Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Σκληρό ροκ στο ΚΙΝΑΛ: Δεν αποσύρονται υποψήφιοι -Πότε θα ανακοινώσει ο Παπανδρέου τις αποφάσεις του

banner roots

Σκληρό ροκ στο ΚΙΝΑΛ: Δεν αποσύρονται υποψήφιοι -Πότε θα ανακοινώσει ο Παπανδρέου τις αποφάσεις του
17.10.2021 | 17:48

Σκληρό ροκ στο ΚΙΝΑΛ: Δεν αποσύρονται υποψήφιοι -Πότε θα ανακοινώσει ο Παπανδρέου τις αποφάσεις του

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Σε παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής.

Η απόσυρση Γεννηματά για λόγους υγείας και η επανεμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου στο προσκήνιο δημιουργούν καθημερινά νέα δεδομένα.
 
Όλοι αναμένουν να ανακοινώσει τις προθέσεις του για να καθορίσουν περαιτέρω τη στρατηγική τους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ζητήσει από κανέναν να αποσύρει την υποψηφιότητά του.
 
Πότε θα ανακοινώσει τις προθέσεις του ο Παπανδρέου
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα ολοκληρώσει πρώτα τους κύκλους επαφών που κάνει και μετά (Τρίτη ή Τετάρτη) θα ανακοινώσει τις προθέσεις του, όπως έχει γράψει το iefimerida.gr. Την Τρίτη αναχωρεί για Κωνσταντινούπολη όπου είναι προσωπικός προσκεκλημένος του Ζουλφί Λιβανελί για τη συναυλία προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον δήμαρχο της πόλης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Επιστρέφει το μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ την Πέμπτη λήγει η ημερομηνία για νέες υποψηφιότητες και συλλογή υπογραφών.
 
Ο πρώην πρωθυπουργός, έχει κάνει επαφές με υποψηφίους και τον γραμματέα του ΚΙΝΑΛ: Συνάντησε το μεσημέρι της Κυριακής τον Παύλο Γερουλάνο και τον Παύλο Χρηστίδη. Χθες Σάββατο, συναντήθηκε με τον γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη, ενώ μίλησε μέσω zoom με τον Χάρη Καστανίδη. Συνομίλησε επίσης το Σάββατο για πολύ λίγο τηλεφωνικά με τον Ανδρέα Λοβέρδο, με τον οποίο πιθανόν να συνομιλήσουν αύριο. Τέλος, πιθανόν να μιλήσει τηλεφωνικά αύριο με το Νίκο Ανδρουλάκη ενώ θα συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό ο γραμματέας της ΚΟ Βασίλης Κεγκέρογλου. Επίσης, όπως πληροφορείται το iefimerida.gr ο κ. Παπανδρέου θα κάνει έναν ακόμη γύρο επαφών με παράγοντες της παράταξης που έχουν ζητήσει να συναντηθούν μαζί του. Ισως επικοινωνήσει και με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ενώ δέχεται εισηγήσεις να συναντήσει και έναν προς έναν τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.
 
Τι συζητά με τους υποψηφίους
Τι συζητά μαζί τους ο Παπανδρέου; Σύμφωνα με συνεργάτες του αλλά και συνομιλητές του, δεν ζητά από κανέναν να αποσύρει την υποψηφιότητά του. «Η απόφασή του δεν θα κριθεί από τη στάση των άλλων», διαβεβαιώνουν συνεργάτες του. Ο κ. Παπανδρέου φαίνεται να θέτει ερωτήματα ευρύτερα πολιτικά, όπως πώς και αν μπορεί να ξαναγίνει μεγάλη η παράταξη, αν απαιτείται η ανασυγκρότησή της και πώς βλέπουν τον ρόλο της στην πορεία της χώρας για το αύριο. Στόχος, σύμφωνα πάντα με τους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, είναι «να υπάρξει μία παράταξη προοδευτική, αποτελεσματική και κυβερνήσιμη που να αποτελεί απάντηση απέναντι στη Δεξιά και στη συντήρηση». Οι απαντήσεις που παίρνει πάντως «δεν είναι ικανοποιητικές», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
 
Λοβέρδος σε ΓΑΠ: Θα είμαι υποψήφιος
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, με δική του πρωτοβουλία, ξεκαθάρισε στον πρώην πρωθυπουργό κατά τη σύντομη συνομιλία που είχαν, ότι δεν πρόκειται να αποσύρει την υποψηφιότητά του. «Εγώ θα είμαι υποψήφιος πίσω δεν θα κάνω» φέρεται να διεμήνυσε ευθέως. Τον ρώτησε επίσης εάν αν επιδιώκει με αυτή την κίνηση να αναβάλει τις διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ. Ενα σενάριο το οποίο απέρριψε κατηγορηματικά ο πρώην πρωθυπουργός. Στο ερώτημα Λοβέρδου τότε προς τι αυτή η πρωτοβουλία που πήρε, η απάντηση που έλαβε τηλεφωνικώς δεν ήταν ξεκάθαρη.
 
Ο Α. Λοβέρδος θα επαναλάβει στον κ. Παπανδρέου εφόσον συναντηθούν, ότι πρέπει όλοι οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ο ίδιος, ο Ευ. Βενιζέλος και ο Κώστας Σημίτης να διασφαλίσουν την ενότητα, αλλά και τη σοβαρότητα της διαδικασίας, κάτι που είπε και χθες στην ομιλία του στη Χαλκίδα.
 
 
Δεν αποσύρει υποψηφιότητα ο Ανδρουλάκης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης διαμηνύει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι ο ίδιος υποψήφιος.
 
Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη μιλώντας στο iefimerida.gr ήταν κατηγορηματικοί: Δεν υπάρχει περίπτωση να αποσυρθεί από την υποψηφιότητά του. «Εχει ξεκινήσει μια διαδικασία που πρέπει να σεβαστούμε. Η ενότητα των κομμάτων ενισχύεται από τον σεβασμό στις θεσμικές λειτουργίες τους» πρόσθεταν από το επιτελείο Ανδρουλάκη.
 
Γερουλάνος: Θα ακολουθηθούν οι σωστές διαδικασίες
Μετά την διάρκειας μίας ώρας συνάντηση, που είχε με τον Γ. Παπανδρέου, ο Π. Γερουλάνος είπε σε δημοσιογράφους ότι το διακύβευμα είναι η ενότητα της παράταξης: «Θα ακολουθηθούν οι σωστές διαδικασίες. Σήμερα δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα».
 
Στην πρώτη επικοινωνία που είχαν χθες, ο κ. Γερουλάνος φέρεται να ξεκαθάρισε στον πρώην πρωθυπουργό, ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω στην υποψηφιότητά του.
 
Μάλιστα, λίγο μετά την συνάντηση που είχαν στη Βουλή, το επιτελείο του Παύλου Γερουλάνου διακίνησε το κείμενο με το οποίο ζητά την στήριξη από τα μέλη και τους φίλους του ΚΙΝΑΛ.
 
Χρηστίδης: Να διασφαλιστούν η ενότητα και οι διαδικασίες
Από την πλευρά του ο Παύλος Χρηστίδης που συναντήθηκε επί μισή ώρα με τον Γ. Παπανδρέου μίλησε επίσης για την ανάγκη διασφάλισης της ενότητας και των διαδικασιών. «Είναι πάντα χαρά μου να μιλάω με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ήταν μια εποικοδομητική συζήτηση» αρκέστηκε να πει.
 
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο Παύλος Χρηστίδης δήλωσε: «Η Δημοκρατική Παράταξη ιστορικά αποτέλεσε ζωντανό και ιστορικό πεδίο πολιτικής δράσης. Οποιαδήποτε πρωτοβουλία εγγυάται την ενότητα και την ενίσχησή της είναι καλοδεχούμενη. Η δική μου παρουσία δηματοδοτεί την αποφασιστική νέα γενιά που βγαίνει μπροστά και πρωταγωνιστεί».
 
 
Θα επιμείνει «μέχρι τέλους» ο Καστανίδης
Το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε μέσω zoom και με τον Χάρη Καστανίδη. Πληροφορίες του iefimerida.gr αναφέρουν ότι ο κ. Καστανίδης διεμήνυσε στον πρώην πρωθυπουργό ότι δεν αποσύρει την υποψηφιότητά του. «Θα επιμείνει μέχρι τέλους» λένε συνεργάτες του.
 
Συνεχίζει να μαζεύει υπογραφές ο Κεγκέρογλου
O Γιώργος Παπανδρέου μίλησε χθες τηλεφωνικά -πριν την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας του- και με τον γραμματέα της ΚΟ Βασίλη Κεγκέρογλου, με τον οποίο, όπως προείπαμε, θα συναντηθεί αύριο στη Βουλή.
 
Ο γραμματέας της ΚΟ συνεχίζει την προσπάθεια συγκέντρωσης υπογραφών υπέρ της υποψηφιότητάς του. Νωρίτερα πάντως δήλωνε στο iefimerida ότι «όπως άλλαξαν τα δεδομένα μετά την αποχώρηση διαλόγους υγείας Γεννήματα έτσι και η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου αλλάζει ξανά τα δεδομένα», αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την υποψηφιότητά του.
 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ  17/10/2021  07:59
Ο Παπανδρέου βλέπει υποψηφίους -Τι επιδιώκει, ποιοι θα μείνουν στην κούρσα διαδοχής στο ΚΙΝΑΛ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ  16/10/2021  20:16
Λοβέρδος για παρέμβαση Παπανδρέου: Δεν κάνω πίσω, οι πρώην πρόεδροι να διασφαλίσουν τις διαδικασίες εκλογής
Το νέο σενάριο: Ο ΓΑΠ πρόεδρος ΚΟ -Το απορρίπτουν Λοβέρδος, Ανδρουλάκης
Τα σενάρια που ήθελαν τον Γ. Παπανδρέου να προτείνει στους υποψηφίους να είναι μεταβατικός πρόεδρος ως τις εθνικές εκλογές, απορρίπτονται από συνεργάτες του, οι οποίοι αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός ούτε προτείνει, ούτε είναι στη λογική του «μεσοβέζικες λύσεις».
 
«Ο,τι είναι για το καλό της παράταξης θα το πράξει» αναφέρουν επίσης, προσθέτοντας ότι αν του ζητήσουν να είναι εγγυητής της διαδικασίας θα το πράξει. Αυτή η τελευταία αναφορά, φέρνει στο προσκήνιο ένα νέο σενάριο που «ζυμώνεται» παρασκηνιακά: Ο Γ. Παπανδρέου να ζητήσει από τους υποψηφίους να αναβληθούν μέχρι τις εθνικές εκλογές, οι διαδικασίες ως ένδειξη σεβασμού στη μάχη που δίνει η Φώφη Γεννηματά. Στο μεσοδιάστημα και εφόσον η υγεία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ δεν το επιτρέπει, να αναλάβει ο Γ. Παπανδρέου πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μέσω εκλογών (όπως συνέβη το 1996 με την παραίτηση Α. Παπανδρέου μέσα από το Ωνάσειο και την εκλογή Σημίτη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ). Η Φώφη Γεννηματά, υπενθυμίζεται, παραμένει πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, που έχει συνέδριο τέλη Μαρτίου. Ο Γ. Παπανδρέου δεν είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ, αλλά του ΚΙΝΑΛ, καθώς είναι πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ.
 
Το σενάριο αυτό έχει δύο σοβαρά μειονεκτήματα: Συντηρεί την εσωστρέφεια και την ένταση, ενώ ο χρόνος των εκλογών είναι άδηλος και στο χέρι Μητσοτάκη. Αν για παράδειγμα, ο Πρωθυπουργός κάνει εκλογές στο τέλος της τετραετίας, όπως διαμηνύει διαρκώς, μεσολαβούν σχεδόν δύο χρόνια, διάστημα πολύ μεγάλο για να δεχθούν να περιμένουν οι φιλόδοξοι ηγέτες του ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο ένα τέτοιο σενάριο «ζυμώνονταν» στη Βουλή από τον Γιώργο Καμίνη με δύο τουλάχιστον ακόμη βουλευτές. Πηγές από το περιβάλλον Λοβέρδου ξεκαθάριζαν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα συναίνεσης σε αυτό, ενώ το απέρριπταν και συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη ως «ασεβές» προς το πρόσωπο Γεννηματά.
 
Την Πέμπτη λήγει η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων και υπογραφών
Υπογραφές έχουν ήδη καταθέσει δύο υποψήφιοι: Ο Ανδρέας Λοβέρδος που συγκέντρωσε 5.200 υπογραφές από το μητρώο μελών, ενώ ανακοίνωσε ότι την υποψηφιότητά του στηρίζουν επίσης άλλα 1.000 νέα μέλη του κόμματος (που εγγράφηκαν τώρα) καθώς και άλλοι 8.000 «προοδευτικοί πολίτες» και ο Χάρης Καστανίδης που κατέθεσε την Παρασκευή στην ΕΔΕΚΑΠ 8.393 δηλώσεις στήριξης της υποψηφιότητάς του. Τις υπογραφές στήριξηής του θα καταθέσει την Πέμπτη ο Νίκος Ανδρουλάκης για λόγους «ισοτιμίας» ώστε να μην υπάρχουν υποψήφιοι δύο ταχυτήτων, όπως έλεγαν από το επιτελείο του
 
Νίκος Παπανδρέου: Ο μέσος Έλληνας είναι ΠΑΣΟΚ
Ο Νίκος Παπανδρέου μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής» αποφεύγει να αναφερθεί στα σενάρια που θέλουν τον αδερφό του Γιώργο να επιστρέφει και να εξετάζει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία του ΚΙΝΑΛ. «Πραγματικά δεν περίμενα να εμφανιστεί τόσο σύντομα ξανά μία συζήτηση για έναν Παπανδρέου σε ηγετική θέση στην πολιτική σκηνή. Αλλά δεν θέλω να το σχολιάσω».
 
Παράλληλα όμως τάχθηκε υπέρ της επιστροφής του κόμματος στις πολιτικές του ρίζες. «Ο μέσος Έλληνας είναι ΠΑΣΟΚ ως νοοτροπία και το λέω με την καλή έννοια. Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει ακόμη και όσο και αν έχει υποχωρήσει πίσω από άλλα ονόματα πολιτικών σχηματισμών πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να αλλάξουν και πάλι τα ονόματα και να εμφανιστεί και πάλι μπροστά του ΠΑΣΟΚ» αναφέρει χαρακτηριστικά.
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel