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς με τον σεισμό, αλλά ευτυχώς διασώθηκαν η Μαράσλειος Σχολή και 20 περίπου σπίτια που κυριολεκτικά στολίζουν τον οικισμό. 

Παραλίες
Οι καλοκαιρινοί επισκέπτες στον Αη- Στράτη έρχονται κυρίως για να απολαύσουν τις όμορφες παραλίες με τα πεντακάθαρα νερά τους.

Επίσης είναι δημοφιλής σε όσους ασχολούνται με το υποβρύχιο ψάρεμα.

Οι περισσότερες παραλίες βρίσκονται στη δυτική πλευρά του νησιού.
Όσοι δεν διαθέτουν κάποιο μεταφορικό μέσο θα αρκεστούν στην παραλία του
οικισμού, η οποία διαθέτει ομπρέλες, ντουζιέρες και καμπίνες για αλλαγή ρούχων.

Ξεκινώντας από τον οικισμό και κατευθυνόμενοι νότια η πρώτη παραλία που συναντάμε είναι του Αγίου Αντωνίου (5χλμ.). Ο χωματόδρομος που οδηγεί σε αυτήν ξεκινά λίγο πριν το τέρμα της ασφάλτου, είναι βατός (θέλει λίγη προσοχή στην κατηφόρα πριν το ξωκκλήσι του Αγίου Αντωνίου), αλλά σταματά περίπου διακόσια μέτρα από την παραλία. Πρόκειται για μία μικρή παραλία με άμμο και βότσαλα και πολύ κοντά βελανιδιές που εξασφαλίζουν σκιά.

Η επόμενη παραλία είναι ο Άγιος Δημήτριος (6χλμ). Η πρόσβαση εκεί είναι πολύ πιο εύκολη, γι’ αυτό και συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών. Η παραλία είναι αμμουδερή, αρκετά μεγάλη και με πολλές βελανιδιές. Οι γειτονικές ακτές είναι βραχώδεις και ενδείκνυνται για υποβρύχιο ψάρεμα.

Νότια του Άη Δημήτρη βρίσκεται η παραλία Τρηγάρη ("του Ρηγάρη"), επίσης αμμουδερή, αλλά μικρότερη από την προηγούμενη. Μπορείτε να φτάσετε εκεί μόνο με τα πόδια αφήνοντας το αυτοκίνητό σας λίγο πριν το τέλος του δρόμου προς Άγιο Δημήτριο (αριστερά σας θα δείτε κάτι χαλάσματα και αμέσως μετά ένα πέτρινο αλώνι, από όπου ξεκινά το μονοπάτι για την παραλία).

Λίγο μακρύτερα (8,5 χλμ.) βρίσκονται οι παραλίες Φτελιό και Λιδαριό. Ο δρόμος που οδηγεί εκεί ξεκινά από τον κεντρικό χωματόδρομο (1,5 χλμ.) μετά την άσφαλτο, είναι βατός και μετά από απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων διακλαδίζεται αριστερά προς Φτελιό και δεξιά προς Λιδαριό. Ο δρόμος προς το Φτελιό καταλήγει σε μία αμμουδερή παραλία αρκετά μεγάλη, χωρίς ωστόσο εύκολη πρόσβαση σε σκιά. Είναι επίσης καλό μέρος για υποβρύχιο ψάρεμα.

Αν ακολουθήσετε την κατεύθυνση προς Λιδαριό μετά από πεντακόσια περίπου μέτρα θα διαπιστώσετε ότι ο δρόμος φτάνει σε μια ρεματιά. Εκεί θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας και θα συνεχίσετε προς την παραλία με τα πόδια για άλλα πεντακόσια μέτρα. Η παραλία είναι αμμουδερή και μεγαλύτερη από τις προηγούμενες, κατά την άποψή μας, η ομορφότερη παραλία του νησιού.

Αρκετά νοτιότερα υπάρχουν ακόμη δύο παραλίες, του Φράγκου και η Τρυπητή. Η παραλία του Φράγκου είναι μια μικρή αμμουδερή παραλία, στον ομώνυμο όρμο, με πολύ όμορφα βράχια στις δυο της πλευρές. Ο δρόμος που οδηγεί εκεί είναι στα τελευταία μέτρα του δύσβατος (αν δε διαθέτετε όχημα εκτός δρόμου σταματήστε λίγο ψηλότερα). Η παραλία της Τρυπητής είναι παρόμοιας μορφολογίας, αλλά μεγαλύτερη. Κι εδώ πρέπει να αφήσετε ψηλότερα το αμάξι σας, πριν το μαντρί του Μπλέτσου, και να κατέβετε με τα πόδια στην παραλία.

Τέλος υπάρχει ακόμη μία παραλία, το Αλονίτσι, η μεγαλύτερη του νησιού στη βορειοανατολική του πλευρά (7 χλμ.). Ο δρόμος που οδηγεί εκεί είναι βατός αλλά σταματά διακόσια περίπου μέτρα πριν την παραλία. Είναι αμμουδερή, μεγάλη σε μήκος με ρηχά και διαυγή νερά.

Απέναντι σε απόσταση μισό ναυτικό μίλι βρίσκεται η βραχονησίδα Βέλια. Ενώ είναι πολύ κοντά, μην αποπειραθείτε να φτάσετε εκεί κολυμπώντας, γιατί μεταξύ της παραλίας και της βραχονησίδας υπάρχει ύφαλος και δημιουργείται ισχυρότατο ρεύμα που υπάρχει κίνδυνος να σας παρασύρει. Από το νότιο άκρο της η ακτή γίνεται βραχώδης και συνεχίζει έτσι μέχρι την επόμενη παραλία (Νεράκι). Η περιοχή είναι δημοφιλής στους ψαροντουφεκάδες, αλλά για τους λόγους που προαναφέραμε απαιτείται μεγάλη προσοχή.

Όσοι διαθέτετε σκάφος μπορείτε να επισκεφτείτε και άλλες μικρότερες παραλίες που δεν προσεγγίζονται διαφορετικά. Επίσης, αν ασχολείστε με το υποβρύχιο ψάρεμα, να έχετε υπόψη σας ότι καλοί ψαρότοποι υπάρχουν γύρω από τις βραχονησίδες Δώδεκα Απόστολοι, Δασκαλιό και Βέλια.

Δείτε κι άλλες πληροφορίες για το νησί
ΕΔΩ:  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel