Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Όλα τα μέτρα για την ενίσχυση εργασίας, τουρισμού, επιχειρήσεων | Μειώσεις φόρων, επιδοτήσεις, χρήμα στην αγορά

banner roots

Όλα τα μέτρα για την ενίσχυση εργασίας, τουρισμού, επιχειρήσεων | Μειώσεις φόρων, επιδοτήσεις, χρήμα στην αγορά
20.05.2020 | 19:46

Όλα τα μέτρα για την ενίσχυση εργασίας, τουρισμού, επιχειρήσεων | Μειώσεις φόρων, επιδοτήσεις, χρήμα στην αγορά

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Ελλάδα

Αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ για Ιούνιο και Ιούλιο, για εργαζομένους σε κλειστές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις που πλήττονται στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, επιδότηση μισθού εργαζομένων από 60% έως 100%, μείωση ΦΠΑ σε εισιτήρια, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά και θερινά σινεμά και εκπτώσεις φόρων είναι κάποια από τα μέτρα που εξήγγειλε σήμερα η κυβέρνηση για ενίσχυση εργασίας, τουρισμού, επιχειρήσεων.

Λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες μέτρων για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης προχώρησαν στην εξειδίκευση των μέτρων.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης παρουσίασαν αναλυτικά το κυβερνητικό πακέτο.

Σταϊκούρας: Σε 4 φάσεις η επανεκκίνηση της οικονομίας – Τα 15 μέτρα αξίας 24 δισ. ευρώ

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για σχέδιο σε τέσσερις φάσεις. Κατά την πρώτη φάση, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, είχαμε περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς δόθηκε προτεραιότητα στη δημόσια υγεία. Όπως είπε, δόθηκαν μεταξύ άλλων φορολογικά κίνητρα, ενώ έγιναν μειώσεις ενοικίων.

Σε δεύτερη φάση, η οποία αφορά τη σταδιακή επαναλειτουργία επιχειρήσεων, είπε πως η κυβέρνηση διατήρησε κάποια από τα μέτρα της πρώτης φάσης, απλώνοντας δίχτυ προστασίας σε εργαζομένους και επιχειρήσεις.

Η τρίτη φάση, από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο, αφορά την προοδευτική ανάκαμψη της οικονομίας, με βάση τέσσερις πυλώνες που αφορούν την απασχόληση, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, τα φορολογικά μέτρα και το ιδιωτικό χρέος.

Η τέταρτη φάση από το φθινόπωρο θα έχει να κάνει με την ανάταξη της οικονομίας, βάσει πολιτικών με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά στα πεδία της πράσινης οικονομίας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας, ώστε η χώρα να μπει σε τροχιά.

Το σχέδιο 4 φάσεων της κυβέρνησης:

  1. Μάρτιο και Απρίλιο: Είχαμε περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα.
  2. Σταδιακή επαναλειτουργία επιχειρήσεων.
  3. Ιούνιος μέχρι τον Οκτώβριος: Ανάκαμψη της οικονομίας.
  4. Το φθινόπωρο θα έχουμε καλύτερη πορεία της οικονομίας.

Η τρίτη φάση:

Από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο, έχουμε 4 πυλώνες:

  1. Η συνέχιση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης.
  2. Η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεωνσ
  3. Πρόσθετα στοχευμένα φορολογικά μέτρα
  4. Αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

15 μέτρα

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε 15 μέτρα:

  • Επεκτείνεται, για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το δικαίωμα αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων, η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών τους. Συνεχίζεται η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας, σε ποσοστό μάλιστα έως 100%, των εργαζομένων στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
  • Δημιουργείται νέος μηχανισμός στήριξης της βραχυχρόνιας απασχόλησης, ώστε να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα.
  • Παρέχεται επίδομα ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο. Και παράλληλα, παρέχεται επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τους εποχικά εργαζόμενους μερικής απασχόλησης.
  • Δίδεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική αρχή σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, καθώς και στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, και για τον μήνα Ιούνιο. Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε προσωρινή αναστολή, έχουν το δικαίωμα αναστολής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών.
  • Επεκτείνεται η δυνατότητα μείωσης ενοικίου κατά 40%, τον μήνα Ιούνιο, σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Επιπλέον, δίνεται η ίδια δυνατότητα και σε όσες επιχειρήσεις άνοιξαν τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου. Επιπρόσθετα, στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, δίδεται η δυνατότητα μείωσης του ενοικίου και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Τέλος, δικαίωμα μείωσης ενοικίου για την 1η τους κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους, διατηρούν και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής.
  • Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αναστέλλονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών. Επίσης, γι’ αυτούς τους ιδιοκτήτες, προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού μέρους του εισοδήματος που έχασαν, με φορολογικές υποχρεώσεις μετά τον Ιούλιο.
  • Χορηγείται 2η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, με βάση την απώλεια τζίρου των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου. Το αδιάθετο υπόλοιπο της πρώτης φάσης, που μόλις ολοκληρώθηκε, θα προστεθεί στη 2η φάση, ώστε το συνολικό ποσό που θα έχει χορηγηθεί, μέχρι τέλος Ιουνίου, να διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ.
  • Προβλέπεται μείωση της προκαταβολής φόρου. Για τις επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν μείωση τζίρου κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, αθροιστικά άνω ενός ποσοστού, θα προβλεφθεί μείωση της προκαταβολής φόρου που καλούνται να πληρώσουν εντός του 2020 για το 2021, κατά ένα ποσοστό. Το ποσοστό θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο, με βάση τα στοιχεία τζίρου που θα έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις για την προηγούμενη περίοδο.
  • Μειώνεται ο ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13%, για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020. Καλύπτει μεταφορές επιβατών με τρένο, με μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, με αεροπλάνο, με πλοίο, με συνδυαστικές μεταφορές. Οι πολίτες, κυρίως τα πιο αδύναμα εισοδηματικά στρώματα, θα ωφεληθούν ιδιαίτερα από αυτή την πρόνοια της πολιτείας.
  • Μειώνεται ο ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.
  • Μειώνεται ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10 για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.
  • Μειώνεται ο ΦΠΑ στα εισιτήρια των κινηματογράφων από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.
  • Οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων προσαυξημένες κατά 100%, έναντι 30% που είναι σήμερα, για δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από 1η Σεπτεμβρίου.
  • Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ώστε να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο ανάπτυξης στοχευμένων πολιτικών υποστήριξης του οικοσυστήματος. Δίνονται κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα που εισφέρουν επενδυτικά κεφάλαια [angel investors] για νεοφυείς επιχειρήσεις, με τη μορφή εκπτώσεων φόρου επί του ποσού που επενδύεται.
  • Δρομολογείται πρόγραμμα στο οποίο το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία. Καλύπτει όλα τα «κόκκινα δάνεια», τόσο αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, όσο και αυτά που μεταγενέστερα – μέχρι σήμερα – προέκυψαν, για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Καλύπτει όμως, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, και τα εξυπηρετούμενα δάνεια των συμπατριωτών μας που επλήγησαν από την πανδημία. Παράλληλα, θέτει δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επωφεληθούν της επιδότησης οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Με το νέο πρόγραμμα, επιπροσθέτως προς την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου:

  • Ενισχύονται, για πρώτη φορά, οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία.
  • Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, και έχουν «κόκκινο» δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018.
  • Καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών.
  • Περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων.
  • Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.
  • Καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο.

Το συνολικό κόστος των μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή ή θα υλοποιηθούν διευρύνεται στα περίπου 14,5 δισ. ευρώ, και η προστιθέμενη αξία τους στα 20 δισ. ευρώ.

Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων, όπως είπε, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 24 δισ. ευρώ.

Όπως επιβεβαιώνει σήμερα, στην Έκθεσή της, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτό το πλαίσιο παρεμβάσεων θα προστεθούν, το επόμενο διάστημα, νέες πολιτικές που συνδέονται και με την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών ταμείων, όπως είναι:

  • η ενίσχυση της απασχόλησης μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SURE,
  • η αξιοποίηση εγγυοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων,
  • και η αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που μελλοντικά θα δημιουργηθεί.

Για να υλοποιήσουμε όλες αυτές τις συνεκτικές πολιτικές, έχουμε διασφαλίσει τα αναγκαία «καύσιμα».

  • Διαχειριζόμαστε, με προνοητικότητα και σύνεση, τους εγχώριους πόρους, προκειμένου να μην εξαντληθούν στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της.
  • Αξιοποιούμε πλήρως τα αυξημένα περιθώρια δημοσιονομικής ευελιξίας και ενίσχυσης της ρευστότητας τα οποία πηγάζουν από τις αποφάσεις του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
  • Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε, στο βέλτιστο βαθμό και την κατάλληλη στιγμή, τα υφιστάμενα ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά εργαλεία.
  • Διεκδικούμε, περαιτέρω, δραστικές και καινοτόμες χρηματοδοτικές λύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Δανειζόμαστε επιτυχώς από τις αγορές, παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον.
  • Υλοποιούμε διαρθρωτικές αλλαγές, με στόχο την τόνωση των επενδύσεων, την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Βρούτσης: Επεκτείνονται τα μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους έως και τον Ιούλιο

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την έναρξη του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», που θα είναι έκτακτο και προσωρινό, και θα χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Sure», αρχικά με το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης ήταν η προστασία των εργαζομένων, τόνισε ο κ. Βρούτσης κάνοντας ειδική αναφορά στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Συγκρατήσαμε το μεγάλο κύμα απόλύσεων είπε, προσθέτοντας ότι δυστυχώς δεν δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού.

Τρεις άξονες

Ο κ. Βρούτσης μίλησε για νέα φάση στήριξης της οικονομίας και κοινωνίας σε τρεις άξονες: επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τους μήνες Μάϊο Ιούνιο και Ιούλιο, πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ενίσχυση εποχικών εργαζομένων και ανέργων.

Για τον Μάιο, όπως είπε, επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν μπορούν να κρατήσουν έως 60% των εργαζομένων σε αναστολή. Οι κλειστές επιχειρήσεις μπορούν να κρατήσουν σε αναστολή το 100% των εργαζομένων, ενώ παρατείνεται η καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ.

Για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, παρατείνεται το μέτρο της αναστολής σύμβασης στο 100% των εργαζομένων, για όσες επιχειρήσεις συνεχίσουν να είναι κλειστές, αλλά και για επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, οι οποίες πλήττονται.

Οι εργαζόμενοι επίσης θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ. Όμως παύει να ισχύει η δυνατότητα αναστολής πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για όλες τις επιχειρήσεις.

Ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Σχετικά με το μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», ο κ. Βρούτσης είπε ότι είναι ένας  μηχανισμός οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων, οι οποίοι θα επιστρέψουν σε ένα εργασιακό περιβάλλον με νέα δεδομένα.

Όπως είπε, η Πολιτεία πρόκειται να αναπληρώσει το εισόδημα των εργαζομένων, όπου υπάρξουν μειώσεις. Ο μηχανισμός θα ισχύει από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης.

Στον μηχανισμό εντάσσονται οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν το λιγότερο 20% μείωση του τζίρου τους κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, ενώ θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες. Ο μηχανισμός θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Επίσης ο μηχανισμός θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις.

Μεταξύ άλλων, το δικαίωμα του εργοδότη να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, θα ασκείται υπό την αυστηρή προυπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας. Η πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται.

Για τους εποχικούς εργαζόμενους

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας θα χορηγηθεί ως μηνιαία οικονομική ενίσχυση- το επίδομα εποχικής ανεργίας έως και τον μήνα Σεπτέμβριο του 2020 στους περίπου 120.000 εποχικά ανέργους.

Παράλληλα, το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων μερικής απασχόλησης, ενώ επεκτείνονται κατά δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν το Μάιο.

Επιπλέον μειώνονται τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50 για την λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο.

Όλα τα μέτρα

Αναλυτικότερα ο υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σημείωσε:

«Μπροστά στο πρωτόγνωρο φαινόμενο της πανδημίας του κοροναϊού  και της υγειονομικής κρίσης, το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και συνολικά η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή κινήθηκε με ταχύτητα, σχέδιο, ευαισθησία και υπευθυνότητα.

Δεσμευτήκαμε ότι αυτή τη δύσκολη κατάσταση θα την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί Πολιτεία, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι. Λάβαμε αποφάσεις ταχύτατες και επείγουσες μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, εφαρμόσαμε έκτακτα, προσωρινά αλλά απολύτως αναγκαία μέτρα που αφορούσαν την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Με τις 7 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τις δεκάδες Υπουργικές Αποφάσεις και Εγκυκλίους δημιουργήσαμε 5 δέσμες μέτρων για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοτελώς απασχολούμενους και τους ανέργους.

Αφουγκραστήκαμε τα αιτήματα μικρών και μεγάλων επαγγελματικών ομάδων και απλώσαμε το δίχτυ προστασίας στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Στο επίκεντρο όλων των δράσεων μας, όλων των πολιτικών μας, ήταν και παραμένει ο εργαζόμενος. Γι αυτό κοινός παρανομαστής σε όλες τις νομοθετικές μας παρεμβάσεις ήταν η ρήτρα διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για το μήνα Μάρτιο και Απρίλιο μας επιβεβαιώνουν:

Το μήνα Μάρτιο το ισοζύγιο της ΕΡΓΑΝΗ έδειξε ότι οι όποιες απολύσεις πραγματοποιήθηκαν, αυτές σημειώθηκαν μέχρι και τις 18 Μαρτίου καθώς εκείνη την ημέρα εφαρμόστηκαν τα πρώτα μέτρα και συγκεκριμένα η ειδική ρήτρα διατήρησης υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Μετά τις 18 Μαρτίου οι απολύσεις εκμηδενίστηκαν.

Τα ίδια στοιχεία έδειξε και η ΕΡΓΑΝΗ του μήνα Απριλίου. Παρά τη δυσμενή δημοσιονομική συγκυρία και το lock down της αγοράς εργασίας, ο μήνας Απρίλιος έκλεισε με θετικό ισοζύγιο (+7.205 προσλήψεις) ενώ και για τον μήνα Μάιο τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ είναι ενθαρρυντικά αφού το ισοζύγιο είναι θετικό μέχρι και σήμερα.

Όλα αυτά τα στοιχεία συντείνουν στα εξής:

1.Από την μία συγκρατήσαμε το μεγάλο κύμα απολύσεων που θα μπορούσε να λειτουργήσει αλυσιδωτά για όλους τους κλάδους και να επιφέρει πλήρη κατάρρευση της αγοράς εργασίας, κάτι που αποφύγαμε

2. Από την άλλη δυστυχώς δεν δημιουργήθηκαν οι αναμενόμενες θέσεις εργασίας στον τουρισμό και τον επισιτισμό, όπως συνέβαινε κάθε χρόνο. Για το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου ακολουθήσαμε πιστά τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας γιατί ήταν συνειδητή μας επιλογή να θέσουμε ως προτεραιότητα το πολύτιμο αγαθό της υγείας. Την ανθρώπινη ζωή!!!!Όμως αυτές οι αποφάσεις έκαναν την Ελλάδα παγκόσμιο υπόδειγμα και σήμερα είμαστε έτοιμοι να κόψουμε το νήμα της επανεκκίνησης.

Συγκεκριμένα, κατά την πρώτη χρονική περίοδο της κρίσης η οποία ξεκίνησε 18 Μαρτίου και λήγει 31 Μαΐου, κινηθήκαμε σε 3 βασικούς άξονες:

1. Την στήριξη της εργασίας μέσα από την ειδική ρήτρα διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

2. Την αποζημίωση και στήριξη όλων των εργαζομένων των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν με διοικητική εντολή ή χαρακτηρίστηκαν πληττόμενες βάσει ΚΑΔ.

3. Την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων μέσα από την πιστή τήρηση των πρωτοκόλλων υγείας και πρόληψης της διασποράς του ιού στους εργασιακούς χώρους.

Οι 3 άξονες της νέας φάσης

Ωστόσο, πλέον αφήνουμε την πρώτη περίοδο της κρίσης και μπαίνουμε στη νέα φάση στήριξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Εισερχόμαστε πλέον σε ένα νέο περιβάλλον. Επιστρέφουμε με πολύ σταθερά, πολύ προσεκτικά και μελετημένα βήματα στην κανονικότητα.

Θα κινηθούμε επάνω σε τρεις βασικούς άξονες:

1. Επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.

2. Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

3. Ενίσχυση εποχικά απασχολούμενων και ανέργων

1ος Άξονας

Επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.

ΜΑΙΟΣ

Για τον μήνα Μάιο έχει ήδη επεκταθεί το δικαίωμα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων.

Επιχειρήσεις οι οποίες επαναλειτουργούν έχουν την δυνατότητα να διατηρήσουν μέχρι και το 60% των εργαζομένων τους σε αναστολή.

Ταυτόχρονα, επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές, καθώς και όλες οι επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού μπορούν να διατηρούν μέχρι και το 100% των εργαζομένων τους σε αναστολή.

Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις παραμένουν σε αναστολή θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ΄αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού τους μισθού.

Επίσης, και τον μήνα Μάιο παρατείνουμε τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους όλων των πληττόμενων επιχειρήσεων.

ΙΟΥΝΙΟΣ

Για τον μήνα Ιούνιο παρατείνουμε την δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, αλλά και για επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται.

Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ΄αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και πλήρους κάλυψης των ασφαλιστικών τους εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού.

Πρέπει να επισημάνω όμως ότι τον μήνα Ιούνιο παύει να ισχύει η δυνατότητα αναστολής πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για όλες τις επιχειρήσεις.

ΙΟΥΛΙΟΣ

Για τον μήνα Ιούλιο θα παρατείνουμε την δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο όμως για τις επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται.

Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και πλήρους κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού.

2ος Άξονας

Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Μπαίνοντας στη νέα φάση στήριξης της αγοράς εργασίας δημιουργούμε για πρώτη φορά έναν μηχανισμό οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων, οι οποίοι θα επιστρέψουν σε ένα εργασιακό περιβάλλον με νέα δεδομένα.

Οι νέες συνθήκες ενδεχομένως να επηρεάσουν το ωράριο και κατά συνέπεια το εισόδημα των εργαζομένων. Για αυτό και ως Πολιτεία δεν μένουμε αδρανείς! Θα σταθούμε στο πλευρό τους και θα αναπληρώσουμε το εισόδημα τους, όπου αυτό καταστεί αναγκαίο. Και αυτό θα γίνει μέσω του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Ο Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης τίθεται σε ισχύ για την χρονική περίοδο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020 με επέκταση της χρονικής ισχύος του εάν και εφόσον χρειαστεί.

Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν τον μηχανισμό θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ.

Στο μηχανισμό θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες.

Ο μηχανισμός θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Επίσης ο μηχανισμός θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.

Δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να λάβει η επιχείρηση το ευεργέτημα της συμμετοχής στον μηχανισμό.

Το δικαίωμα του εργοδότη να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, θα ασκείται υπό την αυστηρή προυπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.

Η πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται.

Επιπλέον, σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή μετά την ανωτέρω προσαρμογή υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου.

Ταυτόχρονα, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού.

Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

Σε αυτό το σημείο θα σας υπενθυμίσω ότι, από την 1η Ιουνίου 2020 αρχίζει να εφαρμόζεται η μείωση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόληση κατά 0,90 μονάδες, όπως προβλέπεται στο άρθρο 48 του ν.4670/2020. Η από 1η Ιουνίου μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα λειτουργήσει ευεργετικά στην διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και στην ανακούφιση των επιχειρήσεων, μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος.

3ος Άξονας

Χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο και κίνητρα επαναπρόσληψης τους.

Αναλογιζόμενοι τις επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας στον κλάδο του τουρισμού λαμβάνουμε μέτρα προστασίας υπέρ των εποχικά εργαζόμενων στον κλάδο αυτόν που πλήττονται σημαντικά.

Ειδικότερα, χορηγούμε -ως μηνιαία οικονομική ενίσχυση- το επίδομα εποχικής ανεργίας έως και τον μήνα Σεπτέμβριο του 2020 στους περίπου 120.000 εποχικά ανέργους.

Παράλληλα, το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων μερικής απασχόλησης.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα λειτουργήσει ως κίνητρο επαναπρόσληψης των εποχικά εργαζόμενων.

Επίσης, επεκτείνουμε τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τον μήνα Μάιο κατά δύο μήνες.

Τέλος, μειώνουμε τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50 για την λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ, για το οποίο θα τριπλασιάσουμε τον προυπολογισμό του από 10 σε 30 εκατ. ευρώ. Στόχος μας, ειδικά φέτος, είναι να ενισχύσουμε όσον μπορούμε τον εσωτερικό τουρισμό.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, ρίχνουμε όλα τα όπλα στη μάχη και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης από την πανδημία. Το σίγουρο είναι ότι το 2021 θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος».

Γεωργιάδης : Μέτρα για την αντιμετώπιση της ύφεσης

Ο κ. Γεωργιάδης ξεκίνησε λέγοντας ότι οι οικονομικοί δείκτες προϊώνιζαν μεγάλη επιτυχία για το 2020 μέχρι την εμφάνιση του Covid-19.

Το υπουργείο Ανάπτυξης εξασφάλισε την επάρκεια και τον έλεγχο της κερδοσκοπίας σε αντισηπτικά, μάσκες και γάντια, ενώ μερίμνησε για την ασφαλή λειτουργία των σούπερ μάρκετ.

O υπουργός Ανάπτυξης προειδοποίησε ότι η ύφεση για το 2020 είναι αναπόφευκτη, στόχος είναι να μειώσουμε το εύρος της και να κρατήσουμε ζωντανή την οικονομία για να έχουμε ανάκαμψη το 2021.

ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Αναπτυξιακή Τράπεζα

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι πολύ γρήγορα η χώρα πέτυχε η Αναπτυξιακή Τράπεζα να γίνει εργαλείο παροχής ρευστότητας.

Σήμερα, Τετάρτη, άνοιξε και πάλι το ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Μάλιστα, πάνω από 40.000 επιχειρήσεις κάνανε αίτηση από τις 12 το μεσημέρι.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμο το πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα προσφέρει κρατική εγγύηση έως 80% για επιχειρηματικά δάνεια κίνησης.

«Σεβόμαστε τις τράπεζες όμως αυτή τη στιγμή θέλω να ενθαρρύνω τα τραπεζικά στελέχη να μην εξαντλούν την αυστηρότητά τους πάνω στις χορηγήσεις αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων, δήλωσε ο υπουργός δίνοντας έμφαση στη σημασία που έχει η γρήγορη διεκπεραίωση των φακέλων», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι στις 26 Μαϊου λήγει η προθεσμία για τις τράπεζες να ξεκινήσει «το μεγάλο εγγυοδοτικό μας εργαλείο» ύψους 2 δισ. που με τη μόχλευση ανάγεται στα 7 δισ. ευρώ και με εγγύηση κατά 80% του χαρτοφυλακίου.

Οι κινήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης

Εκτός από τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ και την ενεργοποίηση του ταμείου εγγυοδοσίας, ο κ. Γεωργιάδης γνωστοποίησε ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει ήδη σχεδιάσει και μια σειρά άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα ενεργοποιηθούν στο επόμενο διάστημα, προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ

Με τη μόχλευση, το ύψος των ενισχύσεων θα ανέλθει τα 5 δισ. ευρώ, σημείωσε.

Για τις στρατηγικές επενδύσεις το σύνολο των νέων εγκρίσεων εκτιμάται στα 700 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω του αναπτυξιακού νόμου, αναφέροντας ότι οι εγκρίσεις που ήδη λάβει η χώρα, είναι ύψους 2,7 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα ενισχυθούν 2.000 επενδυτικά σχέδια, έναντι 600 που υπολογιζόταν αρχικά.

Ακόμη, η κυβέρνηση δημιουργεί παρατηρητήριο ρευστότητας για τις επιχειρήσεις.

Τέλος, εγκρίθηκαν έργα ΣΔΙΤ και νέες στρατηγικές επενδύσεις στις ΑΠΕ σε μόλις 16 ημέρες.

Δύο νέες προσκλήσεις του Αναπτυξιακού Νόμου

Δύο νέες προσκλήσεις του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων ευρώ, υπέγραψε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Πρόκειται για τα καθεστώτα ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα», προϋπολογισμού 350 εκατομμυρίων ευρώ και «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων», προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ξεκινά εντός της τρέχουσας βδομάδας και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι καθώς ένα ευρώ από τον Αναπτυξιακό Νόμο μοχλεύει κατά μέσο όρο τρία ευρώ, με τα 500 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται να δρομολογηθούν επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ.

Αναλυτικά:

«Γενική Επιχειρηματικότητα»

Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος ανέρχεται σε 350 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 140 εκατ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδοτήσεις του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και τα 210 εκατ. ευρώ αφορούν φορολογικές απαλλαγές.

Ελάχιστο ύψος επενδυτικών σχεδίων

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι:

α. για μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των 500.000 ευρώ,

β. για μεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς στο ποσό των 250.000 ευρώ,

γ. για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 ευρώ,

δ. για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 100.000 ευρώ.

«Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων»

Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος ανέρχεται σε 150 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 140 εκατ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδοτήσεις του

κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, και τα 10 εκατ. ευρώ αφορούν φορολογικές απαλλαγές.

Ελάχιστο ύψος επενδυτικών σχεδίων

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι:

α. για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 ευρώ,

β. για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 100.000 ευρώ

Σαράντα μεγάλα έργα

Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης ότι σαράντα μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού 6 δις. Ευρώ, τίθενται υπό το μηχανισμό ωρίμανσης έργων που συστήνει το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, για τα οποία θα υπάρξουν εξειδικεύσεις από τους αρμόδιους υπουργούς.

Στο νέο ΕΣΠΑ του 2021 – 2027 προστίθενται πόροι από το  Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Θεοχάρης: Στις 15 Ιουνίου «ανοίγει» ο τουρισμός: Χωρίς τεστ και καραντίνα οι τουρίστες – Όλο το σχέδιο

Από την 1η Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού προς όλα τα αεροδρόμια, με την κυβέρνηση να προχωράει στο άνοιγμα των συνόρων, με στόχο την επανέναρξη της τουριστικής σεζόν. Νωρίτερα, στις 15 Ιουνίου, ξεκινά η τουριστική περίοδος, όπου θα επιτρέπονται όμως μόνο οι πτήσεις προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Θεοχάρης, εξειδικεύοντας τα μέτρα για την επανεκκίνηση του τουρισμού, «ξεκινήσαμε μια χρονιά με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Ο τουρισμός αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και στηρίζει ολόκληρες τοπικές κοινωνίες».

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στο σχέδιο του υπουργείο με την ονομασία «restart tourism», ένα σχέδιο -όπως είπε- με ασφάλεια για τους εργαζομένους, σεβασμό προς τους επισκέπτες, στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων και ενίσχυση των δομών υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Χάρης Θεοχάρης η τουριστική περίοδος για το εξωτερικό θα ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου. Από εκείνη την ημέρα, τα εποχικά ξενοδοχεία θα έχουν δικαίωμα έναρξης της λειτουργίας τους, ενώ 1η Ιουνίου θα έχουν προηγηθεί τα ξενοδοχεία – καταλύματα 12μηνης λειτουργίας.

Ταυτόχρονα, οι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό – ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης – θα ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου, ενώ από τις 15 Ιουνίου θα επιτρέπονται μόνο οι πτήσεις προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ ελέγχων έναντι του κοροναϊού στους τουρίστες, ενώ δεν θα επιβάλλεται υποχρεωτική καραντίνα και τεστ.

Το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος του τουρισμού

  • 25 Μαΐου ξεκινάει το yachting
  • 1 Ιουνίου ανοίγουν κάμπινγκ και κατασκηνώσεις και ξενοδοχεία πόλης 12μηνης λειτουργίας
  • 15 Ιουνίου τα υπόλοιπα καταλύματα
  • 15 Ιουνίου θα επιτραπούν ταξίδια από το εξωτερικό μόνο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
  • 1 Ιουλίου επιτρέπονται οι πτήσεις και στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας.

Ποιοι επισκέπτες θα έρθουν πρώτοι

Ο τουρισμός εξωτερικού θα αρχίσει από τις 15 Ιουνίου, οπότε θα απελευθερωθεί η είσοδος επισκεπτών από περίπου 20 χώρες. Θα αφορά επισκέπτες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, ενώ θα αξιολογούνται και κριτήρια όπως: οδική πρόσβαση, μεσαίας απόστασης αεροπορικώς, ομογενειακές κοινότητες.

Ένα δεύτερο κύμα χωρών θα προστεθεί την 1η Ιουλίου, από το οποίο θα εξαιρεθούν μόνο χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

Η σταδιακή άρση των υπόλοιπων εξαιρέσεων ορίστηκε για τις 15 Ιουλίου.

Τα μέτρα για τη διαχείριση κρουσμάτων

Στο πλαίσιο των μέτρων για την διαχείριση κρουσμάτων κοροναϊού, κάθε κατάλυμα θα έχει έναν συνεργαζόμενο γιατρό αλλά και έναν συντονιστή.

Επίσης, θα οριστούν ειδικοί «χώροι καραντίνας» ανά περιφέρεια έως ότου να μεταφερθεί τυχόν ασθενής σε δομή υγείας.

Ειδικά για τα νησιά, δρομολογείται η εγκατάσταση συνολικά 20 νέων αναλυτών για tests στα νησιά, ενώ εξασφαλίζεται και η λειτουργία 600 κλινών COVID-19.

Τα μέτρα για την οικονομική στήριξη του τουρισμού

Για την οικονομική στήριξη του τουρισμού, αποφασίστηκε η επέκταση του δικαιώματος αναστολής σύμβασης εργασίας έως και τον Ιούλιο, η μείωση του ενοικίου επιχειρήσεων 40% έως και τον Αύγουστο, αλλά και ο νέος μηχανισμός ενίσχυσης απασχόλησης «SURE» μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, θα ενισχυθούν οι εποχιακά απασχολούμενοι, ενώ θα ισχύσει η επιστρεπτέα προκαταβολή και η μείωση προκαταβολής φόρου.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη-αλκοολούχα ποτά και το τουριστικό πακέτο.

Πώς θα ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός

Για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού αποφασίστηκε να διεξαχθεί διαφημιστική καμπάνια, ενώ θα αξιοποιηθούν τα προγράμματα «Τουρισμός για Όλους» και Κοινωνικού Τουρισμού (ΟΑΕΔ).

Το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους είναι ύψους 30 εκατ. ευρώ και θα προσφέρει e-voucher αξίας 120 ευρώ σε κάθε δικαιούχο για διακοπές με κατ’ ελάχιστο 4 διανυκτερεύσεις.

Αφορά ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά γραφεία και οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε 250.000.

Επίσης, θα υπάρξουν εταιρικά Holiday Vouchers για επιπλέον αφορολόγητο voucher διακοπών αξίας 300 ευρώ.

 

Πηγή: in.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το