Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Μ. Σχοινάς: Τέλος στα προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας – μελισσοκομίας μετά το όργιο ψευδών δηλώσεων
Μ. Σχοινάς: Τέλος στα προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας – μελισσοκομίας μετά το όργιο ψευδών δηλώσεων
14.05.2026 | 10:25

Μ. Σχοινάς: Τέλος στα προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας – μελισσοκομίας μετά το όργιο ψευδών δηλώσεων

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Ελλάδα

Την ακύρωση των προγραμμάτων ενίσχυσης για τη βιολογική κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μαργαρίτης Σχοινάς.

Την ακύρωση των προγραμμάτων ενίσχυσης για τη βιολογική κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μαργαρίτης Σχοινάς βάζοντας τέλος στα σενάρια επανέναρξης των προγραμμάτων. Τα δύο προγράμματα είχαν προκηρυχθεί και στη συνέχεια είχαν ανασταλεί όταν εντοπίστηκαν πολλές ψεύτικες δηλώσεις. 

Οι βιολογικοί παραγωγοί το 2020 ήταν 34.000. Με βάση τις νέες αιτήσεις το 2024 έφτασαν τις 119.000. Η αύξηση ενδιαφέροντος για τη βιολογική κτηνοτροφία σημείωσε αύξηση 250%. 

Οι αιτήσεις ξεπέρασαν κατά πολύ τους προβλεπόμενους προϋπολογισμούς. Για τη βιολογική μελισσοκομία ο προϋπολογισμός ήταν 19 εκατομμύρια ευρώ και έφτασε να ζητούνται με βάση τις αιτήσεις 166 εκατομμύρια ευρώ. Για τη βιολογική κτηνοτροφία ζητούνταν 136 εκατομμύρια ευρώ ενώ ο προϋπολογισμός ήταν 115 εκατομμύρια ευρώ. 

Κατά τους ελέγχους 1 στους τρεις αιτούντες δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, ενώ ένας στους πέντε αποχώρησε από το πρόγραμμα οικειοθελώς όταν πληροφορήθηκε τον επερχόμενο έλεγχο.   

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Αύγουστο πραγματοποιήθηκε άρση της διαπίστευσης 2 οργανισμών πιστοποίησης που δεν πραγματοποιούσαν τους ελέγχους που θα έπρεπε στους βιολογικούς παραγωγούς.

Ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουν πουληθεί προϊόντα που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις με την ετικέτα «βιολογικό».

«Δεν λέω ότι έχει συμβεί αλλά μετά από αυτά που διαπιστώσαμε δεν μπορώ και να το αποκλείσω». Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι πόροι και από τα δύο προγράμματα που ακυρώνονται, 19 εκατομμύρια για τη βιολογική μελισσοκομία και 115 για τη βιολογική κτηνοτροφία, δεν θα χαθούν αλλά θα μεταφερθούν σε άλλες δράσεις. «Οι πόροι δεν θα χαθούν. Θα μετακινηθούν σε άλλες δράσεις, τις οποίες θα ανακοινώσουμε σύντομα» δήλωσε.

Ο υπουργός Μαργαρίτης Σχοινάς ανακοίνωσε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τον τομέα και θεσμική αναβάθμιση του συστήματος ελέγχων και κυρώσεων, όπως και δράσεις εκπαίδευσης και προώθησης των βιολογικών προϊόντων.  

 

 

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

 

stenos pccom

xrysafi400

pantelaroudis

youtube channel