Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Δήμος Λήμνου: Προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες

the roots web banners 06

Δήμος Λήμνου: Προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες
28.07.2015 | 17:22

Δήμος Λήμνου: Προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του επόμενου τριημέρου, ο Δήμος Λήμνου καλεί τους δημότες να ακολουθήσουν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση του καύσωνα.

Πιο συγκεκριμένα:

Αποφεύγουμε την ηλιοθεραπεία και παραμένουμε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.

Αποφεύγουμε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

Αποφεύγουμε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο

Προτιμάμε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέγουμε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φοράμε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου

Φροντίζουμε η διατροφή μας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίζουμε τα λιπαρά.

Πίνουμε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνουμε πολύ, προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό μας. Αποφεύγουμε τα οινοπνευματώδη ποτά.

Κάνουμε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετούμε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.

Μεριμνούμε για τα μέλη της οικογένειάς μας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ). Συμβουλευόμαστε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, καθώς ορισμένα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Αποφεύγουμε τα πολύωρα ταξίδια με μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Αν έχουμε νεογνά βρέφη

Τα ντύνουμε όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίζουμε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται οι πάνες.

Φροντίζουμε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.

Εκτός από γάλα συνίσταται η χορήγηση και άλλων υγρών όπως χαμομήλι, νερό, κλπ.

Ειδικά για τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίζουμε να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Αν έχουμε ηλικιωμένους

Τους μετακινούμε σε πιο δροσερούς χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίζουμε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.

Ανοίγουμε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και το κρατάμε ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.

Δεν εγκαταλείπουμε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας μας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίζουμε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

kausonas 2015

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το
youtube channel