Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Απέσυρε μπλουζάκια με σεξιστικό περιεχόμενο η Amazon

banner roots

Απέσυρε μπλουζάκια με σεξιστικό περιεχόμενο η Amazon
03.03.2013 | 16:48

Απέσυρε μπλουζάκια με σεξιστικό περιεχόμενο η Amazon

Συντάκτης:  Ανδρέας Τσεκούρας
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Στην άμεση απαγόρευση της πώλησης ρούχων που έφεραν στάμπες με σεξιστικό περιεχόμενο, προχώρησε το Σάββατο η εταιρεία Amazon μετά το σάλο που δημιουργήθηκε σε δεκάδες χώρες.

Μέσα από το διαδικτυακό τόπο της εταιρείας πωλούνταν κοντομάνικα μπλουζάκια που έφεραν στάμπες οι οποίες ανέγραφαν τις προσβλητικές παραινέσεις, «Μείνε ψύχραιμος και βίαζε πολύ», (Keep Calm and Rape a lot), καθώς και «Μείνε ψύχραιμος και χτύπα την», (Keep Calm and Hit her).

Τα συγκεκριμένα μπλουζάκια φτιάχτηκαν από την αμερικανική βιοτεχνία Solid Gold Bomb η οποία προμήθευε την εταιρεία Amazon. Όμως μετά το σάλο που δημιουργήθηκε και τις κατηγορίες ότι τα συγκεκριμένα μπλουζάκια υποκινούν το βιασμό και πράξεις βίας, η βιοτεχνία υποστήριξε ότι η παραγωγή τους οφείλεται σε μία κακέκτυπη αυτοματοποιημένη διαδικασία του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Βομβαρδισμός επικρίσεων


Ωστόσο και οι δύο εταιρείες τις τελευταίες μέρες, δέχτηκαν βομβαρδισμό επικρίσεων και η Solid Gold Bomb, έκλεισε τον λογαριασμό της στο twitter. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, τα συγκεκριμένα μπλουζάκια, τουλάχιστον στη Γερμανία, εξακολουθούσαν να πωλούνται το Σάββατο.

Κάποια από τα μπλουζάκια με τα βίαια σλόγκαν, αποσύρθηκαν αμέσως. Ωστόσο πολλά άλλα με στάμπες του τύπου «Μείνε ψύχραιμος και μαχαίρωσε την», ή «Μείνε ψύχραιμος και ρίξτης μπουνιά» παρέμεναν μέχρι και το Σάββατο, στον διαδικτυακό τόπο της αμερικανικής βιοτεχνίας. Η εταιρεία ανέφερε πως όλα τα μπλουζάκια αποσύρονταν.

Η εταιρεία Amazon σταμάτησε άμεσα τη διάθεση των κοντομάνικων ρούχων, όμως συνέχιζε να φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της το ηλεκτρονικό κατάστημα της αμερικανικής βιοτεχνίας.

Έφταιξε ο αλγόριθμος

Η Solid Gold Bomb που ανήκει στην εταιρεία Harold Ross Inc, με έδρα τη Μασσαχουσέτη, ανέφερε ότι τα σλόγκαν που τυπώθηκαν στα μπλουζάκια, δημιουργήθηκαν από ηλεκτρονικό υπολογιστή που τα σχημάτισε τα σλόγκαν  χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο.

Όταν εμφανίστηκαν την Παρασκευή και στο διαδικτυακό τόπο της Amazon, προκλήθηκε σάλος. Η εφημερίδα Observer επιχείρησε να έρθει σε τηλεφωνική επαφή με τους υπεύθυνους της Amazon, χωρίς όμως επιτυχία. Εκπρόσωπος της εταιρείας ωστόσο, δήλωσε στο Sky News ότι : «Μπορώ να διαβεβαιώσω πως αυτά τα κομμάτια δεν διατίθενται προς πώληση».

Η αμερικανική βιοτεχνία ωστόσο, ανέφερε πως καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διορθώσει το πρόβλημα, αλλά σύμφωνα με την Guardian, δεν εξήγησε πως ο υπολογιστής χρησιμοποίησε τέτοιες λέξεις για να δημιουργήσει τα κατακριτέα σλόγκαν .

Ζήτησαν συγνώμη

Εκπρόσωπός της ανέφερε ότι η εταιρεία δέχτηκε απειλές θανάτου και αμέτρητα μηνύματα, πολλά εκ των οποίων ανέφεραν ότι «ο βιασμός δεν είναι αστείο».

Η εταιρεία έκλεισε τη σελίδα της στο Facebook και τους λογαριασμούς της σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στον διαδικτυακό της τόπο ανάρτησε ένα μήνυμα όπου μεταξύ άλλων τόνιζε: «Πληροφορηθήκαμε το γεγονός ότι πουλούσαμε κοντομάνικα με προσβλητικές στάμπες, κατά κύριο λόγο το Ηνωμένο Βασίλειο. Αποσύρθηκαν αμέσως καθώς δημιουργήθηκαν αυτομάτως από ένα πρόγραμμα υπολογιστή που είχε πρόσβαση σε λεξικά με χιλιάδες λέξεις. Όποια ρούχα δεν έχουν ακόμη αποσυρθεί, αυτό θα συμβεί άμεσα. Αποδεχόμαστε την ευθύνη για το λάθος και λυπούμαστε για τα αλγεινά αισθήματα που προκαλέσαμε».

Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το