Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Καμία προστασία για την α’ κατοικία από την Πρωτομαγιά | Θεσμοί: Οχι σε νέα παράταση

banner roots

Καμία προστασία για την α’ κατοικία από την Πρωτομαγιά | Θεσμοί: Οχι σε νέα παράταση
20.01.2020 | 12:39

Καμία προστασία για την α’ κατοικία από την Πρωτομαγιά | Θεσμοί: Οχι σε νέα παράταση

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Στο «κόκκινο» έχει φτάσει ο προβληματισμός των συναρμόδιων υπουργείων για το τι θα ξημερώσει η φετινή Πρωτομαγιά σε σχέση με την πρώτη κατοικία.

Μετά την εκπνοή του πλαισίου προστασίας α’ κατοικίας στις 30 Απριλίου, όλα θα ρυθμίζονται με το νέο Πτωχευτικό που δεν προβλέπει την παραμικρή «ασπίδα» και είναι ενδεικτικό ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούν όσους πληρούν τα κριτήρια, να τρέξουν να υπαχθούν εγκαίρως στο πλαίσιο.

 

«Γιατί δεν μπαίνουν οι υπόλοιποι; Άρα είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές», ήταν το συμπέρασμα που έβγαλαν τα τεχνικά κλιμάκια την Παρασκευή, μετά την πολύωρη σύσκεψη, όπου τους παρουσιάστηκαν τα έως τώρα στοιχεία από τον Εξωδικαστικό και τη ρύθμιση της α’ κατοικίας. Όπως σημειώνουν, μάλιστα, αρμόδιες πηγές, οι ξένοι τεχνοκράτες δεν δείχνουν προβληματισμένοι από τη χαμηλή ροή αιτήσεων- μόλις 1.548 αιτήσεις- καθώς έχουν καταστήσει σαφές ότι όλα τελειώνουν στις 30 Απριλίου κι από εκεί και πέρα τα πάντα θα ρυθμίζονται από το νέο Πτωχευτικό.
Τι σημαίνει πρακτικά, όμως, αυτό; Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι έχουν εκκρεμότητες με τις τράπεζες και αποφεύγουν ή δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους; Κατ’ αρχάς, από την Πρωτομαγιά παύει να ισχύει κάθε είδους δικαστική προστασία. Όσοι έχουν χρέη προς τράπεζες, θα καλούνται σε πρώτη φάση να τις ρυθμίσουν εξωδικαστικά. Στην περίπτωση που δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στο βάρος των δόσεων της προτεινόμενης ρύθμισης, τότε ο φάκελος θα πηγαίνει στο δικαστήριο με αποκλειστικό σκοπό την πτώχευση του ιδιώτη. Τι συνεπάγεται αυτό; Ρευστοποίηση της περιουσίας, χωρίς να εξαιρείται η πρώτη κατοικία, προκειμένου να αποπληρωθεί έστω μέρος του χρέους. Εάν και εφόσον δεν υπάρχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία, τότε το υπόλοιπο της οφειλής διαγράφεται.

Βλέποντας κανείς μισογεμάτο το ποτήρι, μπορεί να πει ότι πτωχεύοντας κάποιος, άρα διαγράφοντας τα χρέη που δεν μπορεί να αποπληρώσει, θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία να ξαναστήσει π.χ. μια επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς το βαρίδι των παλιών οφειλών, ενώ και οι κληρονόμοι θα απαλλάσσονται των βαρών. Διαβάζοντας, όμως, την κατάσταση από την... ανάποδη, διαπιστώνει κατ’ αρχάς ότι το «στίγμα» του πτωχευμένου για έναν επιχειρηματία δύσκολα θα του δώσει εύκολη πρόσβαση σε νέα τραπεζική χρηματοδότηση, ενώ ακόμα πιο «μαύρες» είναι οι προοπτικές για τα νοικοκυριά.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, ένα νοικοκυριό, για να χάνει την α’ κατοικία του μέσω Πτωχευτικού σημαίνει ότι δεν θα έχει εισόδημα τέτοιο που να μπορεί να καλύπτει το μηνιαίο κόστος της ρύθμισης, που θα προτείνει η τράπεζα. Έτσι, από εκεί και πέρα, η μοναδική παρέμβαση που μπορεί να γίνεται από το Κράτος, θα είναι προνοιακού χαρακτήρα, κάτι ανάλογο με τον ισχύον στεγαστικό επίδομα. Στο καλό σενάριο, με αυτό το προνοιακό επίδομα το νοικοκυριό θα μπορεί να νοικιάζει το σπίτι του από την τράπεζα ή από το fund, που θα το έχει εκπλειστηριάσει. Στο κακό σενάριο, το ενοίκιο θα είναι υψηλότερο του προνοιακού επιδόματος κι έτσι το νοικοκυριό θα πρέπει να εγκαταλείπει την κατοικία του και να αναζητά αλλού στέγη.

Το Μάρτιο, το υπουργείο Δικαιοσύνης δεσμεύθηκε έναντι των Θεσμών ότι θα φέρει προτάσεις, προκειμένου να μειωθεί γρήγορα το stock των εκκρεμών αιτήσεων στο νόμο Κατσέλη, ενώ οι τράπεζες μέσω της ειδικής πλατφόρμας συνεχίζουν το... ξεψάχνισμα, με στόχο να εντοπίσουν τους «κατέχοντες», που απλώς κρύβονται στον προθάλαμο του νόμου Κατσέλη.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel