Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Τα σχέδια του Παντελή Μπούμπουρα για νέα ξενοδοχεία και αθλητική ακαδημία στη Λήμνο

banner roots

Τα σχέδια του Παντελή Μπούμπουρα για νέα ξενοδοχεία και αθλητική ακαδημία στη Λήμνο
18.10.2017 | 18:55

Τα σχέδια του Παντελή Μπούμπουρα για νέα ξενοδοχεία και αθλητική ακαδημία στη Λήμνο

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Της Χρύσας Σαραντοπούλου

Ο Παντελής Μπούμπουρας αποδεικνύει συνεχώς με την πορεία του και το έργο του ότι είναι ένας φλογερός φιλόπατρις. Αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, δραστηριοποιείται τα τελευταία είκοσι χρόνια με τεράστια επιτυχία στον τομέα των κατασκευών στην Ουκρανία.

Ιδιοκτήτης της τεχνικής/κατασκευαστικής εταιρείας Gefest, με έδρα την Οδησσό, είναι πρόεδρος των Ελλήνων Επιχειρηματιών στην Ουκρανία, πρόεδρος του παραρτήματος της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο παράρτημα Οδησσού. Εδώ και έναν χρόνο έχει ιδρύσει το «Ίδρυμα Μπούμπουρα» με έντονη φιλανθρωπική και φιλελληνική δράση.

Τα παράσημα που του έχουν απονεμηθεί φωτίζονται από την ευσπλαχνία του και το ανήσυχο πνεύμα του. Έχει τιμηθεί ως πρεσβευτής του Ελληνισμού και είναι επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στην Κριμαία.

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση πάντα στην καρδιά και στο μυαλό του. Είτε στην Ουκρανία, όπου κατασκευάζει μεγαλεπήβολα έργα και διοργανώνει εκδηλώσεις για να αναδείξει το ελληνικό στοιχείο, είτε στην Ελλάδα, όπου συνδράμει συνεχώς και είναι έτοιμος να επενδύσει στη χώρα του παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Ακόμη, προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα στους Ελληνο-ουκρανούς της Μαριούπολης, στηρίζει οικογένειες στην Ελλάδα που έχουν ανάγκη, ενώ ανέλαβε και τη χορηγία της Demy για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Διαγωνισμό της Eurovision τον περασμένο Μάιο.

Στο κέντρο του ιστορικού λιμανιού της Οδησσού στην Ουκρανία κατασκευάζεται αυτό το διάστημα το «Πάρκο των Ελλήνων». Δίπλα ακριβώς από τις περίφημες «Σκάλες Ποτέμκιν», θα υπάρχει μια ελληνική όαση. Ένα έργο 3 εκατ. ευρώ με δαπάνη, μελέτη, κατασκευή και επίβλεψη εξ ολοκλήρου της Gefest του κ. Μπούμπουρα, που έχει θέμα, φυσικά, τον ελληνικό πολιτισμό, με έμφαση στον αρχαίο.

Κατά τη διάρκεια του περιπάτου του, ο επισκέπτης θα ταξιδεύει στον χρόνο, συναντώντας αντίγραφα αγαλμάτων και κτιρίων, σε ένα υπαίθριο τεράστιο μουσείο. Μέσα στην καρδιά της τέταρτης μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης, την Οδησσό, στη λεωφόρο Πριμόρσκι, ο χώρος αυτός θα διατηρεί έντονα ολόφωτη την εικόνα της Ελλάδας ως κοιτίδα και λίκνο του πολιτισμού.

To Ελληνικό Πάρκο

Το Ελληνικό Πάρκο της Οδησσού συνιστά ένα από τα πολλά όνειρα ζωής του Παντελή Μπούμπουρα που γίνονται πραγματικότητα, ώστε να μείνει ζωντανή η φλόγα του Ελληνισμού. Ο ιθύνων νους της Gefest συντηρεί το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό, όπου φυλάσσονται όλα τα έγγραφα και διατηρείται ευλαβικά η κληρονομιά μας, εγκαινίασε το μνημείο για τους πρώτους Έλληνες αποικιστές στην Οδησσό τον 6ο π.Χ. αιώνα με δική του χορηγία και ένα από τα πρώτα δημιουργήματά του εκεί είναι η πλατεία Ελλήνων.

Πιστεύοντας ακράδαντα ότι οι λέξεις «πολιτισμός» και «παιδεία» είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, οργανώνει το χτίσιμο ενός σχολείου με ελληνικά στοιχεία στην Ουκρανία και γιατί όχι… ονειρεύεται ακόμη και ένα ελληνικό πανεπιστήμιο εκεί. Οι Έλληνες που ζουν στην Ουκρανία είναι αρκετές χιλιάδες και ακόμη περισσότεροι είναι οι φιλέλληνες.

«Έχω σκοπό ζωής να κρατήσω ζωντανό το ελληνικό στοιχείο στην Ουκρανία», τονίζει στο «Π» ο κ. Μπούμπουρας.

Η Φιλική Εταιρεία

Η Οδησσός έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά της με τη δημιουργία του ελληνικού κράτους μέσω της ίδρυσης της Φιλικής Εταιρείας, που έγινε εκεί το 1814 οργανώνοντας τον αγώνα κατά των Τούρκων κατακτητών. Και σήμερα ξανά μπορούν οι Έλληνες να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο, βλέποντας τη σπίθα αναμμένη σ’ αυτό το μέρος όπου υπάρχουν ακόμη ευεργέτες.

Ο Παντελής Μπούμπουρας, πάντα με το βλέμμα στην Ελλάδα και την ανάπτυξη, οραματίζεται ένα καινούργιο αύριο και το στηρίζει με τις ευεργεσίες του στην πατρίδα. «Θέλω να δώσω πίσω στην Ελλάδα και στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Λήμνο, όσα σημαντικά μου έδωσε εκείνη μέχρι τώρα», δηλώνει στο «Π». Γεννήθηκε στο μικρό απομακρυσμένο νησί της Λήμνου, αλλά με στόχους μεγάλους ήρθε στην Αθήνα και ξεκίνησε να δουλεύει στην εταιρεία «Μηχανική».

Η «αυτοκρατορία» του

Σχολείο, σπουδές, εργασία… κυλούσαν όλα μαζί με πείσμα και όραμα. Το αφεντικό του, ο Εμφιετζόγλου, είδε ότι υπήρχε μέλλον στην Ουκρανία, αναπτύχθηκε και το 1997 του έδωσε την ευκαιρία που έψαχνε, τοποθετώντας τον ως γενικό υπεργολάβο εκεί. Ο κ. Μπούμπουρας εδραιώθηκε και σύντομα αναδείχθηκε ως ο ορισμός του επιτυχημένου οικονομικού μετανάστη, αφού εκεί έφτιαξε τη δική του «αυτοκρατορία», ιδρύοντας την επιχείρηση του Gefest, πλέον μία από τις πιο ισχυρές του κλάδου στην Ουκρανία. «Τα πρώτα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα, αλλά είχα πείσμα, επιμονή και ενθουσιασμό», εξομολογείται στο «Π».

Έτοιμος για επενδύσεις

Μεγάλα εμπορικά κέντρα, συγκροτήματα κατοικιών, ξενοδοχεία, λιμάνια, κτίρια και εγκαταστάσεις κάθε είδους ανήκουν σήμερα στο πορτφόλιο της Gefest, η οποία πια είναι ένας ολόκληρος όμιλος εταιρειών. Και όπως όλα δείχνουν, ο 62χρονος Έλληνας επιχειρηματίας, πέρα από την φιλανθρωπική δράση που ασκεί στην Ελλάδα, είναι έτοιμος να επενδύσει στην πατρίδα του στηρίζοντάς την, παρά την οικονομική κρίση που την βαραίνει και την υψηλή φορολογία που υπόκειται.

Τέσσερις μελέτες για ξενοδοχεία, από 8.000 μέχρι 25.000 τ.μ. στο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, τη γενέτειρά του Λήμνο, θα παραδοθούν το επόμενο διάστημα. Η κατασκευή αυτών των ξενοδοχείων θα αποτελέσει μεγάλη ανάσα για τον τουρισμό, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα κρατήσει τον κόσμο στο νησί.

Παράλληλα, σύντομα θα ανακοινώσει επίσημα τη συνεργασία του με το Ίδρυμα «Π. Φασούλα» για τη δημιουργία της «Αθλητικής Ακαδημίας Μπούμπουρα» στη Λήμνο, όπου θα έχουν τη δυνατότητα οι συμπατριώτες του δωρεάν να απολαμβάνουν το δικαίωμα στον Αθλητισμό και στην Παιδεία στις υπερσύχρονες εγκαταστάσεις που θα γίνουν.

Ελληνικό Κέντρο Τουρισμού στο Κίεβο

Σημαντική είδηση όμως αποτελεί και το Ελληνικό Κέντρο Τουρισμού που ίδρυσε στο Κίεβο προσφάτως ο κ. Μπούμπουρας, με δικά του χρήματα. Μέχρι τώρα, για να έρθουν στην Ελλάδα οι Ουκρανοί, ήταν απαραίτητη η έκδοση βίζας και αυτό δυσκόλευε πάρα πολύ τους τουρίστες που ήθελαν να επισκεφτούν τη χώρα μας. Με την κίνηση αυτή του Έλληνα κατασκευαστή, ανοίγει ο δρόμος για τον τουρισμό από την Ουκρανία στην Ελλάδα, προσφέροντας σημαντικά έσοδα στον τόπο μας, μια και είναι πάρα πολλοί οι Ουκρανοί που επιθυμούν να γνωρίσουν τις ομορφιές του.

Ο κ. Μπούμπουρας πιστεύει ακόμη στις δυνατότητες εμπορικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ουκρανία και ότι υπάρχουν ευκαιρίες δραστηριοποίησης για τους Έλληνες επενδυτές. Ο ίδιος φιλοδοξεί να αγοράσει εκτάσεις γης στην Ουκρανία, προκείμενου να βοηθήσει ελληνικές οικογένειες που έχουν ανάγκη να εργαστούν, να έρθουν εκεί και να τις εκμεταλλευτούν.

Τα παιδιά του στις επιχειρήσεις

Η οικογένειά του βρίσκεται στο πλευρό του σε όλα αυτά που κάνει, συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος. Ο μεγάλος του γιος, Βασίλης, και η κόρη του, Όλγα, ζουν στην Ουκρανία αναλαμβάνοντας τα ηνία στις δραστηριότητες εκεί. Ο μικρός του γιος, Σπύρος, αν και μόλις 24 ετών, έχει μπει για τα καλά στην εταιρεία ελέγχοντας το κομμάτι που έχει να κάνει με την Ελλάδα.

Τα παιδιά του ενστερνίζονται πλήρως το όραμα του πατέρα τους και δραστήρια καθώς είναι, σαν τον ίδιο, προχωρούν μπροστά. Κι εκείνος μπορεί ήρεμα να απολαύσει τη χαρά που του δίνει το εγγονάκι του, που έχει και το όνομά του, από το γιο του, Βασίλη, περνώντας ξέγνοιαστες στιγμές μαζί του. «Οι δύο επαγγελματικοί πυλώνες-στηρίγματα της ζωής μου είναι από τη μία στην Ουκρανία ο Βασίλης και η Όλγα και από την άλλη στην Ελλάδα ο Σπύρος. Έχουν αποδείξει πως μπορούν να αναλάβουν όλα όσα έχουμε βάλει στόχο στην Gefest», δηλώνει υπερήφανα ο κ. Μπούμπουρας.

Η επαγγελματική του δράση και το φιλανθρωπικό του έργο αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Η διάθεση της προσφοράς είναι εμφανής σε κάθε του κουβέντα και η αγάπη του για την Ελλάδα διάχυτη σε ό,τι τον περιβάλλει. Πολλοί Έλληνες τον έχουν ως στήριγμα σε κάθε τους δυσκολία και όλοι θα πρέπει να τον ευγνωμονούν για τη συμβολή του στη διάσωση της κληρονομιάς μας και την ενίσχυση του ελληνικού πολιτισμού.

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 14/10

Πηγή: paraskhnio.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το