Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Με το «Πήγασος» φθάνουν τα ΜΑΤ στη Λέσβο

banner roots

Με το «Πήγασος» φθάνουν τα ΜΑΤ στη Λέσβο
24.02.2020 | 19:52

Με το «Πήγασος» φθάνουν τα ΜΑΤ στη Λέσβο

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Ελλάδα

Αναχώρησε για το Βορειοανατολικό Αιγαίο το πλοίο «Εξπρές Πήγασος» με 10 λεωφορεία ΜΑΤ καθώς και όχημα εκτόξευσης νερού.

Το δρομολόγιο του πλοίου, όπως αναφέρει η ΕΡΤ Αιγαίου, δεν έχει ανακοινωθεί, ενώ κανονικά ήταν εκτός δρομολογίου λόγω βλάβης. Η συντονιστική επιτροπή αγώνα έχει ήδη ενημερωθεί και έχει αποκλείσει τις εισόδους στα σημεία πρόσβασης της Καράβας.

Πιθανόν το πλοίο να προσεγγίσει πρώτα το λιμάνι των Μέστών και έπειτα τη Λέσβο.

Πολίτες απέκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν στην επιταγμένη περιοχή Καβακλή- Καράβας του Μανταμάδου

Δράση ανέλαβαν σήμερα από το πρωί, ομάδες περιφρούρησης πολιτών που έκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν στην επιταγμένη περιοχή Καβακλή- Καράβας του Μανταμάδου, όπου αναμένεται να δημιουργηθεί η νέα δομή για την παραμονή προσφύγων και μεταναστών. Με φορτηγά και μηχανήματα βαρέως τύπου απέκλεισαν τις εισόδους των δρόμων επιτρέποντας την πρόσβαση μόνο κτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνται εκεί.

Από το πρωί μαθητές κατέλαβαν το σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου και Λυκείου του Μανταμάδου διαμαρτυρόμενοι για την κατασκευή της νέας δομής.

Σήμερα το απόγευμα  όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ (Στρατής Μπαλάσκας) θα πραγματοποιηθεί η λαϊκή συνέλευση στο χωριό της Αγίας Παρασκευής σε κατοίκους του οποίου ανήκει μεγάλο μέρος της επιταχθείσας έκτασης.

Με σημερινή ανακοίνωση η δημοτική αρχή Μυτιλήνης δηλώνει παρούσα «στις κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν από κοινού με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και β βαθμού».

Δήλωση του Γιώργου Ψυχογιού, τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για τα γεγονότα στο Μανταμάδο

«Το προσφυγικό δεν λύνεται με ΜΑΤ και αυταρχισμό»

Η κυβέρνηση συνεχίζει να προσπαθεί να λύσει τα λάθη 7 μηνών στο προσφυγικό όχι με σχέδιο και βιώσιμες λύσεις για τις τοπικές κοινωνίες και τους πρόσφυγες, αλλά με βία καταστολή και αυταρχισμό. Από όταν επανασυστάθηκε το αρμόδιο Υπουργείο – που για λόγους ιδεοληψίας και άγνοιας είχε καταργήσει η ΝΔ - επιμένουμε ότι η ύπαρξή του δεν συνιστά πανάκεια για να διορθωθούν όλες οι στρεβλώσεις που έχουν δημιουργήσει.

Το πρώτιστο λοιπόν είναι η επιστροφή της πολιτικής διαχείρισης του Προσφυγικού σε ένα μοντέλο αποσυμφόρησης των νησιών με τακτικές μετακινήσεις στην ενδοχώρα, η εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαμονής για όλους, ο ειλικρινής διάλογος με την τοπική κοινωνία και η απαρέγκλιτη τήρηση των εγγυήσεων του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου στο άσυλο και τις συνοριακές διαδικασίες, με αντίστοιχη πίεση προς την Ευρώπη για κατανομή των ευθυνών.

Ο διάλογος που εξήγγειλε ο κος Μηταράκης δεν έγινε ποτέ, ήταν ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνασμα του Υπουργείου για να αποπροσανατολίσει την τοπική κοινωνία ώστε να μπορέσει να την αιφνιδιάσει με τη δημοσίευση του επείγοντος διαγωνισμού για την κατασκευή του κλειστού κέντρου στην περιοχή της Καράβας. Στις αντιδράσεις των κατοίκων του Μανταμάδου η Κυβέρνηση επιλέγει για ακόμα μια φορά να απαντήσει με ΜΑΤ και αυταρχισμό στο αίτημα για αποσυμφόρηση και διάλογο.

Το μόνο που καταφέρνουν με τους χειρισμούς τους σε ένα σύνθετο ζήτημα που απαιτεί καθημερινή διαχείριση και ανθρωπισμό, είναι να προκληθεί κοινωνική αναταραχή και αυτοματισμός , να επανεμφανιστούν τάγματα εφόδου ακροδεξιών στα νησιά και να καταφέρνουν «αγανακτισμένοι» γονείς να διώχνουν από το νηπιαγωγείο παιδιά προσφύγων στα Βρασνά. Και μέσα σε όλα αυτά, επιστρατεύουν πολυάριθμες διμοιρίες των ΜΑΤ για να τιθασεύσουν εξαθλιωμένους πρόσφυγες, αλλά και τους κατοίκους των νησιών και να επιβάλουν Κέντρα-φυλακές.

Η αντιδημοκρατική και αυταρχική συμπεριφορά της κυβέρνησης θα μας βρει απέναντι. Στεκόμαστε με αλληλεγγύη και συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο δίπλα στις τοπικές κοινωνίες αλλά και τους πρόσφυγες και καθιστούμε την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της αποκλειστικά υπεύθυνους για την εκρηκτική κατάσταση που διαρκώς επιδεινώνεται στα νησιά.

 

Πηγή: lesvosnews.net

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το