Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Το αλεύρι «Λήμνος» επιστρέφει στο τραπέζι σας από την οικογενειακή επιχείρηση Π.Χ. ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ
Το αλεύρι «Λήμνος» επιστρέφει στο τραπέζι σας από την οικογενειακή επιχείρηση Π.Χ. ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ
26.07.2017 | 18:05

Το αλεύρι «Λήμνος» επιστρέφει στο τραπέζι σας από την οικογενειακή επιχείρηση Π.Χ. ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Η Π.Χ. ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ είναι μιας πέμπτης γενιάς οικογενειακή επιχείρηση με βαθιές ρίζες στην Σμύρνη του 1900 και έτος ίδρυσης το 1945, και δραστηριοποιείται στους κλάδους της γεωργίας και του εμπορίου, ούσα η πρώτη που εισήγαγε την συμβολαιακή γεωργία στο νησί. 

Έχοντας ως όραμα την αναγέννηση της πρωτογενούς παραγωγής και την επαναφορά των σπόρων, οι οποίοι συνετέλεσαν στο να χαρακτηριστεί η Λήμνος ως "σιτοβολώνας του Αιγαίου" κατά τα παλαιότερα χρόνια, η επιχείρηση το 2012 θέτει σε εφαρμογή το καινοτόμο project αναβίωσης τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών που για χρόνια είχαν χαθεί από το προσκήνιο, εγκαινιάζοντας έτσι τον εσωτερικό τομέα SALAMOUSAS AGRIFOOD.

Σήμερα, τα αδέρφια Παναγιώτης & Στέργιος Σαλαμουσάς, μέσω του τομέα SALAMOUSAS AGRIFOOD, είναι υπεύθυνα για την παραγωγή, τυποποίηση και διάθεση των προϊόντων, όπως :

  • - ΑΛΕΥΡΙ ΚΙΤΡΙΝΟ από την ποικιλία σκληρού σίτου ‘ΛΗΜΝΟΣ’
  • - ΣΙΤΑΡΙ Λήμνου ‘ΜΑΥΡΑΓΑΝΙ’
  • - ‘ΑΦΚΟΣ’ (φάβα Λήμνου)
  • - ΚΟΥΚΙ – ΦΟΥΛΙ ΛΗΜΝΟΥ
  • - ΦΑΣΟΛΑΚΙ ΑΣΠΡΟΜΥΤΙΚΟ
  • - ΡΕΒΥΘΙ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΑΛΕΥΡΙ ΚΙΤΡΙΝΟ από την ποικιλία σκληρού σίτου "ΛΗΜΝΟΣ"

Μια από τις πιο ξακουστές και αναγνωρίσιμες ποικιλίες σίτου του νησιού μας είναι η "Λήμνος". Η επιχείρηση Σαλαμουσάς φρόντισε να προμηθευτεί τον σπόρο από το Ινστιτούτο σιτηρών Βορείου Ελλάδος και την τράπεζα Γενετικού υλικού. Έτσι, αφού αναβίωσε πρώτη το 2012 την ποικιλία και την επανέφερε στην εύφορη Λημνία γη, αλέθει το παραγόμενο σιτάρι με όλα τα σιμιγδάλια του και τυποποιεί το τελικό προϊόν, το κίτρινο αλεύρι, σε συσκευασίες του ενός και των δέκα κιλών. To αλεύρι είναι άριστο για ζύμωμα σπιτικού ψωμιού, ζυμαρικών, πιτών, πίτσας, αλλά και για τηγάνι, μεταφέροντας την ασυναγώνιστη γεύση, ποιότητα και παράδοση στο τραπέζι σας, ενώ δεν περιέχονται συντηρητικά, βελτιωτικά ή άλλα πρόσθετα!

Οι μαρτυρίες των παλαιότερων εξάλλου λένε ότι: "Όταν ξεφούρνιζαν τα ψωμιά μοσχοβολούσε όλη η γειτονιά και αν έκοβες μια γωνιά από αυτό το ψωμί σου άρεσε να το τρως σκέτο, για να απολαύεις τη γευστικότητά του".

Σε μία εποχή όπως αυτή της κρίσης, είναι πολύ σημαντικό οι μικρές κοινωνίες να οραματίζονται, διατηρόντας ζωντανές τις παραδόσεις και την ταυτότητάς τους, παράγοντας παράλληλα 100% παραδοσιακά προϊόντα με προστιθέμενη αξία, τα οποία μπορούν να σταθούν ανταγωνιστικά στις αγορές.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ:

◈ Τύπος αλεύρου: κίτρινο
◈ Πρώτη ύλη: σκληρό σιτάρι ποικιλίας ''Λήμνος''
◈ Συστατικά: αλεύρι κίτρινο τύπου Μ με τα σιμιγδάλια 
◈ Απουσία συντηρητικών και άλλων πρόσθετων
◈ Ιδανικό για σπιτικό ψωμί, ζυμαρικά, πίτες και ζύμη πίτσας
◈ Φυλάσσεται σε ξηρό και δροσερό μέρος
◈ Συντηρησιμότητα: 3 μήνες (καλοκαίρι) - 5 μήνες (χειμώνας)
◈ Καλλιεργείται, αλέθεται και συσκευάζεται από την Π.X. Σαλαμουσάς (Μούδρος, Λήμνος)

alevri salamousas limnos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΚΙΛΙΑ "ΛΗΜΝΟΣ":

Η Λήμνος ειναι όψιμη ποικιλία με πλούσιο αδέρφωμα ανθεκτική στους παγετούς της άνοιξης, στη γραμμωτή σκωρίαση και άλλες ασθένειες. Αντίθετα είναι μέτριας αντοχής στην μαύρη σκωρίαση και έχει μικρή αντοχή στο πλάγιασμα. Το σιμιγδάλι της είναι άριστης ποιότητος, ενώ το στάχυ είναι λευκό, με λευκά, συμπαγή και μέσου μήκους άγανα και σπόρο κεχριμπαριλευκού χρώματος και μεγάλου μεγέθους. Ανήκει στη βοτανική ποικιλία Leucurum και είναι μια από τις παλαιότερες ποικιλίες σκληρού σίτου, προελθούσα εκ διαλογής κατά το έτος 1927 του ντόπιου σίτου Ασπρόσταχυ. (Ν. Δαλιάνης, 1958)

Το εν λόγω αλεύρι, όπως και τα όσπρια τα οποία παράγει η επιχείρηση, είναι διαθέσιμα σε όλο το νησί, σε κατά τόπους καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων και super markets σε συσκευασίες του 1 και 10 κιλών!

Η επιχείρηση στο facebook: www.facebook.com/salamousas

Σύντομα θα είναι διαθέσιμη η διεύθυνση www.salamousas.gr

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Για περαιτέρω πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα:

+30 2254 071 404

+30 697 716 4935

+30 697 936 8812

"Επειδή η γεωργία είναι μαγεία..."

 

 

 

Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018