Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Ελληνοτουρκικά: Ολα δείχνουν διάλογο, όχι κυρώσεις στην Τουρκία

banner roots

Ελληνοτουρκικά: Ολα δείχνουν διάλογο, όχι κυρώσεις στην Τουρκία
18.09.2020 | 09:24

Ελληνοτουρκικά: Ολα δείχνουν διάλογο, όχι κυρώσεις στην Τουρκία

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις απευθείας συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει μεταξύ των συμβούλων του Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα ελληνοτουρκικά, δημιουργεί προσδοκίες για έναρξη των διερευνητικών επαφών πριν την Σύνοδο Κορυφής.

Το γεγονός αυτό, όμως, δεν μειώνει τις προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι 27 ηγέτες όταν συναντηθούν δια ζώσης στις Βρυξέλλες.
 
Η καχυποψία παραμένει, η συμπεριφορά της Τουρκίας τον τελευταίο χρόνο δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και η ανησυχία για έναν τακτικό ελιγμό της Άγκυρας, ώστε να αποφύγει τις κυρώσεις και στη συνέχεια να επιστρέψει στον δρόμο των προκλήσεων, είναι υπαρκτή. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εξέθετε την Ένωση στο σύνολο της, καθώς θα επέτρεπε στον Ταγίπ Ερντογάν να ξεγλιστρήσει από την δύσκολη θέση που βρίσκεται και θα άφηνε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκτεθειμένο.
Πιέσεις στην Αγκυρα για περαιτέρω αποκλιμάκωση χωρίς υπαναχωρήσεις
 
Στο διπλωματικό παρασκήνιο εκτυλίσσεται μια προσπάθεια για την δέσμευση της Άγκυρας στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των ενεργειών της, όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Κύπρο, χωρίς υπαναχωρήσεις. Το μεγάλο στοίχημα όμως για τις Βρυξέλλες είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων υπό την μορφή της αιρεσιμότητας, κατεύθυνση στην οποία πιέζουν Ελλάδα, Κύπρος και άλλες χώρες που συμμερίζονται τις ελληνικές θέσεις.
 
Δηλαδή, η Σύνοδος να συμφωνήσει στην λίστα των κυρώσεων και αυτές να ενεργοποιούνται αναλόγως την συμπεριφορά της Τουρκίας. Η άσκηση δεν είναι καθόλου εύκολη. Και λόγω των αγκυλώσεων που χαρακτηρίζουν την Ένωση για παρόμοιες αποφάσεις, αλλά, και των πιέσεων Ερντογάν να μην δημοσιοποιηθεί καν λίστα κυρώσεων.
 
Διεργασίες της ΕΕ για διαμόρφωση πλαισίου για τις Ευρωτουρκικές σχέσεις
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι σε συνεχείς επαφές με τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ καθώς καλούνται να διαμορφώσουν το πλαίσιο της Συνόδου για τις Ευρωτουρκικές σχέσεις. Κρίσιμο ρόλο σε όλες τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις διαδραματίζει το Βερολίνο, που έστρωσε και το τραπέζι του διαλόγου για Ελλάδα και Τουρκία.
 
Το κλίμα εξομάλυνσης της κατάστασης περιέγραψε χθες ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος και σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. «Η Τουρκία πιστεύει ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα, μετά την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η Τουρκία δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς και κυρώσεις.
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel