Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Επιστολή Εμπορικού Συλλόγου Λήμνου προς τον Γιάνη Βαρουφάκη
perifereia aigaiou

ikteo limnou
Επιστολή Εμπορικού Συλλόγου Λήμνου προς τον Γιάνη Βαρουφάκη
25.02.2015 | 14:46

Επιστολή Εμπορικού Συλλόγου Λήμνου προς τον Γιάνη Βαρουφάκη

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Επιστολή με αποδέκτη τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, απέστειλε σήμερα ο Εμπορικός Σύλλογος Λήμνου, με αφορμή τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ενδεχόμενη κατάργηση των χαμηλών συντελεστών Φ.Π.Α στα νησιά του Αιγαίου

Η επιστολή αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ανακοινώσεις στον τύπο και στα ΜΜΕ, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο κατάργησης των χαμηλών συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου, ενέργεια που βρίσκει τον Εμπορικό Σύλλογο Λήμνου, κάθετα αντίθετο.

Η οικονομική κρίση έχει πλήξει σε υπερβολικό βαθμό το ακριτικό νησί μας, οι μικρές επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους,(φορολογικές – ασφαλιστικές) και κλείνουν η μία μετά την άλλη με αποτέλεσμα η ανεργία να καλπάζει.

Η Λήμνος απομακρυσμένο νησί του Β. Αιγαίου σε δύσκολη γεωγραφική θέση παρουσιάζει τουριστική κάμψη η οποία οφείλεται στις πολύ κακές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και τις πανάκριβες αεροπορικές. Ως επακόλουθο είχαμε το κλείσιμο δυο μεγάλων τουριστικών μονάδων, κάτι που μείωσε περαιτέρω τις κλίνες υψηλής κατηγορίας.

Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό, ότι το μειωμένο Φ.Π.Α. απλώς βοηθά στην εξισορρόπηση ανάμεσα στις Ηπειρωτικές και στις ιδιαίτερα απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές. Δεν είναι ένα προνόμιο, αλλά ένα αντιστάθμισμα το οποίο καλύπτει :

1. Το υπέρογκο κόστος μεταφοράς.

2. Τα μεγαλύτερα κεφάλαια που απαιτείται να επενδύσει ο έμπορος λόγω των δυσκολιών στην τροφοδοσία, γιατί τον αναγκάζει να αποθηκεύει μεγάλο στοκ.

3. Το συρρικνωμένο τζίρο, ο οποίος οφείλεται στο μικρότερο κύκλο εργασιών, λόγω της κλειστής οικονομίας του νησιού και της ηλικιακής σύνθεσης του πληθυσμού (υπερήλικες).

4. Τις δραματικές περικοπές των κοινοτικών πόρων λόγω εικονικού υπολογισμού εισοδημάτων.

5. Την ανεξέλικτη κατάσταση του παραεμπορίου η οποία δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό και επιδεινώνεται στον τόπο μας από την υποστελέχωση του αστυνομικού τμήματος και την έλλειψη προσωπικού στις υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες.

6. Τις συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος μας και τις συναλλαγές μας με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δημοσίου, οι οποίες μας έχουν επιπλέον επιβαρύνει οικονομικά. Έκλεισε το κατάστημα της εφορίας στην Λήμνο και αναγκαζόμαστε για απλές φορολογικές εργασίες, να μεταβαίνουμε στην έδρα του νόμου, την Μυτιλήνη με ένα ταξίδι 6 ωρών και αναγκαστική τουλάχιστον μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο.

Ως εκ τούτου, είναι φανερό ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς του Φ.Π.Α. θα μας αποτελειώσει οικονομικά.

Εν αντιθέσει η κυβέρνηση οφείλει να εκπονήσει μια αναπτυξιακή μελέτη που θα αφορά περιοχές σαν το νησί μας, διότι αποτελούμε τους φυσικούς φρουρούς της χώρας και η παραμονή μας επιβάλλεται να ενισχυθεί με αναπτυξιακά κίνητρα».

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018