Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Μια «Ανοιχτή Αγκαλιά» και για τους ακρίτες του Βορείου Αιγαίου

banner roots

Μια «Ανοιχτή Αγκαλιά» και για τους ακρίτες του Βορείου Αιγαίου
15.01.2015 | 16:53

Μια «Ανοιχτή Αγκαλιά» και για τους ακρίτες του Βορείου Αιγαίου

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Για 19η συνεχή χρονιά η «Ανοιχτή Αγκαλιά» των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής, βρέθηκε με κλιμάκια εθελοντών γιατρών και νοσηλευτών κοντά στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, Β. Αιγαίου – Ν. Αιγαίου – Θράκης – Ηπείρου.

Από το Μάρτιο έως το Νοέμβριο του 2014 πραγματοποιήθηκαν συνολικά εννέα (9) Εκστρατείες Προληπτικής Ιατρικής σε 12 ακριτικά νησιά και 10 δημοτικές ενότητες. Συμμετείχαν 225 Ιατροί όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων, Νοσηλευτές, Παρασκευαστές και ομάδα Ψυχολόγων.
 
Η προσέλευση της «ομάδας Στόχου» ξεπέρασε το αναμενόμενο, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των βιοχημικών και λοιπών εξετάσεων (κυρίως των ενηλίκων). Αυτό είναι μια ένδειξητης δυσκολίας των κατοίκων στις ακριτικές περιοχές, να μετακινηθούν στα Νοσοκομεία της περιοχής τους, αλλά και τηςέλλειψης στοιχειώδους στελέχωσης των Πολυδύναμων Ιατρείων, ή ακόμη και των Κέντρων Υγείας.
 
Οι συνέπειες τις οικονομικής κρίσης είναι ορατές
 
Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι πλέον ορατές και σε άλλα επίπεδα σε σχέση με την υγεία, όπως π.χ. παροχή φαρμακευτικής αγωγής, αδυναμία εμβολιασμού των παιδιών κ.α.
 
Αυτή η ψυχολογική φόρτιση, το άγχος και η ανασφάλειαεπηρεάζουν την Οικογένεια – το Σχολείο – την Κοινότητα – τους Εφήβους, με αποτέλεσμα, την αύξηση των αρνητικών συμπεριφορών από όλους προς όλους.
 
Οι έφηβοι είναι σε απόγνωση, αλλά εκφράζουν την ανησυχία τους με ωριμότητα.  Έχουν ανάγκη να μοιρασθούν τις σκέψεις τους, να βρουν κατανόηση. Η επικοινωνία με γονείς και δασκάλους είναι σχεδόν ανύπαρκτη ακόμη και σε θέματα που αφορούν ενημέρωση για την υγεία τους, πρόληψη υγιεινής, σεξουαλικής αγωγής κ.λ.π. Αναρωτιούνται γιατί σταμάτησε το μάθημα σεξουαλικής αγωγής στο σχολείο, το διαδίκτυο μοιάζει να μην επαρκεί, έχουν συγκεχυμένες, ακόμη και λανθασμένες πληροφορίες.
 
Η συχνή επικοινωνία Παιδιών - Εκπαιδευτικών – Γονέων σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι αναγκαία και το εφαρμόζει εδώ και αρκετά χρόνια η «Ανοιχτή Αγκαλιά», κρατώντας ανοιχτό ένα δίαυλο επικοινωνίας με όλους όσοι χρειάζονται υποστήριξη σε προσωπικό επίπεδο.
 
Η επικοινωνία με τους ψυχολόγους είναι αναγκαία για όλους εμάς τους εμπλεκόμενους με τα παιδιά, αρκεί να ακούμε αυτά που λένε και μέσα από αυτά να διακρίνουμε τις ανάγκες τους. Ο Δήμος – το Υπουργείο – Εμείς πρέπει να ανταποκριθούμε σ’ αυτές τις ανάγκες των παιδιών, ο κάθε ένας στο μέτρο του δυνατού, εάν θέλουμε να παραμείνουν τα παιδιά στον τόπο τους και να μην ερημώνουν οι ακριτικές περιοχές.
  
Η πρόληψη απαιτεί συντονισμό ενεργειών και συνέχεια
 
Όλα αυτά τα επίπεδα, Υγεία – Παιδεία – Ψυχολογική Υποστήριξη, προϋποθέτουν και απαιτούν ένα σωστό συντονισμό και αξιολόγηση από το Υπουργείο, το Δήμο, το Σχολείο και όλους εμάς τους εμπλεκόμενους φορείς.
 
Η Πρόληψη χρειάζεται συντονισμό – συνέχεια – ευθύνη – ανιδιοτέλεια, ιδιαίτερα σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ευαίσθητες, τόσο σε κοινωνικό, όσο και γεωπολιτικό επίπεδο (Αιγαίο, Θράκη, Ήπειρος). Οι επισκέψεις των κλιμακίων πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και να είναιπαγιωμένες, ώστε να εμπεδωθεί στη συνείδηση των πολιτών η αξία του: να παρέχεται σταθερά και συστηματικά ο προληπτικός έλεγχος τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες.
 
Διαφορετικά, καταλήγουμε σε σπατάλη πόρων, αλληλοεπικαλύψεις και τελικά πολυδιάσπαση και κατακερματισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών, χωρίς να επιτυγχάνεται ουσιαστικό αποτέλεσμα.
 
Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου τόσο ο δημόσιος, όσο και ο ιδιωτικός τομέας  προσπαθούν να  αυξήσουν την  ανταποδοτικότητά τους μέσα από την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, ο Τρίτος Τομέας λειτουργεί άναρχα, αυτόνομα, με την ευθύνη και την ανοχή της κρατικής μηχανής.
 
Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να γίνει οριοθέτηση όλων των παρόμοιων δράσεων που σκοπό έχουν τη συνδρομή τους στη βελτίωση της υγείας των Ελλήνων, με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, ακόμη κι αυτών των εθελοντικών οργανώσεων που θα παρέχουν στοχευμένα, με κριτήρια γεωγραφικά, πληθυσμιακά κ.λ.π. ομοιόμορφες υπηρεσίες Προληπτικής Ιατρικής.
 
Χρειάζεται ένα Πρόγραμμα από όλους για να έχουμε σωστές παροχές φροντίδας στην πρωτοβάθμια υγεία.
 
Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμοί
 
Η «Ανοιχτή Αγκαλιά» στον τομέα των Εκστρατειών για το 2014, ολοκλήρωσε το πρόγραμμα της «Υποστηρίζουμε τη ζωή», παρά τις αρκετές δυσκολίες που συνάντησε.
 
Πραγματοποιήθηκαν δωρεάν 17.445 Ιατρικές Πράξεις παιδιών και ενηλίκων, σοβαρά αδιάγνωστα περιστατικά παραπέμφθηκαν, ενώ όπου υπήρχε ανάγκη έγιναν εμβολιασμοί στον παιδικό πληθυσμό.
 
Το Πρόγραμμα του 2014 ολοκληρώθηκε με στοχευμένες δράσεις. Ένα επιτυχημένο Συμπόσιο, μια Ημερίδα και μια Συναυλία στο Ηρώδειο, τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν για τον εκσυγχρονισμό εξοπλισμού μηχανικής υποστήριξης της Μονάδας Πρόωρων Νεογνών του Νοσοκομείου Παίδων Π. & Α. Κυριακού.
 
Η «Ανοιχτή Αγκαλιά» εκφράζει τις ευχαριστίες της στους Εθελοντές και Χορηγούς και σε όσους στάθηκαν δίπλα της, σε όσους την εμπιστεύτηκαν.
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel