Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι για παιδιά - Παιγνιοθεραπεία

banner roots

Ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι για παιδιά - Παιγνιοθεραπεία
03.07.2018 | 20:03

Ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι για παιδιά - Παιγνιοθεραπεία

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Γράφει η Πηνελόπη Τσακανίκα

Τι εννοούμε με τον όρο «ψυχοθεραπεία»;

Ο όρος «ψυχοθεραπεία» είναι λέξη σύνθετη και σημαίνει κυριολεκτικά τη θεραπεία των προβλημάτων της «ψυχής».

Υπάρχουν τρεις επαγγελματικές ομάδες ανθρώπων που ασχολούνται με την ψυχοθεραπεία: οι ψυχίατροι, οι ψυχολόγοι και οι ψυχαναλυτές. Η θεραπεία μπορεί να δοθεί είτε σε ατομική είτε σε ομαδική βάση.

Είναι δυνατόν τα παιδιά να χρήζουν «ψυχοθεραπείας»;

Ναι, δεδομένου ότι ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός παιδιών δύναται να παρουσιάσει κατά την αναπτυξιακή του περίοδο προβλήματα συμπεριφοράς (άγχος, θυμό, επιθετικότητα, κ.α).

Είναι οι συνήθεις μέθοδοι «ψυχοθεραπείας» κατάλληλες για παιδιά;

Όχι, γιατί το παιδί δεν είναι πάντα ικανό να εκφράσει με λόγια τα άγχη του, δεν ενδιαφέρεται στο να εξερευνήσει τα προηγούμενα βιώματά του και γενικότερα αποφεύγει να μιλάει για ότι το αναστατώνει.

Προς αυτή την κατεύθυνση δημιουργήθηκε μια ειδική μορφή «ψυχοθεραπείας», η παιγνιοθεραπεία.

Τι είναι η παιγνιοθεραπεία;

Είναι μια αρκετά πρόσφορη μέθοδος για τα παιδιά, γιατί χρησιμοποιεί τον τόσο οικείο και αυθόρμητο τρόπο έκφρασης για το παιδί, που δεν είναι άλλο από το παιχνίδι. Το παιχνίδι, λοιπόν, παρέχει το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο θεραπευτής μπορεί εύκολα να αρχίσει τη συζήτηση με το παιδί και να εξερευνήσει τα προβλήματά του.

Ο Rousseau ήταν ο πρώτος που εισήγαγε τη μελέτη του παιδικού παιχνιδιού και το ανήγαγε ως σημαντικό τόσο για την κατανόηση της φύσης του παιδιού όσο και ως μέσο εκπαίδευσης.

Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές της ψυχαναλυτικής παιγνιοθεραπείας, ωστόσο όποιο κι αν είναι το θεωρητικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα αναπτυχθεί η θεραπεία, ο θεραπευτής θα πρέπει να προσπαθήσει να κάνει το παιδί να αισθανθεί άνετα, προσφέροντάς του όλα εκείνα τα μέσα (ζωγραφική, κατασκευές, κουκλοθέατρο κ.α) μέσω των οποίων θα μπορέσει το παιδί να εκφραστεί.

Γενικότερα θα θέλαμε να τονίσουμε την αξία του παιχνιδιού τόσο στους γονείς όσο και στους εκπαιδευτικούς, γιατί, όπως αναφέρει και ο Mr. Rogers: «Μιλούν συχνά για το παιχνίδι σαν να είναι μια ανάπαυλα από τη σοβαρή μάθηση, αλλά για τα παιδιά το παιχνίδι είναι σοβαρή μάθηση».

_______________________

Η Πηνελόπη Τσακανίκα είναι Ειδική Παιδαγωγός, Απόφοιτη του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με Μεταπτυχιακές Σπουδές στις Επιστήμες της Αγωγής - Ειδική Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Εξειδικευμένη Επιμόρφωση σε θέματα Διδακτικών Παρεμβάσεων και Συμβουλευτικής Γονέων από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το