Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Κορωνοϊός: Μεγάλη ανησυχία στην Αττική μετά τα 82 κρούσματα | Ο χάρτης των ηλικιών, οι μισοί κάτω των 40

banner roots

Φωτογραφία: Eurokinissi Φωτογραφία: Eurokinissi
12.08.2020 | 10:32

Κορωνοϊός: Μεγάλη ανησυχία στην Αττική μετά τα 82 κρούσματα | Ο χάρτης των ηλικιών, οι μισοί κάτω των 40

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Ελλάδα

Το δεύτερο υψηλότερο νούμερο κρουσμάτων κορωνοϊού είχε χθες η χώρα, από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία.

Αν και τον περασμένο Μάρτιο πολλοί θεωρούσαν πως λόγω του καιρού ο κορωνοϊός δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα τη χώρα, στα μέσα Αυγούστου τα κρούσματα έχουν φτάσει σε ύψη που δεν είχαμε δει στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Χθες ανακοινώθηκαν 196 κρούσματα, από τα οποία τα 82 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 10 από αυτά συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Κορωνοϊός: Τα ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας

Oπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων αφορά ανθρώπους κάτω των 40 ετών, σχεδόν τους μισούς (45%).

Σύμφωνα με τα έως χθες δεδομένα, στο σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

ilikies krousmata 1

Σε ό,τι αφορά τα χθεσινά κρούσματα, αρκετά εντοπίστηκαν από ταξιδιώτες που πήγαν στα ελληνικά νησιά για διακοπές και επέστρεψαν ήδη στα αστικά κέντρα.

Αρχισαν τα μέτρα στα μπαρ και τα εστιατόρια

Η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε και στα επιπλέον μέτρα σε μπαρ, εστιατόρια και κλαμπ, τα οποία για το επόμενο διάστημα θα λειτουργούν ως τα μεσάνυχτα. Χθες μάλιστα ήταν η πρώτη νύχτα που τέθηκαν σε ισχύ, με τα καταστήματα στην Θεσσαλονίκη να ειδοποιούν από τις 23:30 τους πελάτες τους να αποχωρήσουν σταδιακά, υπό το βλέμμα των αστυνομικών που περιπολούσαν για να δουν αν τηρούνται τα μέτρα.

Το κλείσιμο στις 12 τη νύχτα αφορά τα εξής καταστήματα:

  • εστίασης
  • διάθεσης ποτών
  • τροφοδοσίας, κέτερινγκ
  • εκμετάλλευσης κτήματος για κοινωνικές εκδηλώσεις, π.χ. για γάμους
  • και διοργάνωση ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.

Εξαιρούνται τα ντελίβερι και το take away, που δεν αφορά ποτά.

Προβληματίζει η συμπεριφορά των νέων

Η χαλαρότητα των νέων έχει προβληματίσει την κυβέρνηση και τους επιδημιολόγους, που από τα τέλη Ιουλίου, προσπαθούν να τονίσουν την ανάγκη να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα. Αυτό δεν φαίνεται να έχει πείσει σημαντική μερίδα και είναι κάτι που προβληματίζει τις αρμόδιες αρχές. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του καθηγητή Βατόπουλου προχθές, που είπε ότι «η νεολαία ούτε έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται», θεωρώντας πως επιδεικνύει αδιαφορία για τα μέτρα.

Χαρακτηριστικό επίσης της ανησυχίας που υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα είναι και η ανακοίνωση του ΙΣΑ, με την οποία «καλεί τους πολίτες να αναλάβουν την ευθύνη τόσο για την ατομική τους υγεία, όσο και για την ασφάλεια της κοινωνίας, και να συστρατευτούν με υπευθυνότητα στη μάχη ενάντια στον κοινό εχθρό» και «απευθύνει έκκληση, ειδικά στα άτομα νεαρής ηλικίας, να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης καθώς είναι και αυτοί ευάλωτοι στην λοίμωξη και εμφανίζουν σε μεγάλη συχνότητα σοβαρές επιπλοκές».

Σύψας: Δεν τηρούνται τα μέτρα

Από την πλευρά του, ο Νίκος Σύψας σχολίασε την άνοδο των κρουσμάτων στην Αττική, λέγοντας πως το γεγονός πως έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές σε ΜΕΘ από άτομα που δεν είναι ηλικιωμένοι, σε συνδυασμό με την απειθαρχία στα μέτρα, έχουν προβληματίσει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα.

Ανοδος των νοσηλευόμενων λόγω κορωνοϊού

Οπως τόνισε ο κ. Σύψας, οι επιστήμονες τους προβληματίζει ιδιαίτερα η αύξηση των περιστατικών που χρειάζονται νοσηλεία. Μέσα στον Αύγουστο έχει παρουσιαστεί σημαντική άνοδος με 162 άτομα να είναι σε νοσοκομεία, έναντι 111 ως το τέλος Ιουλίου, ενώ έχουν διπλασιαστεί οι περιπτώσεις που έχουν διασωληνωθεί σε ΜΕΘ, καθώς έχουν φτάσει τις 26 έναντι 12 στην αρχή του μήνα.

 

Πηγή: iefimerida.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel