Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Καλά Νέα>>To ελληνικό «θαυματουργό» βότανο που διακρίθηκε πανευρωπαϊκώς!

banner roots

To ελληνικό «θαυματουργό» βότανο που διακρίθηκε πανευρωπαϊκώς!
29.03.2013 | 13:28

To ελληνικό «θαυματουργό» βότανο που διακρίθηκε πανευρωπαϊκώς!

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Καλά Νέα

Η βραβευμένη συσκευασία με το ευεργετικό βότανο παράγεται, τυποποιείται και πωλείται από τον Κώστα Κουμαδωράκη, ο οποίος και εκπροσώπησε το προϊόν στην ευρωπαϊκή έκθεση. Ωστόσο, τον κρίταμο τον έχει συλλέξει από τις παραλίες της Νότιας Κρήτης η «Ομάδα παραγωγών γυναικών Παλαιόχωρας».


Ο Κώστας Κουμαδωράκης, ο οποίος εξάγει στην Αυστρία ελαιόλαδο από την περιοχή της Σαρακήνας αλλά και άλλα προϊόντα όπως μέλι, βαλσάμικο ξύδι, αλάτι με διάφορα βότανα, ελιές βρώσιμες, ελαιόπαστες κ.α., δήλωσε: «Το ενδιαφέρον από τον απλό κόσμο ήταν εντυπωσιακό. Πάρα πολλοί ενθουσιάστηκαν με το προϊόν αυτό».

Κρίταμος:
Το βότανο κρίταμος ή crithmum maritimum ή και βότανο του γιαλού μπορεί κανείς να το βρει σε παραλίες, κυρίως της Κρήτης, στις κοιλότητες των βράχων.
Στην αρχαία Ελλάδα τον χρησιμοποιούσαν συχνά, ενώ σήμερα τον κρίταμο τον προτιμούν πολλοί σεφ, καθώς θεωρούν πως το άρωμα και η γεύση του είναι μοναδικά, αναδεικνύοντας έτσι κάθε μαγειρικό έδεσμα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο κρίταμος είναι :
- Πλούσιος σε βιταμίνη C
- Διουρητικός
- Αντιμικροβιακός
- Αφροδισιακός
Και περιέχει:
- Αιθέρια έλαια
- Μεταλλικά άλατα
- Ιώδιο

Διαδικασία παρασκευής: Τα μέλη της «ομάδας παραγωγών γυναικών Παλαιόχωρας» αφού μαζέψουν τον κρίταμο από τη θάλασσα τον βράζουν για 15 λεπτά και έπειτα τον βάζουν σε άλμη ή ξύδι προκειμένου να συντηρηθεί και στο τέλος να συσκευαστεί. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν συνοδευτικό του ούζου, της τσικουδιάς, μπορεί να δώσει μια νότα νοστιμιάς στη ντοματοσαλάτα, στην πατατοσαλάτα.

 

Με πληροφορίες από haniotika-nea.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το