Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Επέστρεψε το ΕΠΑΛ Μούδρου από τη Ρίγα της Λετονίας.

banner roots

Επέστρεψε το ΕΠΑΛ Μούδρου από τη Ρίγα της Λετονίας.
13.03.2015 | 12:17

Επέστρεψε το ΕΠΑΛ Μούδρου από τη Ρίγα της Λετονίας.

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Την πρώτη εβδομάδα του Μάρτη από 1 έως 6 δηλαδή, δύο εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΠΑΛ Μούδρου, η Βασιλική Καράγιωργα και ο Χρήστος Τζιμόπουλος, μετέβησαν στη Ρίγα της Λετονίας όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη Διεθνική Συνάντηση για το Σχέδιο Erasmus+/ Δράση ΚΑ2 με τίτλο 'A retrospective look at World War I from a regional point of view' (Μια αναδρομική ματιά στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο από την οπτική γωνία της περιοχής μας).

Στο σχέδιο αυτό, το σχολείο συμμετέχει ως εταίρος σε μια σχολική σύμπραξη 7 ευρωπαϊκών σχολικών μονάδων. Εκπαιδευτικοί από όλες τις χώρες της σχολικής σύμπραξης (Γερμανία, Τουρκία, Ουγγαρία, Λετονία, Ταϊτή και Reunion) συζήτησαν θέματα οργάνωσης του έργου και προγραμμάτισαν τις δραστηριότητες που θα ακολουθήσουν.

Παράλληλα γνώρισαν την κουλτούρα και το εκπαιδευτικό σύστημα της Λετονίας και πραγματοποίησαν επισκέψεις σε τόπους κυρίως ιστορικού ενδιαφέροντος. Επισκέφτηκαν το Πολεμικό Μουσείο Ρίγας, όπου γιορτάζουν τα εκατό χρόνια από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με ειδική έκθεση όπου υπάρχουν όχι μόνο πολεμικά εκθέματα (όπλα, η αναπαράσταση μιας ξύλινης καλύβας που χρησιμοποιούσαν το χειμώνα οι στρατιώτες για κατάλυμα, κ.α.) αλλά και στοιχεία για την κοινωνική και οικονομική κατάσταση εκείνη την εποχή, καθώς και στοιχεία σχετικά με τον Ερυθρό Σταυρό και τη δράση του.

Παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου της Ρίγας αποτελεί το Μουσείο των Χριστουγεννιάτικων Μαχών στην περιοχή "Μangali" όπου φιλοξενείται έκθεση με τίτλο «Οι Λετονοί οπλίτες στις μάχες των Χριστουγέννων», υπάρχει μακέτα του πεδίου μάχης καθώς και αναστηλωμένος πύργος παρατήρησης.

Οι μάχες των Χριστουγέννων έλαβαν χώρα το 1916 μεταξύ Ρώσων (στους οποίους συμμετείχαν και οι Λετονοί οπλίτες) και Γερμανών.

Οι Λετονοί οπλίτες επέδειξαν τέτοιο θάρρος και ηρωισμό που -παρά τις μεγάλες απώλειες που είχαν-έγιναν γνωστοί πολύ πέρα από τα όρια της Λετονίας.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel