Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Πώς να εξηγήσουμε στους μικρούς μαθητές την οικονομική κρίση;

banner roots

Πώς να εξηγήσουμε στους μικρούς μαθητές την οικονομική κρίση;
12.09.2015 | 17:03

Πώς να εξηγήσουμε στους μικρούς μαθητές την οικονομική κρίση;

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Γράφει ο Πέτρος Κεχαγιάς, MSc Νευροψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

Μία καινούρια σχολική χρονιά ξεκίνησε και για πολλές οικογένειες μπορεί να είναι η πιο δύσκολη από άποψη οικονομίας. Καθώς οι μαθητές εκφράζουν τις επιθυμίες τους για νέα, και όχι πάντα χρήσιμα σχολικά είδη, οι γονείς έρχονται συχνά αντιμέτωποι με το δίλημμα «Να ξοδέψω από τα λίγα που έχω ή να του χαλάσω το χατίρι;». Πως θα μπορούσαν οι γονείς ξεπεράσουν τέτοια διλήμματα;

Για την αρχή, ας τεθούν πέντε βασικά σημεία συμφωνίας:

1. Παρόλη τη κρίση, η οικογένεια των μαθητών θα πρέπει να κάνει το καλύτερο ώστε η σχολική χρονιά να αρχίσει, να συνεχιστεί και να τελειώσει δίχως προβλήματα.

2. Η ακαδημαϊκή επιτυχία, η καλή επίδοση και η χαρά που παίρνει ο μαθητής (για χάρη συντομίας θα χρησιμοποιείται η λέξη μόνο στο αρσενικό, παρόλο που η λέξη «ο μαθητής» θα αναφέρεται ταυτόχρονα και στα αγόρια και στα κορίτσια) από το σχολείο του δεν εξαρτάται από υλικά αγαθά τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να αγοραστούν.

3. Ο μαθητής είναι μέλος μίας οικογένειας και ως τέτοιο δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος από τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειας.

4. Το άγχος και το στρες που μπορεί να βιώνουν οι γονείς εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών περνάει εύκολα και με πολλούς τρόπους στη συμπεριφορά των παιδιών. Αυτό θα πρέπει να αποτραπεί.

5. Μπορούμε να δούμε την οικονομική κρίση ως μία καλή ευκαιρία να εξηγήσουμε στους μικρούς μαθητές πως η προσπάθεια και η επίδοσή μας δεν εξαρτάται από τα λεφτά που έχουμε στον κουμπαρά, αλλά από τη θέλησή μας και την υπομονή μας.

Κάνοντας περιορισμένα έξοδα ήδη πριν την έναρξη των σχολείων ή διακόπτοντας ακριβές εξωσχολικές δραστηριότητες, εύλογα δημιουργείται η απορία στο μικρό μαθητή «γιατί;». Η απάντηση που δίνουμε συνήθως είναι «δεν έχουμε λεφτά», είναι αρκετή όμως για να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις στον μαθητή, αλλά και να τον κάνει να νιώσει ασφαλής;

Το να δίνουμε τις κατάλληλες εξηγήσεις και απαντήσεις στα παιδιά είναι ίσως από τα πιο δύσκολα ζητήματα στην ανάπτυξή τους. Όσο βαθαίνει όμως η οικονομική κρίση οδηγεί πολλά παιδιά σε καταστάσεις που δεν τους ήταν γνώριμες, ή οι γονείς έβρισκαν τρόπους να τις καλύπτουν, και τους προκύπτουν απορίες. Για να μπορέσουμε λοιπόν να εξηγήσουμε τις επιλογές της οικογένειας στους μικρούς μαθητές (π.χ. διακοπή από τη κιθάρα, αγορά της φθηνής τσάντας, χρήση παλιών τετραδίων, κ.ά.) είναι χρήσιμο να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε στα παιδιά το τι είναι η οικονομική κρίση, και το πώς έχουν επηρεάσει τα οικονομικά όλης της οικογένειας. Πως μπορεί να γίνει αυτό;

Εξηγήστε με απλά λόγια και καθημερινά παραδείγματα τι είναι η εργασία και πως οι γονείς βγάζουν χρήματα από την εργασία τους. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως οι γονείς αφιερώνουν κόπο και χρόνο ώστε μέσω της εργασίας τους να αποκτήσουν χρήματα τα οποία θα χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν υλικά (π.χ. σβήστρες, τετράδια, παπούτσια) και υπηρεσίες (π.χ. μπάσκετ, αρμόνιο, γερμανικά).

Χρησιμοποιήστε μικρές ιστορίες, παραμύθια ή μύθους που να σχετίζονται με την οικονομία. Ένα καλό παράδειγμα είναι ο μύθος με το μυρμήγκι και το τζιτζίκι που εξηγεί τους όρους της εξοικονόμησης σε δύσκολους καιρούς. Ακόμη και ιστορίες από παλαιότερες γενιές και τον τρόπο με τον οποίο προσαρμόστηκαν στις δυσκολίες.

Δείξτε κατανόηση στη λαχτάρα των μικρών μαθητών να αποκτήσουν όσα βλέπουν στα ράφια των καταστημάτων, στη τηλεόραση ή από τους συμμαθητές τους. Είναι απόλυτα φυσιολογικό για ένα παιδί να ζητάει κάτι παραπάνω από αυτό που αντικειμενικά μπορεί να έχει, αντιμετωπίστε τις επιθυμίες του με ψυχραιμία και με θετική διάθεση.

Συμφωνήστε από κοινού τα έξοδα και τους περιορισμούς που θα έχετε. Η συμμετοχή του παιδιού σε αυτή τη διαδικασία είναι εκπαιδευτική, καθώς από τη μία του μαθαίνει στην πράξη της έννοιες της οικονομίας και από την άλλη γίνεται σύμμαχος στις αποφάσεις που θα  πάρετε.

Δε χρειάζεται να κατηγορήσετε κανέναν για την προηγούμενη και την τωρινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Το να δημιουργούμε στο μυαλό των παιδιών «εχθρούς» που δεν μπορούν να δουν και να καταλάβουν είναι πιο ζημιογόνο και στρεσογόνο από το να τους πείτε ότι όλα τα παιδιά στην Ελλάδα βρίσκονται στην ίδια θέση με αυτά.

Αποφύγετε τους μελοδραματισμούς και τις συναισθηματικές εξάρσεις. Όπως είναι γνωστό, η σχολική επίδοση των μικρών παιδιών εξαρτάται άμεσα από τη ψυχολογική τους διάθεση και το πόσο ασφαλές αισθάνονται το περιβάλλον τους και αυτά τα δύο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη συναισθηματική έκφραση των γονέων. Μείνετε ήρεμοι και σταθεροί.

Αντικαταστήστε τα υλικά και τις δραστηριότητες που δεν μπορείτε να συνεχίσετε, με άλλες που είναι φθηνότερες ή δωρεάν, αλλά εξίσου χρήσιμες και εντυπωσιακές.  Τα παιδιά δεν πρέπει να αποκόπτονται από τις κοινωνικές τους επαφές, ή να νιώθουν ότι περιθωριούνται εξαιτίας μίας παλιάς, φθαρμένης τσάντας. Σίγουρα, ένας γείτονας ή συγγενής θα έχει κάποια να σας δανείσει.

Η οικονομική κρίση δεν είναι κρίση αξιών. Βοηθήστε τον μικρό μαθητή να κατανοήσει πως το ότι οι γονείς του δυσκολεύονται να κάνουν κάποια έξοδα δε σημαίνει πως είναι φτωχοί, πως είναι διαφορετικοί από τους άλλους, πως δεν αξίζουν ή πως η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο. Θυμηθείτε πως όλα τα παραμύθια έχουν αίσιο τέλος. Έτσι θα πρέπει να κλείνει και η δική σας ιστορία.

Αναμφίβολα, η θέση ενός γονέα ο οποίος αδυνατεί να ικανοποιήσει τις επιθυμίες των παιδιών του δεν είναι μία εύκολη κατάσταση, τόσο για τον ίδιο, όσο και για τα παιδιά. Υπάρχουν δυσκολίες οι οποίες μπορούν να ξεπεραστούν για να κάνουν την προσαρμογή των μικρών μαθητών στις νέες σχολικές συνθήκες λίγο πιο εύκολη. Ο σοφός Αίσωπος είχε προνοήσει να μας βοηθήσει!

«Οι περσινοί μου μαρκαδόροι με τους οποίους ζωγράφισα την καλύτερη ζωγραφιά μου είναι οι αγαπημένοι μου! Δεν τους αλλάζω με τίποτα!»

Πέτρος Κεχαγιάς
MSc Νευροψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής
Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Α.Π.Θ.
www.psychologoslimnos.weebly.com
www.mentalware.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το