Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Αύριο η ορκωμοσία Καλογήρου | Ώρα αποφάσεων για την επόμενη μέρα

banner roots

Αύριο η ορκωμοσία Καλογήρου | Ώρα αποφάσεων για την επόμενη μέρα
07.10.2014 | 10:14

Αύριο η ορκωμοσία Καλογήρου | Ώρα αποφάσεων για την επόμενη μέρα

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Κρίσιμο ήταν το Σαββατοκύριακο για την περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου, που λίγες ώρες μετά την τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που επικυρώνει τη θέση της, πρέπει να αποφασίσει τα ονόματα που θα αναλάβουν τα καίρια πόστα των θεματικών αντιπεριφερειαρχών.

Ας σημειωθεί πως αύριο, Τετάρτη, αναμένεται επισήμως να αναλάβει καθήκοντα περιφερειάρχη, καθώς για τότε έχει οριστεί η ορκωμοσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Καλογήρου δε θέλει να χάσει ούτε ένα δευτερόλεπτο, διότι η ίδια και το επιτελείο της θεωρούν ότι έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος από τη διαδικασία των ενστάσεων.

Μετά την ξεκάθαρη νίκη των περιφερειακών εκλογών και το διάστημα ενός μήνα που στέρησε από την κ. Καλογήρου τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων ως επικεφαλής της νέας περιφερειακής αρχής, η ίδια και με την προχτεσινή της δήλωση «προχωρούμε ανεμπόδιστα», έχει ανεβάσει αρκετά ψηλά τον πήχη σε σχέση με το χρόνο που διαθέτει.

Πέραν της ορκωμοσίας της, που θεωρείται ορόσημο, καθώς θα δώσει την πρώτη της ομιλία, και αναμένεται να παρευρεθούν οι περισσότεροι περιφερειακοί σύμβουλοι του Βορείου Αιγαίου, υπάρχει ακόμα ένα «deadline».

Η γενική συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, με θέμα την εκλογή μελών διοικητικού και εποπτικού συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Οκτωβρίου και σε αυτή συμμετέχουν και οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες. Συνεπώς, η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι εβδομάδα ανακοινώσεων.

Νέα φιλοσοφία
Η κ. Καλογήρου δε φαίνεται να υιοθετεί το σύστημα του Νάσου Γιακαλή σε ό,τι αφορά στους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες και το αντικείμενό τους. Τόσο τα νέα δεδομένα σε επίπεδο εξελίξεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, όσο και η δική της φιλοσοφία για την πορεία της Περιφέρειας, αποτελούν οδηγό και γνώμονα για το διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων.

Πέραν των αλλαγών που έχουν καθοριστεί, δηλαδή ότι από τρεις οι αντιπεριφερειάρχες, θα είναι έξι, σύμφωνα με πληροφορίες επικρατεί στη συλλογιστική της η αξιοποίηση των περισσότερων περιφερειακών συμβούλων της πλειονοψηφήσασας παράταξης και η δημιουργία θέσεων εντεταλμένων περιφερειακών συμβούλων, ώστε να ενεργοποιήσει όλο το δυναμικό της. Επίσης, αναμένεται στα δυόμισι χρόνια θητείας των αντιπεριφερειαρχών να ανανεωθούν τα πρόσωπα.

Η ώρα των αποφάσεων, λοιπόν, είναι κοντά και το διήμερο που διανύουμε, σημαντικό για το ποια ονόματα θα «κλειδώσουν» και σε ποιες θέσεις.

Εξάλλου, ο ένας μήνας των ενστάσεων που προηγήθηκε, ήταν εξίσου κρίσιμος και για τα εσωτερικά της περιφερειακής παράταξης, ειδικά σε ό,τι αφορούσε στο ποιος θα παρέμενε στη θέση του περιφερειάρχη, έστω και για λίγες ημέρες ή εβδομάδες, έως την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ.

Οι αντιπεριφερειάρχες
Ένας συνδυασμός που αποτελεί στοίχημα της κ. Καλογήρου να κερδίσει, είναι αυτός της αυτοδιοικητικής εμπειρίας με την ανανέωση των προσώπων. Επίσης αναμένεται να λάβει υπόψη της την κατανομή των θεματικών αντιπεριφερειαρχών, αλλά και την προέλευσή τους.

Έτσι, το πιθανότερο είναι να οριστούν τρεις από τη Λέσβο, ένας από τη Λήμνο, ένας από τη Χίο και ένας από τη Σάμο, οι αρμοδιότητες των οποίων θα εκτείνονται σε όλα τα νησιά. Όλα τα παραπάνω δε, κρατώντας τις ενδοπαραταξιακές ισορροπίες.

Το όνομα που φαίνεται να έχει «κλειδώσει» σίγουρα και να έχει επικρατήσει στις συζητήσεις των στελεχών της παράταξης, είναι του Θεόδωρου Βαλσαμίδη, κι όχι μόνο γιατί κράτησε χαμηλά τους τόνους κατά τη διάρκεια του κρίσιμου μήνα και υιοθέτησε κι εκείνος από την πλευρά του την εξάντληση των χρονικών περιθωρίων ώστε να μην αναλάβει -όπως δικαιούνταν- τη θέση του περιφερειάρχη, γεγονός που τον καθιστά έντιμο στα μάτια των περισσοτέρων.

Τόσο το ότι απέσπασε τις περισσότερες ψήφους στη μάχη των περιφερειακών εκλογών, όσο και το ότι έχει μεγάλη εμπειρία σε ό,τι αφορά στα δημόσια έργα, αλλά και γνώσεις για τις απορροφήσεις προγραμμάτων τού ΕΣΠΑ, το οποίο καλείται να διαχειριστεί η νέα περιφερειακή αρχή, καθιστούν τον κ. Βαλσαμίδη σίγουρα αντιπεριφερειάρχη και κατά πάσα πιθανότητα σε θέματα Έργων και Ανάπτυξης.

Επίσης από τη Λέσβο φαίνεται να επικρατεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα του Γιώργου Βογιατζή, που θα εμπλακεί ως θεματικός αντιπεριφερειάρχης, εφόσον οριστεί, με θέματα κτηνοτροφίας ή γεωργίας, καθώς μία από τις δύο θεματικές αναμένεται να αναλάβει ο Κώστας Αδαμίδης από τη Λήμνο.

Ακόμα ένα όνομα που «παίζει» από τη Λέσβο, είναι αυτό της Πόπης Πρωτογεράκη - Γόμου, η οποία θα επωμιστεί, ως θεματική αντιπεριφερειάρχης, εφόσον οριστεί, αρμοδιότητες που σχετίζονται με την Κοινωνική Πρόνοια και Προστασία.

Τέλος, η Φωτεινή Θαλασσινού, κόρη του δικηγόρου και πρώην βουλευτή και νομάρχη Σάμου, φαίνεται πως είναι το πρόσωπο που θα οριστεί από τη Σάμο ως θεματική αντιπεριφερειάρχης. Θολό είναι ακόμα το τοπίο για το όνομα του θεματικού αντιπεριφερειάρχη από τη Χίο.

 

Πηγή: emprosnet.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το