Ο Πάρης Παπαλιάς είναι ο πρωταγωνιστής μιας συγκλονιστικής ανθρώπινης ιστορίας, η οποία όμως παραμένει στο σκοτάδι εδώ και μερικούς μήνες!
Ο «ήρωας» της Θεσσαλονίκης έπινε αμέριμνος τον καφέ του σε ένα από τα πιο γνωστά καφέ στο ύψος της οδού Βογατσικού, όταν είδε να μαζεύεται κόσμος στην παραλία και να φωνάζει απεγνωσμένα για βοήθεια. Βλέποντας ότι ένας νεαρός άνδρας βρισκόταν στη θάλασσα, χωρίς να διστάσει, βούτηξε στα κρύα νερά του Θερμαϊκού με αυτοθυσία και τον έσωσε από βέβαιο πνιγμό.
«Ακόμη και τώρα έρχονται στο μυαλό μου εικόνες από κείνο το γεγονός. Πώς μπορώ να το ξεχάσω; Συγκλόνισε όλη μου τη ζωή. Το παλικάρι που είχε πέσει κατά λάθος στα νερά της θάλασσας βούλιαζε ανήμπορο, έχοντας χάσει τις αισθήσεις του. Κάθε δευτερόλεπτο ήταν πολύτιμο. Αν αργούσα η κατάληξη θα ήταν μοιραία. Αυτό μου είπαν και οι άνθρωποι του Λιμενικού» λέει χαρακτηριστικά στη «δ» ο 38χρονος Λημνιός στην καταγωγή.
Ο Παπαλιάς μουσικός και φωτογράφος το επάγγελμα αγαπάει με πάθος τη θάλασσα (κολύμπι, σέρφινγκ, ψαροντούφεκο), γεγονός που τον βοήθησε σε αυτήν την ενέργεια αυτοθυσίας, όπως παραδέχεται και ο ίδιος χωρίς να έχει διδαχθεί ειδικά μαθήματα διάσωσης. «Γεννήθηκα στη θάλασσα, σχεδόν όλη μου η ζωή είναι συνδεδεμένη με αυτήν. Έχω κάνει σέρφινγκ ακόμη και με δέκα μποφόρ, δεν με τρομάζει ο κίνδυνος, αρκεί να ξέρεις ότι η θάλασσα απαιτεί σεβασμό. Το μόνο που σκέφτηκα τότε ήταν ότι ένας άνθρωπος κινδυνεύει και μπορώ να τον βοηθήσω» εξηγεί.
Από εκείνο το γεγονός βέβαια έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις μήνες. Το τηλέφωνό του δεν χτύπησε όλο αυτό το διάστημα. Ο ίδιος λέει με παράπονο στη «δ»: «Δεν με πήρε κανείς ούτε για ένα ευχαριστώ. Η στοιχειώδης αναγνώριση ότι συνεχίζουν να υπάρχουν άνθρωποι και στις μέρες μας. Τέτοιες ενέργειες πρέπει να αναδεικνύονται ως φωτεινά παραδείγματα στη ζούγκλα της σημερινής καθημερινότητας και τις αρνητικές ειδήσεις... Κρίμα».
Πηγή: εφημερίδα "Δημοκρατία"