Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Επιλεγμένα>>Τα κινούμενα σχέδια... προστατεύουν το περιβάλλον!

banner roots

Τα κινούμενα σχέδια... προστατεύουν το περιβάλλον!
06.12.2012 | 16:48

Τα κινούμενα σχέδια... προστατεύουν το περιβάλλον!

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Επιλεγμένα

Η φύση κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα περισσότερα κινούμενα σχέδια. Οι δημιουργοί τους αντλούν έμπνευση από τη χλωρίδα και την πανίδα και επικεντρώνονται στα σπάνια είδη του ζωικού βασιλείου. Τη δεκαετία του ’90 με αφορμή τις οικολογικές καταστροφές μια ομάδα ακτιβιστών πρότειναν τη δημιουργία ενός επιμορφωτικού κινουμένου σχεδίου που να μιλά ανοιχτά για τα προβλήματα του περιβάλλοντος. Η πρωτότυπη αυτή ιδέα, βρήκε ανταπόκριση και δημιουργήθηκε ο Κάπτεν Πλάνετ. Η ιστορία που σκέφτηκαν οι παραγωγοί αφορά πέντε νεαρά παιδιά, γεννημένα σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη, να μάχονται για την προστασίας του περιβάλλοντος. Ένας ακόμη χαρακτήρας που είναι οικολογικά ευσυνείδητος είναι η βοτανολόγος δρ. Πάμελα Άισλι, γνωστή ως Πόισον Άιβι. Μπορεί να είναι εχθρός του Μπάτμαν, όνειρό της όμως είναι να δημιουργήσει το δικό της τροπικό δάσος στην πόλη Γκόθαμ. Παιδιά μεγαλωμένα στη φύση που απαρνούνται τη ζωή στις μεγαλουπόλεις, είναι ο Ταρζάν και ο Μόγλης. Οι δυο αυτοί ήρωες, βρέθηκαν από μωρά μέσα στην άγρια ζούγκλα και ανατράφηκαν από άγρια ζώα.



Οι Πλανητομάχοι

Ο Κάπτεν Πλάνετ είναι αναμφίβολα ένα από τα αγαπημένα κινούμενα σχέδια που έχουν περάσει από τη μικρή οθόνη. Η εκπομπή προβλήθηκε τη δεκαετία του ΄90 και συγκεκριμένα την περίοδο 1990-1996. Τα καρτούν με περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, ήταν έμπνευση των Τεντ Τέρνερ, ιδρυτή του τηλεοπτικού δικτύου CNN και της παραγωγού και ακτιβίστριας Μπάρμπαρα Πάιλ. Η ιστορία του Κάπτεν Πλάνετ, ξεκινά με αφορμή την ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον, που αποτέλεσμα έχει την αποψίλωση των δασών, την μόλυνση των υδάτων και της ατμόσφαιρας. Ο πλανήτης κινδυνεύει και η Γαία, το πνεύμα της Γης, σκορπίζει στην υδρόγειο πέντε δαχτυλίδια που το καθένα έχει τη δική του δύναμη. Αυτά εντοπίζονται από νεαρά παιδιά, τον Γουίλερ από τη Βόρεια Αμερική, τη Γη από την Ασία, τη Λίνκα από τη Σοβιετική Ένωση, τον Ματί από τη Νότια Αμερική και τον Κουάμι από την Αφρική.

Οι πέντε Πλανητομάχοι τάσσονται εναντίον του Γκρίντλι και της παρέας του, που θέλουν να καταστρέψουν τον πλανήτη. Λαθροθηρίες, παράνομη αλιεία, γεωτρήσεις για εύρεση πετρελαίου, κόψιμο και κάψιμο δέντρων για κατασκευή εμπορικού κέντρου είναι μερικές ενέργειες των κακοποιών που θέλουν να βλάψουν το περιβάλλον. Σε περίπτωση που οι πέντε νεαροί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, τότε ενώνουν τις δυνάμεις που βρίσκονται μέσα στα δαχτυλίδια τους (νερό, αέρας, γη, φωτιά, καρδιά) και εμφανίζεται ο Κάπτεν Πλάνετ που μάχεται στο πλευρό τους. Ο Κάπτεν Πλάνετ είναι συνώνυμο με την αποκατάσταση της τάξης και του νόμου. Με τη φράση «η δύναμη είναι δική σας», μετά το τέλος του επεισοδίου, παροτρύνει τον θεατή να πράξει ανάλογα και να γίνει πιο υπεύθυνος στα θέματα του περιβάλλοντος.

Η… δηλητηριώδης κισσός

Ο χαρακτήρας της Πόισον Άιβι εκτός από θανάσιμη εχθρός του Μπάτμαν, είναι και φανατική οικολόγος. Η ειδικότητα της ως... άνθρωπος, ήταν δόκτωρ βοτανολογίας και οικολογίας. Η δρ. Πάμελα Άισλι όπως ονομαζόταν, εργαζόταν για τη συντήρηση ενός οικολογικού έργου για την εταιρεία Γουέιν στη Νότιο Αμερική. Κάνοντας πολλά επικίνδυνα πειράματα στα ζώα και τα φυτά, δημιούργησε ένα σκεύασμα με το οποίο η χλωρίδα και η πανίδα θα είχαν μια ευκαιρία να ζήσουν περισσότερο απ’ ότι ο άνθρωπος και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα το ανθρώπινο είδος να είναι κατώτερο της φύσης. Η συνεχής έρευνα και τα πειράματα που έκανε πάνω της η δρ. Άισλι, απέκτησε ανοσία σε όλα τα δηλητήρια, τους ιούς και ότι άλλο μπορεί να μολύνει έναν οργανισμό. Η μετατροπή της σε Πόισον Άιβι δεν άλλαξε το σκεπτικό της για την επικράτηση της φύσης τόσο στον Πλανήτη, όσο και στην πυκνοκατοικημένη πόλη Γκόθαμ. Μάλιστα το ότι είχε μετατραπεί σε ένα σαγηνευτικό πλάσμα και με την έκκριση φερεμόνων μπορούσε να αποκτήσει ότι επιθυμούσε και να κάνει τους άλλους υποχείριά της. Στην ταινία Μπάτμαν και Ρόμπιν του 1997, την Πόισον Άιβι ενσαρκώνει η Ούμα Θέρμαν. Σε αυτή την παραγωγή η Πόισον Άιβι εμφανίζεται ενώπιον του ιδρυτή της εταιρείας Γουέιν, προσπαθώντας να του παρουσιάσει μια έρευνα για το πως μπορεί να μετατραπεί η Γκόθαμ σε τροπικό δάσος. Φυσικά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε, εξοργίζοντας την οικολόγο Πόισον Άιβι, που ήθελε να δώσει ένα τόνο πρασίνου στην τσιμεντένια πόλη.

Σύμφωνα με την IGN, την ιστοσελίδα βιντεοπαιχνιδιών, στη λίστα των 100 πιο σαγηνευτικών γυναικών σε κόμικς η Πόισον Άιβι καταλαμβάνει την 21η θέση.

Οι ήρωες του δάσους

«Παιδιά της φύσης» μπορούν να χαρακτηριστούν ο Μόγλης και ο Ταρζάν. Μεγαλωμένοι στα δάση της Αφρικής και της Αμερικής, δεν είχαν καθόλου επικοινωνία με τον πολιτισμό και η μόνη τους ασχολία ήταν να μελετούν τη φύση. Η βόλτα κάτω από τα πανύψηλα δέντρα και οι βουτιές στους καταρράχτες, ήταν αναμφίβολα αγαπημένη τους ασχολία.

Ο Μόγλης και ο Ταρζάν μεγάλωσαν και οι δυο στο δάσος και τους ανέθρεψαν λύκοι και γορίλες αντίστοιχα. Η αγάπη τους για τη φύση μεγάλωνε με την πάροδο των χρόνων. Όταν τους δόθηκε η ευκαιρία να ζήσουν στην πόλη, δεν άντεξαν την πίεση και τη ρουτίνα της μεγαλούπολης και επέστρεψαν στο δάσος. Δεν τους ενδιέφεραν τα υλικά αγαθά και το μόνο που ήθελαν ήταν να ζουν ελεύθεροι μέσα στη φύση. Φίλοι τους ήταν τα ζώα και συγκεκριμένα για τον Ταρζάν ένας χιμπατζής εν ονόματι Τσίτα, ενώ για τον Μόγλη ένας πάνθηρας και μια αρκούδα.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το