Άνοδος των βάσεων εισαγωγής, στις περιζήτητες σχολές, σταθεροποίηση στις μεσαίες και «τεχνητή» άνοδο στις σχολές χαμηλής ζήτησης καθώς ισχύει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δείχνουν τα πρώτα βαθμολογικά στοιχεία των υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Με βάση τα έως τώρα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να δούμε βάσης διπλής κίνησης, δηλαδή τα «ρετιρέ» να έχουν κατακόρυφη άνοδο, ενώ οι μεσαίες σχολές να μην ακολουθήσουν ανοδική τάση σε σχέση με πέρυσι και οι χαμηλόβαθμες σχολές θα έχουν λόγω Ελάχιστης βάση Εισαγωγής «κατώφλι» κοντά στα 8000 μόρια. Τα βαθμολογικά στοιχεία αναμένεται να γνωστοποιηθούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου ενώ οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για πρώτη φορά με sms στο κινητό τους για τους βαθμούς τους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από καθηγητές , προκύπτει άνοδος των βάσεων στις περιζήτητες, Νομικές, Ιατρικές και Πολυτεχνικές σχολές. Οι Ιατρικές σχολές αναμένεται να κινηθούν στα 18.000 μόρια και πάνω ενώ άνοδος αναμένεται και στην Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τη βαθμολόγηση των γραπτών είναι ότι λόγω της πανδημίας οι καλοί μαθητές διάβασαν περισσότερο και επικεντρώθηκαν στο στόχο τους και υψηλές βαθμολογίες είναι αρκετές ενώ αντίθετα οι κακές βαθμολογίες αναμένεται να γίνουν χειρότερες καθώς μαθητές που δεν μελετούσαν συστηματικά φαίνεται ότι έχασαν τον στόχο τους ενώ υπήρχαν και πρακτικές δυσκολίες σε κάποια σπίτια με τα τεχνικά μέσα.

Οι βαθμολογίες 2,3,4 πρέπει να γίνουν 7,8 και 9 για αν εξασφαλίσουν μία θέση εισαγωγής σε κάποια σχολή καθώς τα παλιά 3000 μόρια είναι εφέτος τα 8000 μόρια ενώ αναμένεται να μείνουν και πολλές κενές θέσει.
Τα θέματα στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, όπως τα Μαθηματικά και τα Αρχαία Ελληνικά ήταν βατά αλλά κλιμακούμενης δυσκολίας, προκειμένου να ξεχωρίσουν οι άριστοι και πολύ καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι. Το θέμα της Έκθεσης κρίθηκε και αυτό βατό και μπόρεσαν να γράψουν οι περισσότεροι υποψήφιοι, τουλάχιστον σε βαθμολογίες κοντά στο 10. Εως το 15-16 χρειαζόταν, όπως φαίνεται, μεγαλύτερη προσπάθεια , ωστόσο τα θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας που επιλέχθηκαν εξασφαλίζουν ότι και οι άριστοι μπορούν να γράψουν υψηλές βαθμολογίες και οι λιγότερα προετοιμασμένοι μαθητές να καταφέρουν να συγκεντρώσουν μόρια εισαγωγής για τα ΑΕΙ.
Πηγή: protothema.gr