Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ξανά… στα σκαριά τα υδατοδρόμια | Στην τρίτη «κατηγορία» η Λήμνος

banner roots

Ξανά… στα σκαριά τα υδατοδρόμια | Στην τρίτη «κατηγορία» η Λήμνος
11.12.2018 | 11:49

Ξανά… στα σκαριά τα υδατοδρόμια | Στην τρίτη «κατηγορία» η Λήμνος

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Η αύξηση της διεθνούς αεροπορικής κίνησης είναι εντυπωσιακή, παρά τη διεθνή αβεβαιότητα και τους εμπορικούς πολέμους. Για το 2017, διακινήθηκαν στον πλανήτη 8,3 δισ. επιβάτες, αυξημένοι κατά 7,5% σε σχέση με το 2016.

Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε με αύξηση 10% η Ασία και ακολουθεί με 8,8% η Ευρώπη, με κυρίαρχο στοιχείο την ανάκαμψη Ρωσίας και Τουρκίας που παρουσίασαν αύξηση 16,7% και 11,2% αντίστοιχα.

Στην επόμενη 17ετία, η διεθνής αεροπορική κίνηση εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί. Ως το 2040 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης θα είναι 4,1%, ενώ προβλέπεται ότι ως το 2022 η επιβατική κίνηση στις αναδυόμενες οικονομίες θα ξεπεράσει αυτή στις ανεπτυγμένες.

Μέσα σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, η αναμόρφωση του παζλ των ελληνικών αεροδρομίων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τα τελευταία χρόνια τα ρεκόρ επιβατικής κίνησης σπάνε το ένα μετά το άλλο.

Τα αστέρια και οι φτωχοί συγγενείς

Τα 23 μικρότερα περιφερειακά αεροδρόμια, που παραμένουν στη διαχείριση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ενώ το δικαίωμα παραχώρησής τους έχει μεταφερθεί στο Υπερταμείο, παρουσιάζουν επιβατική κίνηση που δεν ξεπερνά ετησίως τα 2 εκατ. επιβάτες.

Τα ετήσια έσοδα ανέρχονται σε 17 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, έχουν ήδη κατηγοριοποιηθεί σε τέσσερα clusters βάσει ενός μείγματος κριτηρίων: επιβατική κίνηση, διεθνείς επιβατικές ροές, αναπτυξιακές προοπτικές και οικονομική απόδοση.

Στην πρώτη ομάδα φιγουράρουν η Καλαμάτα και ο Αραξος, που χρίζονται «βασιλιάδες» του γκρουπ. Ανερχόμενα αστέρια είναι η Χίος, η Κάρπαθος, η Νέα Αγχίαλος, η Πάρος, η Αλεξανδρούπολη, τα Ιωάννινα και τα Κύθηρα.

Ακολουθούν στην τρίτη ομάδα οι «ήρεμες δυνάμεις» που περιλαμβάνουν τις Ικαρία, Λήμνο, Μήλο, Νάξο, Κοζάνη και Σύρο, ενώ στο τέλος έχουμε την ομάδα με τις περιορισμένες προοπτικές, όπου εντάσσονται οι Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Κάσος, Καστελλόριζο, Καστοριά, Λέρος και Σητεία.

Επιδιώκοντας να ακυρώσει σκέψεις για διαχωρισμό σε υποομάδες, με τα κερδοφόρα αεροδρόμια να έχουν μοιραία διαφορετική τύχη από εκείνα που εκ των πραγμάτων δεν είναι βιώσιμα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης επιδιώκει τον σχεδιασμό ενιαίας λύσης.

Μετά την πολυαναμενόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανάπτυξη αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών, αναμένεται πριν από τα Χριστούγεννα η δημοσιοποίηση του στρατηγικού σχεδίου για τα υδατοδρόμια.

Μια χαρτογράφηση των αδειοδοτημένων και υπό αδειοδότηση υδατοδρομίων καθώς και όσων κριθεί ότι είναι απαραίτητο να λειτουργήσουν, αν και δεν συγκεντρώνουν εμπορικό ενδιαφέρον, όπως σε ακριτικά νησιά.

Διαβάστε όλο το άρθρο της Όλγας Κλώντζα από το «Βήμα της Κυριακής»

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το