Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Ο εκπαιδευτικός ως σημαντικό πρόσωπο στη ζωή του παιδιού

banner roots

Ο εκπαιδευτικός ως σημαντικό πρόσωπο στη ζωή του παιδιού
13.07.2018 | 21:05

Ο εκπαιδευτικός ως σημαντικό πρόσωπο στη ζωή του παιδιού

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Γράφει η Πηνελόπη Τσακανίκα

Ο εκπαιδευτικός είναι το πρόσωπο εκείνο που «σπάει», κατά κάποιον τρόπο, το μονοπώλιο των γονέων με την έναρξη της φοίτησης του παιδιού στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο μετέπειτα.

Δύναται ο εκπαιδευτικός να ασκεί επίδραση στη συμπεριφορά του παιδιού;

Σαφώς και δύναται. Μέσα από έρευνες, μάλιστα, έχει διαφανεί ότι ο εκπαιδευτικός είναι για το μαθητή ότι ο μυθικός Πυγμαλίωνας, καθώς επηρεάζει τόσο το ψυχολογικό κλίμα της τάξης και τη θέση που κατέχει σε αυτήν το κάθε παιδί όσο και τη συμπεριφορά του ίδιου του παιδιού, τις ηθικές του αξίες, τις στάσεις του και τη μαθησιακή του αποδοτικότητα.

Επιπλέον, όπως έχει αποδειχθεί, αν ο εκπαιδευτικός μεταβιβάσει στα παιδιά ένα μέρος από τη «δύναμή του» και αν αποδέχεται όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως, τότε σίγουρα θα μπορέσει να αυξήσει τις επικοινωνιακές και μαθησιακές αλληλεπιδράσεις των μαθητών του, μειώνοντας, παράλληλα, τις εσωτερικές τους συγκρούσεις και το άγχος τους.

Ποια τα χαρακτηριστικά ενός «επιθυμητού» εκπαιδευτικού;

Η προθυμία στην προσφορά βοήθειας, η σαφήνεια στις οδηγίες και στις εξηγήσεις του, η συνέπεια και η σταθερότητά του στη διατήρηση της τάξης, η αντικειμενικότητα, το χιούμορ, η προσήνεια και οι καλοί τρόποι προς τους μαθητές είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που πρέπει να κατέχει ένας «επιθυμητός» εκπαιδευτικός.

«Ταιριάζουν» πάντα μαθητές και εκπαιδευτικοί;

Όπως είναι φυσικό δεν είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί ίδιοι και όλοι οι εκπαιδευτικοί δεν «ταιριάζουν» σε όλα τα παιδιά. Ωστόσο, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι μάλλον είναι καλό για το μαθητή να γνωρίσει και να μάθει να προσαρμόζεται σε εκπαιδευτικούς με διαφορετική προσωπικότητα, καθώς η ανομοιογένεια είναι ένα χαρακτηριστικό που διέπει το σύνολο των ανθρώπων.

Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση πλήρους ασυμβατότητας;

Αν ένα παιδί παραπονιέται επίμονα για την άδικη μεταχείριση από μέρος του εκπαιδευτικού, ακόμη και σε θέματα που φαντάζουν «αστεία» από μέρους των γονέων, με άμεσο αποτέλεσμα την άρνηση του παιδιού να μελετήσει ή ακόμη και να πάει στο σχολείο, τότε το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει είναι οι γονείς να προβούν σε συζήτηση με τον εκπαιδευτικό προς επίλυση των παρεξηγήσεων που τυχόν αναπτύχθηκαν. Η συζήτηση αυτή ίσως οδηγήσει σε αλλαγή της στάσης και της συμπεριφοράς του εκπαιδευτικού προς το μαθητή.

Σε κάθε περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να διαβεβαιώσουν τον δεύτερο ότι σέβονται και ενστερνίζονται τη δική του άποψη και θέση, ενώ παράλληλα κατανοούν την πολυπλοκότητα και τη φύση του επαγγέλματός του, καθώς έχει να φροντίσει για τις ανάγκες όλων των μαθητών.

Με τον τρόπο αυτόν ο εκπαιδευτικός θα αντιληφθεί τον σεβασμό της άποψής του, ενώ, παράλληλα θα σταθεί θετικά απέναντι στους γονείς, οι οποίοι δεν πρέπει να δίνουν την εντύπωση ότι του κάνουν υποδείξεις αναφορικά με τον τρόπο που πρέπει να ασκεί το διδακτικό του έργο.

_______________________

Η Πηνελόπη Τσακανίκα είναι Ειδική Παιδαγωγός, Απόφοιτη του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με Μεταπτυχιακές Σπουδές στις Επιστήμες της Αγωγής - Ειδική Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Εξειδικευμένη Επιμόρφωση σε θέματα Διδακτικών Παρεμβάσεων και Συμβουλευτικής Γονέων από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το