Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Επανέρχεται ο Ζερδελής με νέα ερώτηση στη Βουλή για τον καταρροϊκό πυρετό σε Λήμνο και Λέσβο

banner roots

Επανέρχεται ο Ζερδελής με νέα ερώτηση στη Βουλή για τον καταρροϊκό πυρετό σε Λήμνο και Λέσβο
30.10.2014 | 17:58

Επανέρχεται ο Ζερδελής με νέα ερώτηση στη Βουλή για τον καταρροϊκό πυρετό σε Λήμνο και Λέσβο

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος
Με νέα ερώτησή του στη Βουλή επανέρχεται ο βουλευτής νομού Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής, αφού όπως αναφέρει ο ίδιος η προηγούμενη δεν απαντήθηκε από τον καθ΄ύλην αρμόδιο Υπουργό.
 
Στη νεότερη ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Ζερδελής επανέρχεται στα προβλήματα που έχουν ανακύψει στο ζήτημα της αποζημίωσης των ζώων που έχουν προσλβηθεί απο καταρροϊκό πυρετό.
 
Διαβάστε την ερώτηση του βουλευτή:
 
Επειδή στην υπ. αριθμ. 2685/18-9-14 ερώτησή μου δεν δόθηκε απάντηση, επανέρχομαι λόγω των διαστάσεων που έχει πάρει η επιζωοτία του καταρροϊκού πυρετού που πλήττει τα κοπάδια της Λέσβου και της Λήμνου από τις αρχές Αυγούστου 2014.
 
Μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της νόσου με ευθύνη του Υπουργείου σας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στον αποτεφρωτήρα της εταιρείας ΣΕΛΑΧΑΣ ΑΒΕΕ που βρίσκεται στην Καλλονή Λέσβου διαπίστωσα την οργή και τα δικαιολογημένα παράπονα των κτηνοτρόφων της Λέσβου, οι οποίοι με πολύ κόπο και θλίψη μεταφέρουν από μακρινές και δύσβατες αποστάσεις και τοποθεσίες τα προσβληθέντα από την ασθένεια ζώα τους στην τριμερή επιτροπή της Περιφέρειας.
 
Η παραπάνω επιτροπή, όμως, σε εφαρμογή της ΚΥΑ (ΦΕΚ 345/2014) εγκρίνει αποζημιώσεις μόνο για τα προς θανάτωση ζώα, ενώ εξαιρεί από αυτήν όσα ζώα έχουν πεθάνει όχι μόνο κατά την προηγούμενη ημέρα ή νύχτα αλλά ακόμα και κατά το στάδιο της μεταφοράς τους. Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Τριμερής Επιτροπή της Περιφέρειας παραλαμβάνει ζώα μόνο τρείς ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή).
 
Επειδή η επιζωοτία σύμφωνα με εκτιμήσεις των κτηνοτρόφων και των κτηνιάτρων δεν βρίσκεται σε φάση ύφεσης Επειδή παρ' όλες τις προσπάθειες των κτηνοτρόφων οι θάνατοι των ζώων τους δεν μπορούν να συγχρονιστούν έτσι ώστε να συμπέσουν με τις ημέρες και ώρες λειτουργίας της Τριμερούς Επιτροπής της Περιφέρειας με αποτέλεσμα τα περισσότερα νεκρά ζώα που πεθαίνουν να μην αποζημιώνονται.
 
Επειδή οι απώλειες των κτηνοτρόφων τόσο σε ζωικό κεφάλαιο όσο και σε εισόδημα, που θα προέλθει από τη μείωση της παραγωγής θα είναι μεγάλες Επειδή κινδυνεύει η οικογενειακή και ποιμενική κτηνοτροφία της Λέσβου και της Λήμνου που εξασφαλίζει ποιοτικά κτηνοτροφικά προϊόντα στη χώρα μας Επειδή εθνικός στόχος μας πρέπει να είναι η ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου της αγροτικής μας οικονομίας για την εξασφάλιση της διατροφικής επάρκειας της χώρας μας και η μείωση του εμπορικού μας ισοζυγίου
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 
1. Σε τι μέτρα θα προβεί προκειμένου να στελεχωθούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες με το απαραίτητο προσωπικό ώστε οι Επιτροπές να λειτουργήσουν όλες τις ημέρες της εβδομάδας;
2. Προτίθεται το Υπουργείο να προβεί άμεσα σε τροποποίηση της ΚΥΑ (ΦΕΚ 345/2014) ώστε αυτή να συμπεριλαμβάνει στις αποζημιώσεις όχι μόνο τα ζώα που θανατώνουν οι επιτροπές αλλά και όσα ήδη έχουν πεθάνει εξ αιτίας της νόσου;
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το