Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Προορισμός Λήμνος
Προορισμός Λήμνος
12.04.2017 | 09:25

Προορισμός Λήμνος

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Δαντελωτές ακτές, κρυστάλλινα νερά, αρχαιολογικό ενδιαφέρον και το ηφαιστειακό τοπίο δίνουν το στίγμα της φυσιογνωμίας της Λήμνου. Κλείστε εισιτήρια και απολαύστε τον φυσικό πλούτο σε συνδυασμό με τα ιστορικά μνημεία και τη γαλήνη του τοπίου.

Πληροφορίες για Λήμνο

Η Λήμνος έχει διατηρήσει ανόθευτο τον χαρακτήρα της και οι φιλόξενοι κάτοικοι της ασχολούνται με παραδοσιακά επαγγέλματα παράγοντας το νόστιμο τυρί, το κρασί και το μέλι για τα οποία η Λήμνος φημίζεται από την αρχαιότητα.Ανάμεσα στις εξορμήσεις σας στα χωριά και τις παραλίες του νησιού οπωσδήποτε θα επισκεφθείτε το εντυπωσιακό ηφαίστειο, το αρχαίο ιερό των Καβείρων και τα ερείπια της πολύ σημαντικής πόλης της αρχαιότητας Πολιόχνη.
Από την αρχαιότητα η Λήμνος ήταν γνωστή για το κρασί, το μέλι και τα τυροκομικά της προϊόντα.

Μύρινα

Ανάμεσα σε δυο όρμους το λιμάνι και το Ρωμαίικο γιαλό απλώνεται η Μύρινα, πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού. Στη μέση υψώνεται ο απότομος βράχος με κάστρο στην κορυφή, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας μοναδικής εικόνας.Η αρχιτεκτονική της, κράμα παλιών και συγχρόνων κτιρίων, της δίνουν μια ξεχωριστή ομορφιά. Η περιοχή κατοικείται συνεχώς από την Προϊστορική εποχή.
Ιστορική Αναδρομή
Στην αρχαιότητα η Λήμνος ζούσε στο ρυθμό των εκρήξεων των δυο ηφαιστείων της, που σκέπαζαν με στάχτη και σύννεφα καπνού το νησί. Εδώ σύμφωνα με τη μυθολογία πέταξε ο Δίας τον Ήφαιστο για να τον κρατήσει μακριά από την κατοικία των θεών, τον Ώλυμπο.Έτσι έφτιαξε στη Λήμνο το εργαστήρι του και δίδαξε την τέχνη της σιδηρουργίας στους κατοίκους της, τους Σίντιες.Στο νησί βασίλεψε ο Θόας με σύζυγο του την κόρη του βασιλιά Ιωλκού, τη Μύρινα, που έδωσε και το όνομα της στο λιμάνι του νησιού.Οι ανασκαφές στη Λήμνο απέδειξαν την ύπαρξη νεολιθικού πολιτισμού στην αρχαία πόλη Πολιόχνη. Ένα από τα ονόματα της Λήμνου κατά τα Ιστορικά χρόνια ήταν Δίπολις, χάρη στις δυο ισχυρές της πόλεις τη Μύρινα και την Ηφαίστεια.Χρόνια αργότερα, η Λήμνος πέρασε από τα χέρια των Περσών στους Μακεδόνες και αργότερα στους Βυζαντινούς και τους Τούρκους. Τελικά το νησί απελευθέρωσε ο ελληνικός στόλος το 1912.
 
Αεροδρόμιο Το Διεθνές Αεροδρόμιο Λήμνου «Ήφαιστος» βρίσκεται 22 χλμ. ανατολικά της Μύρινας που είναι η πρωτεύουσα του νησιού Λήμνος.Πτήσεις πραγματοποιούνται προς/από:Αθήνα, Μυτιλήνη, Θεσσαλονίκη, Σάμο και Ρόδο.Η επωνυμία «Ήφαιστος» δόθηκε στο αεροδρόμιο του νησιού λόγω της σχέσης που είχε κατά την αρχαιότητα με τον θεό της φωτιάς Ήφαιστο. Σύμφωνα με την αρχαιοελληνική μυθολογία, όταν ο θεός Ήφαιστος εκσφενδονίστηκε από τον Όλυμπο έπεσε στη Λήμνο. Οι κάτοικοι του νησιού, οι αγριόφωνοι «Σίντιες», τον περιέθαλψαν και εκείνος τους δίδαξε την τέχνη της μεταλλουργίας, δημιουργώντας τα εργαστήρια του στο ηφαίστειο Μόσυχλον που υπήρχε στο νησί. Το Αεροδρόμιο της Λήμνου με μήκος 3000 μ. είναι από τα μεγαλύτερα της βαλκανικής χερσονήσου. Ο αεροσταθμός του προσφέρει διάφορες υπηρεσίες: όπως καφετέρια, καταστήματα duty-free, γραφείο πληροφοριών, Αστυνομία, πάρκινγκ χωρητικότητας 300 θέσεων, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων καθώς και γραφείο προβλέψεων του καιρού.

Μετακίνηση/Μεταφορά

Ο καλύτερος τρόπος να εξερευνήσετε το νησί είναι με το δικό σας μεταφορικό μέσο μιας και είναι αρκετά μεγάλο. 

Στο νησί υπάρχουν αντιπροσωπείες όλων των μεγάλων εταιριών ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων. 

Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να νοικιάσετε ΙΧ μπορείτε να εξυπηρετηθείτε είτε με το ΚΤΕΛ είτε με ταξί.

Αρχαιολογικό μουσείο

Το Αρχαιολογικό μουσείο με ευρήματα Αρχαϊκής, Κλασσικής και Ελληνιστικής περιόδου.
 

Αξιοθέατα / Μουσεία


Το βυζαντινό κάστρο κτίστηκε από τον Ανδρόνικο Α´ Κομνηνό πάνω στα υπολείμματα των αρχαίων Πελασγικών τειχών.Προσθήκες και ενισχύσεις έγιναν αργότερα από τους Γενοβέζους και αργότερα από τους Ενετούς το 1477.Αξίζει η ανάβαση στο κάστρο όχι μόνο για τη γοητεία του ίδιου του κτίσματος αλλά και για την ανεμπόδιστη θέα που προσφέρει προς τη Μύρινα και το Αιγαίο.

Φτάνοντας στο κάστρο και τις σπηλιές του βράχου μπορεί να δείτε για μια στιγμή ένα από τα ελευθέρα ελάφια που ζουν εδώ.Η μητρόπολη της Αγίας Τριάδας με τα περίτεχνα μαρμάρινα καμπαναριά της που υψώνονται στον καθαρό ουρανό.Η Καρατζάδειος βιβλιοθήκη.Το Αρχαιολογικό μουσείο με ευρήματα Αρχαϊκής, Κλασσικής και Ελληνιστικής περιόδου.

Τα σημαντικότερα ευρήματα προέρχονται από τις ανασκαφές που έγιναν στον προϊστορικό οικισμό της Πολιόχνης.Το Βυζαντινό-Εκκλησιαστικό μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως Λήμνου με εκκλησιαστικά κειμήλια, ιερά άμφια, εικόνες και παλιά εκκλησιαστικά βιβλία.

Το Λαογραφικό μουσείο με δείγματα από την ζωή του τόπου όπως ήταν πριν στις αρχές του αιώνα και μερικές δεκαετίες πριν.

Άγιος Δημήτριος

Ένα χωριό Μικρασιατών προσφύγων που διατηρούν σε μεγάλο βαθμό το γλωσσικό τους ιδίωμα και με ιδιαίτερη κλίση στη μουσική.
Μεγάλο πανηγύρι γίνεται στις 26 Οκτωβρίου, στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου.
Το χωριό είναι επίσης φημισμένο για την παραγωγή μοσχάτου, ξηρού κρασιού.

Καμίνια

Αγροτικό χωριό που βρίσκεται 28 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας. Τα Καμίνια βρίσκονται κοντά στον πολύ σημαντικό χώρο της αρχαίας Πολιόχνης.

Αξιοθέατα / Μουσεία

Αξίζει να επισκεφτείτε την Πολιόχνη που είναι από τους αρχαιότερους νεολιθικούς οικισμούς του Αιγαίου. Ο πρώτος αυτός οικισμός της 4ης χιλιετίας π.Χ. εξελίχθηκε σε ακμάζουσα πόλη της εποχής του Χαλκού. Σημαντικές ανασκαφές έφεραν στο φως τέσσερις διαδοχικούς οικισμούς, κτισμένους τον έναν επάνω στον άλλο.Η παλαιότερη πόλη ανήκει στην 4η χιλιετία π.Χ. και στην νεώτερη βρέθηκαν σπίτια με πέτρινα λουτρά, τα πρώτα στον ελληνικό κόσμο. Το τέλος του οικισμού φαίνεται πως οφείλεται σε ισχυρό σεισμό ή γεωλογική καταστροφή. Ωστόσο χρονολογικά συμπίπτει με τη μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης.Εξορμήσεις & Σπορ
Θα κολυμπήσετε στην παραλία Βρόσκοπος.

Κάσπακας

Σε μικρή απόσταση από τη Μύρινα ο Κάσπακας είναι ένα παραδοσιακό χωριό, κτισμένο στους πρόποδες του βουνού και αθέατο από τη θάλασσα για το φόβο των πειρατών.Θα κολυμπήσετε στην εκτεταμένη παραλία με ψηλούς και απότομους βράχους στη μια της μεριά, που θυμίζουν μικρογραφία των Μετεώρων.

Κοντιάς

Ο Κοντιάς είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του νησιού, με 550 κατοίκους και απέχει 11 χλμ. από την Μύρινα.Είναι ένας προμεσαιωνικός οικισμός κτισμένος ανάμεσα σε τρεις πευκόφυτους λόφους. Κάντε έναν περίπατο στα πέτρινα δρομάκια του χωριού κι επισκεφθείτε την παλιά εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.

Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη λειτουργεί ως μουσείο με παλιές εικόνες. Εντυπωσιακοί είναι οι παλιοί πέτρινοι ανεμόμυλοι στη νότια είσοδο του χωριού.Μπάνιο στην όμορφη παραλία του Εβγάτη, που απέχει ένα χιλιόμετρο από το χωριό. Θα βρείτε εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ και ταβερνάκια για φαγητό.

Κοντοπούλι

Κεφαλοχώρι με πέτρινα σπίτια, κτισμένο στον εύφορο κάμπο όπου καλλιεργούνται σιτηρά. Στην περιοχή βρίσκονται δυο μικρές λίμνες: η Αλυκή και η Χορταρολίμνη, φυσικοί υγροβιότοποι.

Αξιοθέατα / Μουσεία

Οι δυο αρχαίες πόλεις του νησιού η Ηφαίστεια και η Κάβειρος. Η Ηφαίστεια ήταν η μεγαλύτερη πόλη της Λήμνου κατά την Κλασσική περίοδο και πήρε το όνομα της από το θεό της σιδηρουργίας Ήφαιστο που θεωρείτο ότι είχε το εργαστήριο του στο ηφαίστειο του νησιού. Ανάμεσα στα ερείπια θα δείτε το μεταγενέστερο ελληνορωμαϊκό θέατρο, θεμέλια σπιτιών από την αρχαιότητα όπως και ερείπια ακρόπολης και νεκροταφείου του 5ου και 4ου αι. π.Χ.Το ιερό στην Κάβειρο είναι ίσως το αρχαιότερο ιερό των Καβείρων, ακόμη και από αυτό της Σαμοθράκης. Ανάμεσα στα τμήματα του που σώζονται θα δείτε το τελεστήριο, μία στοά, ένα ανάκτορο και ένα μεγάλο τελεστήριο Ελληνιστικής περιόδου.
Ένα μονοπάτι στο τέλος του γκρεμού, μετά τα αρχαία, οδηγεί στην είσοδο μιας σπηλιάς. Σύμφωνα με την παράδοση έζησε ο ήρωας του Ομηρικού έπους, Φιλοκτήτης. Κατά μια εκδοχή η σπηλιά συνδέεται μυστικά με το Καβείριο ιερό.

Κορμός

Μόλις έξι χιλιόμετρα από την Μύρινα βρίσκεται αυτό το πανέμορφο χωριουδάκι της Λήμνου. Χαρακτηριστικά είναι τα υπέροχα νεοκλασσικά του αρχοντικά.Είναι γνωστό από τα παραδοσιακά γλυκά του νησιού, χαλβά, μαστίχα, ταχίνι και γλυκά του κουταλιού.Οι εκκλησίες του Αγίου Ανδρέα και της Κοίμησης της Θεοτόκου, του 19ου αι., με τις υπέροχες τοιχογραφίες και τις γύψινες διακοσμήσεις.

Μούδρος

Κτισμένο στον μυχό του ομώνυμου κόλπου, το κεφαλοχώρι του Μούδρου, ήταν άλλοτε η πρωτεύουσα του νησιού. Πρόκειται για ένα εμπορικό λιμάνι και ψαρολίμανο, γνωστό από την ιστορία ως ένα από τα πιο ασφαλή φυσικά λιμάνια της Μεσογείου. Επισκεφθείτε την εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Νέα Κούταλη

Κτισμένη αμφιθεατρικά στον κόλπο του Μούδρου τα περιποιημένα σπιτάκια του χωριού φτάνουν μέχρι το γραφικό ψαρολίμανο. Η παραγωγή μυδιών, η σπογγαλιεία και η ναυτιλία είναι τα κύρια επαγγέλματα των κατοίκων του χωριού που στην πλειοψηφία τους είναι πρόσφυγες από την Κούταλη του Μαρμαρά που βρίσκεται στην Τουρκία.

 

Παναγία

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με την μελισσοκομία, την αλιεία, την κτηνοτροφία και την γεωργία. Πεδινό χωριό με καλή ρυμοτομία.
Για μπάνιο θα πάτε στις κοντινές παραλίες Αγία Σωτήρα, Ζεματάς και Κολοκυθιού. Ο Ζεματάς είναι μια από τις πιο γνωστές του νησιού με υποδομή για θαλάσσια σπορ και παραθαλάσσια ταβερνάκια.
 

Πλάκα

Στο βόρειο άκρο της Λήμνου, που σχηματίζεται μία μικρή χερσόνησος, 45 χλμ. ΒΛ. της Μύρινας, βρίσκεται το παραδοσιακό αυτό χωριό. Η θαλάσσια περιοχή του είναι ένας πλούσιος ψαρότοπος. Εκτός όμως από άφθονο ψάρι, παράγει καλό μέλι και τυροκομικά προϊόντα.Θα κολυμπήσετε στις παραλίες του Αγίου Στεφάνου και του Μανδρίου.  Αν αγαπάτε το ψάρεμα, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί τα σύνεργα σας.
Ιαματικά λουτρά λειτουργούν κοντά στην παραλία του Αγίου Χαραλάμπους και είναι ιδανικά για ρευματισμούς και λασποθεραπεία με "λήμνια γη", ένα είδος πηλού που υπήρξε από τα πρώτα ιαματικά που χρησιμοποίησε ο Ιπποκράτης.

Ρεπανίδι

Μεσογειακό χωριό του οποίου οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια της γης. Προσέξτε μπαίνοντας στο χωριό τις σκαλισμένες σε μαλακό βράχο αποθήκες σιτηρών.

Αξιοθέατα / Μουσεία

Η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, στην είσοδο της οποίας βρίσκεται το άγαλμα της Μαρούλας, νεαρής ηρωίδας που πολέμησε τους Τούρκους στο Κάστρο τον 15ο αι.Τα λείψανα του βυζαντινού κάστρου στην ιστορική περιοχή Κοτσάνας.Οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Αθανασίου στο χωριό.

Σκανδάλι

Στο νοτιοανατολικό άκρο της Λήμνου βρίσκεται ένα από τα πιο παλιά και γραφικά χωριουδάκια του νησιού. Έχει ελάχιστους κατοίκους που κρατάνε ακόμη τις παραδόσεις. Στην περιοχή, επισκεφθείτε το μοναστήρι του Αγίου Σώζοντα.Μεγάλο διήμερο πανηγύρι στις 6 και 7 Αυγούστου, του Αγίου Σώζοντα, όπου καταφτάνουν στο μοναστήρι προσκυνητές από όλο το νησί.
 
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018