Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Καρκίνος του μαστού: Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες στη Βρετανία θα πάρουν ένα φάρμακο που δρα προληπτικά

the roots web banners 06

Καρκίνος του μαστού: Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες στη Βρετανία θα πάρουν ένα φάρμακο που δρα προληπτικά
10.11.2023 | 14:56

Καρκίνος του μαστού: Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες στη Βρετανία θα πάρουν ένα φάρμακο που δρα προληπτικά

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, η αναστροζόλη, θα χορηγηθεί τώρα σε εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες στη Βρετανία και για την πρόληψη της νόσου.

Πρόσφατες μελέτες, δείχνουν ότι μειώνει σχεδόν κατά 50% τις πιθανότητες εμφάνισης σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση που ανήκουν σε ομάδες μέτριου ή υψηλού κινδύνου – όπως σε εκείνες που έχουν οικογενειακό ιστορικό.

Όπως έγραψε το BBC, περίπου 289.000 γυναίκες αναμένεται να λάβουν το φάρμακο, το οποίο μάλιστα, καθώς δεν είναι πατενταρισμένο, είναι οικονομικά προσιτό.

Μια από τις γυναίκες που το πήραν, η 61χρονη Lesley-Ann Woodhams, η οποία ολοκλήρωσε μια πενταετή αγωγή, μίας ταμπλέτας την ημέρα, σχολίασε πως ήταν «εύκολη» η απόφασή της να αρχίσει να το λαμβάνει, καθώς «είχα δει τη μαμά μου να αγωνίζεται κατά του καρκίνου του μαστού. Μου έδωσε την ευκαιρία να μην ανησυχώ συνεχώς τι θα συμβεί αν τον αναπτύξω κι εγώ. Ήταν ένα αληθινό δώρο, που χάρισε ηρεμία σε εμένα και την οικογένειά μου».

Να σημειωθεί ότι προληπτικά χορηγείται ένα ακόμα φάρμακο, η ταμιξοφαίνη, η οποία ωστόσο έχει περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ο αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης και, ενδεχομένως, καρκίνου του ενδομητρίου.

IMG 2052

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της αναστροζόλης θυμίζουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως είναι οι εξάψεις, η κόπωση, οι πόνοι στις αρθρώσεις, τα εκζέματα, η ναυτία, οι πονοκέφαλοι και η κατάθλιψη. Η δράση της έγκειται στην αναστολή του ενζύμου της αρωματάσης, που μειώνει την παραγωγή οιστρογόνων.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πλέον κοινός τύπος καρκίνου στη Βρετανία, με πάνω από 47.000 νέες διαγνώσεις το χρόνο – οκτώ στις δέκα, σε γυναίκες άνω των 50 ετών.

 

Πηγή: marieclaire.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το