Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Μητσοτάκης: Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες με την Τουρκία | Το θέμα μας είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών

banner roots

Μητσοτάκης: Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες με την Τουρκία | Το θέμα μας είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών
11.01.2021 | 17:29

Μητσοτάκης: Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες με την Τουρκία | Το θέμα μας είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Ελλάδα

Στην Πορτογαλία βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις δηλώσεις του, αναφέρθηκε στις διερευνητικές επαφές, που ανέκυψε ξανά σήμερα μετά και τις δηλώσεις Τσαβούσογλου. Με τη φράση «να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο», υπογράμμισε την πρόθεση της Ελλάδας να προσέλθει στις διερευνητικές, μόλις υπάρξει επίσημη πρόσκληση από πλευρά της Τουρκίας.
 
Ο κ. Μητσοτάκης, επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει πρόοδος με βάση το διεθνές δίκαιο και τους άγραφους κανόνες της καλής γειτονίας, ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα αναμένει την επίσημη πρόσκληση της Τουρκίας για το 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, με βασικό θέμα την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
 
«Η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές, όταν οριστικοποιηθεί η σχετική ημερομηνία, ακολουθώντας και τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε το 2016 και να κάνουμε, ελπίζω πρόοδο στο ζήτημα του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών», τόνισε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.
 
«Πληροφορήθηκαν τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Οι γ.γ. καθορίζουν την ημερομηνία και στη συνέχεια από κοινού τα δύο υπουργεία Εξωτερικών ανακοινώνουν την ημερομηνία. Αυτό δεν έχει γίνει. Οταν με το καλό γίνει θα μπορέσουμε να το επιβεβαιώσουμε θα υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Κρατώ ως θετικό ότι η Τουρκία έχει εκφράσει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία. Εχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να καθίσουμε στο τραπέζι να βρούμε μια ημερομηνία. Θα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, αλλά θα ήθελα να επαναλάβω ότι χρειάζεται συνέπεια και συνέχεια», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
 
Για το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο χαρακτήρισε «τεράστια ευρωπαϊκή επιτυχία».
 
«Περισσότερο από ποτέ είναι επιβεβλημένο σήμερα να ξεκινήσει η εκταμίευση των πόρων του ταμείο Ανάκαμψης το συντομότερο δυνατό. Περάσαμε δύο νύχτες ξάγρυπνοι τον Ιούλιο σε ένα πενθήμερο Συμβούλιο Κορυφής για να συμφωνήσουμε κάτι που αποτελεί τεράστια ευρωπαϊκή επιτυχία. Ενα άλμα μπροστά τολμώ να πω για την Ευρώπη, τη δυνατότητα να δανειστεί η Ευρώπη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να διοχετεύσει προς τα κράτη μέλη, ειδικά αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, όχι μόνο δάνεια αλλά και επιχορηγήσεις. Είναι σημαντικό αυτή η προσπάθεια να τρέξει το συντομότερο δυνατό. Και πιστεύω οι πόροι είναι πολλοί, αντιστοιχούν περίπου αντίστοιχοι πόροι, στην Ελλάδα είναι 32 δισ. για την Πορτογαλία είναι κοντά σε αυτό το νούμερο με λίγο διαφορετική αναλογία δανείων και επιχορηγήσεων. Είναι πολλά λεφτά και δεν θέλω να υπάρχει καμία καθυστέρηση στην εκταμίευση. Είναι δεδομένο ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα είναι ενδεχομένως πιο δύσκολο από αυτό που εκτιμούσαμε για τον απλούστατο λόγο ότι υπάρχει δεύτερο και τρίτο κύμα σε κάποιες χώρες και αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων οικονομικούς περιορισμούς. Και όλες οι χώρες δεν κινούνται με την ίδια ταχύτητα», επεσήμανε.
 
Μητσοτάκης: Εχουμε τρεις δύσκολους μήνες μπροστά μας.
«Εμείς είχαμε lockdown πρακτικά τα Χριστούγεννα, τώρα τα πηγαίνουμε καλύτερα, θα αρχίσουμε, ελπίζω, αρχίσαμε σήμερα ανοίγοντας τα δημοτικά μας και τα νηπιαγωγεία μας. Ελπίζω να μπορέσουμε ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες των ειδικών, να ανοίξουμε και άλλους τομείς δραστηριότητας. Η Πορτογαλία πήγαινε καλύτερα πριν και τώρα πηγαίνει χειρότερα. Ξέρουμε ότι έτσι θα πάει αυτή η υπόθεση μέχρι να έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς και μέχρι να φτάσουμε στον Απρίλιο-Μάιο που θα φτιάξει ο καιρός και θα τον έχουμε σύμμαχο. Αρα έχουμε τρεις δύσκολους μήνες μπροστά μας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
 
Μητσοτάκης: Θα έχουμε περισσότερα εμβόλια απ’ όσα χρειαζόμαστε
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα του εμβολιασμού και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει παραγγείλει περισσότερα εμβόλια απ' όσα χρειάζεται. «Επιβεβλημένο να τρέξει κάθε χώρα την δικιά της εθνική στρατηγική εμβολιασμού. Εμείς έχουμε κάνει πολύ καλή πρόοδο. Θέλω να επαναλάβω επειδή γίνεται και πολλή συζήτηση για τον τομέα των εμβολίων ότι η Ελλάδα από ένα σημείο και πέρα θα έχουμε περισσότερα εμβόλια απ’ όσα χρειαζόμαστε. Εχουμε όλοι παραγγείλει περισσότερα εμβόλια από αυτά τα οποία ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συμφωνήσαμε να αγοράσουμε όλοι τα εμβόλια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κάτι το οποίο εξακολουθώ να θεωρώ ότι παρά τις δυσκολίες, τις όποιες δυστοκίες ήταν μια ευρωπαϊκή επιτυχία», είπε.
 
Σε ερώτηση για τα περιοριστικά μέτρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Εμείς πήραμε την απόφαση, ήταν μια πολιτική απόφαση, την 1η Ιανουαρίου να κάνουμε ένα πιο αυστηρό lockdown για μία εβδομάδα, έχει παραταθεί για ακόμα μία, προκειμένου να περιορίσουμε τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις από το γεγονός ότι τα Χριστούγεννα εκ των πραγμάτων υπάρχει μεγαλύτερη κοινωνική επαφή. Μέχρι στιγμής τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, αλλά έχουμε προσδιορίσει και μια ξεκάθαρη διαδικασία σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα συνεδριάζει κάθε Πέμπτη ή κάθε Παρασκευή, θα έχει στη διάθεση της τα δεδομένα και θα παίρνει απόφαση εβδομάδα-εβδομάδα ή με ορίζοντα δύο εβδομάδες. Αυτό θα γίνει και τώρα. Θέλω να ελπίζω ότι θα πάμε καλά, αλλά δεν είναι η δουλειά μου να προκαταλάβω τις εισηγήσεις των ειδικών».
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel