Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Το μυστικό της ετικέτας

the roots web banners 06

Το μυστικό της ετικέτας
03.07.2018 | 09:36

Το μυστικό της ετικέτας

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Γράφει ο Κώστας Τσαούσης

Ένα μικρό κείμενο στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Monocle συνδυάζει δύο διαφορετικά κρασιά από δύο διαφορετικούς τόπους – ευτυχώς, που υπάρχει και η φωτογραφία της μποτίλιας...

Ευτυχώς, η φωτογραφία της μποτίλιας μας αποκάλυψε την αλήθεια της καταγωγής ενός κρασιού. Αλλά, το μυστήριο παραμένει. Για ποιο κρασί γράφει το Monocle (το ευαγγέλιο των απανταχού κοσμοπολιτών του quality of life) στη σελίδα 247 του τεύχους 115 (διπλό τεύχος Ιουλίου- Αυγούστου 2018) στο μικρό κείμενο με την υπογραφή DK; 

Το κειμενάκι αναφέρεται με σαφήνεια στο Λιαστό της Λήμνου αλλά η διεύθυνση του site στο τέλος του μικρού κείμενου (diamantiswines.com) μας οδηγεί αλλού - στην Οινοποιΐα Διαμαντής στη Σιάτιστα της Δυτικής Μακεδονίας. Η απόσταση μεγάλη… 

 

etiketa-1

 

Επαναλαμβάνω: Ευτυχώς, η φωτογραφία της μποτίλιας που συνοδεύει το κειμενάκι και η βοήθεια καλών φίλων μας οδήγησε στην αλήθεια τουλάχιστον για την καταγωγή – προέλευση του κρασιού που εμφανίζεται στην φωτογραφία. Πιο συγκεκριμένα, η ετικέτα της μποτίλιας έκρυβε το μυστικό. 

Βασίλισσα του νησιού.
Θυγατέρα του βασιλιά.
Ερωμένη του Αργοναύτη.
Μητέρα των διδύμων.
Ιέρεια των μυστηρίων.
Υψιπύλη 

Κατά την ελληνική μυθολογία η Υψιπύλη ήταν κόρη του πρώτου βασιλιά της Λήμνου Θόαντος από την Κρήτη και της Μύρινας από τη Θεσσαλία, κόρης του βασιλιά της Ιωλκού Κρηθέα.

Η Υψιπύλη ήταν ονομαστή για την αγάπη της προς τον πατέρα της, τον οποίο διέσωσε κρυφά από τη γενική σφαγή όλων των ανδρών του νησιού που οργάνωσαν και πραγματοποίησαν οι γυναίκες της νήσου διότι τις παραμελούσαν. 

Μετά τη σφαγή η Υψιπύλη ανακηρύχθηκε βασίλισσα της Λήμνου. Ως βασίλισσα, επέτρεψε στις υπηκόους της να αποκτήσουν παιδιά από τους Αργοναύτες, οι οποίοι πέρασαν από εκεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας τους, και η ίδια απέκτησε δύο δίδυμα τέκνα από τον Ιάσονα. 

Κάποτε, όμως, αποκαλύφθηκε ότι η Υψιπύλη είχε διασώσει τον πατέρα της, οπότε εκθρονίστηκε και υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το νησί. Συνελήφθη από πειρατές, οι οποίοι την πούλησαν στον βασιλιά της Νεμέας Λυκούργο. Εκεί έγινε τροφός του γιου του Οφέλτη (ή Αρχέμορου). 

Τελικά, η Υψιπύλη σώθηκε από τους Επτά Αργείους στρατηγούς, τους οποίους συνάντησε όταν εκστράτευσαν για τη Θήβα. Άφησε το βρέφος κατά γης σ' ένα στρώμα από αγριοσέλινο θέλοντας να τους δείξει μια πηγή για να πιουν νερό, ενώ υπήρχε χρησμός που έλεγε ότι το παιδί δεν έπρεπε να πατήσει στο χώμα πριν μάθει να περπατάει. Όταν γύρισε, είχε κατασπαράξει το βρέφος ο δράκος που φύλαγε την πηγή. 

Ο Αμφιάραος, ένας από τους Επτά το θεώρησε αυτό κακό οιωνό για την εκστρατεία και ονόμασε το βρέφος "Αρχέμορο", δηλαδή "αρχή κακοτυχιών". Στη μνήμη του βρέφους οι Επτά θέσπισαν τους αγώνες της Νεμέας, τα Νέμεα (Απολλοδ. ΙΙΙ, 6-4). Ο Λυκούργος θέλησε να εκδικηθεί την Υψιπύλη για το θάνατο του γιου του αλλά την έσωσε ο Άδραστος, ο αρχηγός των Αργείων.

Δίδυμοι γιοι της Υψιπύλης ήταν:Ο Εύνηος, ο οποίος προμήθευε με κρασί τους Αχαιούς πολιορκητές της Τροίας κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου αλλά και ο Θόας ή Δηίπυλος ή Νεβρόφονος, ο οποίος προσπάθησε, μαζί με τον δίδυμο αδελφό του, να απελευθερώσει τη μητέρα του, που είχε πουληθεί ως δούλη και υπηρετούσε στο παλάτι του βασιλιά της Νεμέας (ή της Θράκης, σύμφωνα με άλλη εκδοχή), πιθανώς του Λυκούργου.

Ο μύθος λοιπόν έδωσε ένα καινούργιο κρασί. Στο πλαίσιο της ανανέωσης των Limnos Wines, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Λήμνου - η Ένωση παρουσίασε δύο νέα κρασιά, το ένα εκ των οποίων είναι η Υψιπύλη. Πρόκειται για ένα «νέο, φινετσάτο, ροζέ ημίξηρο κρασί στο οποίο το Μοσχάτο Αλεξανδρείας και το Λημνιό του νησιού προσφέρουν τα καλύτερα τους χαρακτηριστικά. Με ελαφρά αρώματα καραμέλας και μοσχάτες νότες η Υψιπύλη στέκεται επάξια στη γκάμα ροζέ κρασιών που παράγονται στην Ελλάδα».

Από την άλλη, η διεύθυνση του site μας οδηγεί στην Σιάτιστα. 

Εκεί διαβάζουμε: «Η κορωνίδα και το καμάρι του αμπελώνα και του οινοποιείου μας. Η Ελλάδα γνωρίζει το νέο μεγάλο φυσικώς γλυκύ οίνο που η ιστορία του πηγάζει 3 αιώνες πριν όταν έμποροι της Σιάτιστας μετέφεραν τον οίνο αυτό στην τότε πολιτισμένη Ευρώπη πουλώντας το 10 φορές ακριβότερα από το εξίσου φημισμένο κόκκινο ξηρό της πόλης.

etiketa-2

Η οικογένεια επενδύει την ψυχή της και το σώμα της σ΄ ένα αμπελώνα στα 910 μέτρα με κλίσεις εδάφους που κόβουν την ανάσα. ένα χαρμάνι ποικιλιών από Μοσχομαύρο, Νιγρηκιώτικο και Ξινόμαυρο συνθέτουν την αρχή της ραψωδίας που ακολουθεί. Αυστηρή διαλογή σταφυλιών στον αμπελώνα που η απόδοσή του δεν ξεπερνά τα 400 κιλά ανά στρέμμα. Στη συνέχεια απλώνονται σε ειδικές ξύλινες κατασκευές (ηλιάστρες) και περιμένουν τουλάχιστον 3 μήνες σε σκεπασμένα ευάερα μέρη για τον εκραγισμό τους. Η υψηλή πυκνότητα των ουσιών του σταφυλιού και ο ελάχιστος χυμός τους ζυμώνει σε δρύινα βαρέλια και ωριμάζει για τουλάχιστον 4 έτη σε σκοτεινά κατώγια του οινοποιείου.

Οι διακρίσεις του άρχισαν με την πρώτη εμφιάλωσή του (Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσ/νίκης 2010).

Απολαύστε το σε κάθε ήρεμη στιγμή της ημέρας και θα σας ξυπνήσει ένα συνδυασμό αισθήσεων που δύσκολα περιγράφονται. Πίνεται δροσερό στους 10οC αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου 18οC.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel