Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ιπποδρομίες και φέτος στην Καλλιόπη προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου

the roots web banners 06

Ιπποδρομίες και φέτος στην Καλλιόπη προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου
21.04.2017 | 14:32

Ιπποδρομίες και φέτος στην Καλλιόπη προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Με λαμπρότητα αναμένεται να αναβιώσει για μια ακόμη χρονιά στη Λήμνο το έθιμο των ιπποδρομιών προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Καλλιόπη.

Σε διοργάνωση του Αθλητικού Ιππικού Εξωραϊστικού Συλλόγου «Κέρος» Καλλιόπης και με τη συνδρομή του Δήμου Λήμνου, οι ιπποδρομίες θα διεξαχθούν ανήμερα της γιορτής του Άι-Γιώργη, την Κυριακή 23 Απριλίου, στις 4:30 το απόγευμα, με τη συμμετοχή πλήθους αλόγων και αναβατών από την Καλλιόπη και την ευρύτερη περιοχή.

Λίγα λόγια για το έθιμο των ιπποδρομιών

Οι κάτοικοι της Καλλιόπης ετοιμάζουν τα άλογά τους για να διαγωνιστούν προς τιμήν του Άι-Γιώργη. Επί Τουρκοκρατίας στις ιπποδρομίες συμμετείχαν δύο ομάδες, μια Μουσουλμάνων και μια Χριστιανών, γεγονός που δείχνει ότι και οι Τούρκοι σεβάστηκαν το έθιμο και τιμούσαν τον άγιο μαζί με τους Έλληνες.

Οι κάτοικοι του χωριού θυμούνται ότι μόνο για δύο χρόνια, στον πόλεμο του '40, είχε σταματήσει το έθιμο, καθώς δεν υπήρχαν νέοι στο χωριό για να συμμετάσχουν.

Σήμερα, πολλοί κάτοικοι της Καλλιόπης, αλλά και των γειτονικών χωριών, εκτρέφουν και προπονούν άλογα μόνο για να λάβουν μέρος στο έθιμο των ιπποδρομιών, που μια φορά το χρόνο τούς φέρνει πιο κοντά στις ρίζες τους και στη ζωή των προγόνων τους.

Το έθιμο της Καλλιόπης και ο αγώνας των νεαρών ανδρών του χωριού για τη διατήρησή του συγκεντρώνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες Λημνιούς και επισκέπτες στο εξωκκλήσι του Άι-Γιώργη.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο νικητής στεφανώνεται στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια βραβεύεται με συμβολικό ποσό, ενώ ανοίγει το χορό στο πανηγύρι που γίνεται την ίδια μέρα στην πλατεία του χωριού.

Ο νικητής των ιπποδρομιών θεωρείται καλότυχος και του γίνεται λαμπρή υποδοχή από τους κατοίκους του χωριού.

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το