Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Χαμός στο ΣΥΡΙΖΑ από τις δηλώσεις Πολάκη για Κυμπουρόπουλο

banner roots

Χαμός στο ΣΥΡΙΖΑ από τις δηλώσεις Πολάκη για Κυμπουρόπουλο
24.04.2019 | 09:19

Χαμός στο ΣΥΡΙΖΑ από τις δηλώσεις Πολάκη για Κυμπουρόπουλο

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Πολιτικό βαρίδι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας – Εσωκομματικά πυρά - Η ψήφος εμπιστοσύνης και οι επόμενες κινήσεις

Σε πολιτικό βαρίδι εξελίσσεται ο Παύλος Πολάκης διαλύοντας τον προεκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και ακυρώνοντας την όποια προοπτική δημοσκοπικής ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ.

Για μια ακόμα φορά, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έδειξε ότι δεν μπορεί να συγκρατήσει το πολιτικό ύφος και ήθος που τον χαρακτηρίζει. Μπερδεύοντας προνόμια με ανθρώπινα δικαιώματα επιτέθηκε με αήθη τρόπο στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο επειδή ως ιατρός και ΑμΕΑ διορίστηκε επιμελητής Β’ στο ΕΣΥ.

Ωστόσο, ο κ. Πολάκης δεν ξεπέρασε τα δικά του όρια. Κανείς δεν εξεπλάγην που για μια ακόμα φορά βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Φαίνεται όμως ότι η ρητορική της ψευτομαγκιάς και οι απόπειρες δολοφονίας χαρακτήρων με λάσπη, χυδαιότητες και λαϊκισμούς έχουν ξεφτίσει. Ο ίδιος μπορεί να μην το έχει κατανοήσει αλλά η πραγματικότητα καταγράφει πως αυτή την φορά η τακτική του επισκίασε τις όποιες εντυπώσεις δημιούργησε η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Δευτέρα και μετέφερε την συζήτηση στο ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Ενώ παράλληλα ακύρωσε το «χαρτί» του debate που πέταξε στο πολιτικό διάλογο ο Αλέξης Τσίπρας και «φρέναρε» την σπερμολογία περι επιθυμίας της ΝΔ να καταργήσει το δώρο Χριστουγέννων . Όσα στελέχη της πλειοψηφίας διαθέτουν εμπειρία ή στοιχειώδη αντίληψη το κατανόησαν γι αυτό και έσπευσαν να πάρουν αποστάσεις από τις δηλώσεις Πολάκη και να προστατέψουν το κόμμα. Για παράδειγμα ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδόσης Πελεγρίνης δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης στο ΘΕΜΑ 104.4 ότι η επίθεση του κ. Πολάκη στον κ. Κυμπουρόπουλο ήταν ανοίκεια και δεν εκφράζει το ήθος του κόμματος.

Ο Νίκος Φίλης από την Βουλή υποστήριξε ότι το «ήθος Πολάκη» δεν εκφράζει το «ήθος του ΣΥΡΙΖΑ», ο Γιάννης Μπαλάφας ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό να ανακαλέσει και ο Στέλιος Κούλογλου χαρακτήρισε τις επίμαχες δηλώσεις Πολάκη «τρικλοποδιά στην κυβέρνηση. Το ίδιο έκανε και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Ρέλλας που επίσης είναι ΑμΕΑ. Δεν συνέβη το ίδιο με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατά τα άλλα αυτοαποκαλούνται «δικαιωματιστές» ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι δηλώσεις αποδοκιμασίας Πολάκη είναι λιγότερες από τα εσωκομματικά πυρά κατά Κουρουμπλή για την συνάντησή του με τον Αμβρόσιο. Το ζήτημα όμως που προκύπτει είναι αν έχει αντιληφθεί και ο πρωθυπουργός ότι ο πιστός του υπουργός αποτελεί πλέον βαρίδι. Για την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να τον καλύψει ίσως γιατί ενδεχόμενη καρατόμηση να εξέπεμπε σήμα ολοκληρωτικής ήττας από την στιγμή που η ΝΔ κατέθεσε πρόταση μομφής. Η άμεση συνέχεια όμως θα δείξει εάν ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε μια σιωπηλή αποστρατεία του κ. Πολάκη ή αν θα επιμείνει επιβεβαιώνοντας την άποψη της αντιπολίτευσης πως Τσίπρας και Πολάκης είναι «σιαμαίοι».

Σε κάθε περίπτωση η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την κοινοβουλευτική συνεδρίαση της Μ. Τρίτης να προαναγγείλει κατάθεση πρότασης μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας αμέσως μετά το Πάσχα έθεσε σε συναγερμό το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ήδη έβλεπε το πολιτικό πρόβλημα να γιγαντώνεται, εξαιτίας και των «συντροφικών» καρφωμάτων, που δεχόταν ο κ. Πολάκης.

Η αντίδραση του κ. Τσίπρα ήταν σχεδόν αναμενόμενη.

Σπεύδοντας να προλάβει αντιδράσεις και να βγάλει τους βουλευτές του από την δύσκολη θέση να υπερασπιστούν τον Παύλο Πολάκη, ο πρωθυπουργός επέλεξε την «διαφυγή» μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα καταφέρει και να βγάλει τον ΣΥΡΙΖΑ από τον «φαύλο κύκλο» της εσωστρέφειας και της ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης.

Παράλληλα και ο κ. Πολάκης προχώρησε σχεδόν απρόθυμα σε μισή κωλοτούμπα, υποστηρίζοντας ότι άσκησε πολιτική κριτική στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο και ότι οι θέσεις του διαστρεβλώθηκαν.

«Εγώ διατύπωσα μία πολιτική κριτική, σε μία δήλωση, η οποία, έλεγε κάποια πράγματα, από την στιγμή που, ορθώς κάνει ο κ. Κυμπουρόπουλος και εκτίθεται στο πολιτικό πεδίο. Το ερώτημα είναι αυτό που διατύπωσα πριν: Αυτά τα θετικά μέτρα άρσης των διακρίσεων, τα θεωρούν "χάρες" που θέλουν να καταργήσουν;» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Στο στρατόπεδο της ΝΔ υποστηρίζουν ότι η αιφνιδιαστική κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει, μετά το Πάσχα, σε πρόταση δυσπιστίας κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας ανέδειξε ξεκάθαρα την ταύτιση Τσίπρα – Πολάκη.

«Και ελάτε εδώ να τον υπερασπιστείτε» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και θέτοντάς τους ενώπιον των ευθυνών τους, ενώ... έριξε και το μπαλάκι στον πρωθυπουργό: «Debate δεν θέλατε κ. Τσίπρα; Debate θα έχετε στη Βουλή και πάρτε τον Πολάκη αγκαλιά, καθώς ένα και το αυτό είστε». «Ντροπή που τον στηρίζετε σιωπηλά» είπε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτα υπονοούμενα» από τον «ανεκδιήγητο Παύλο Πολάκη, για έναν άνθρωπο του οποίου η προσωπική διαδρομή αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας».

«Είναι ζήτημα ποιότητας και ήθους στο δημόσιο διάλογο. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο διακύβευμα των εκλογών. Με ποιους θέλουμε να προχωρήσουμε και ποιους θέλουμε να αφήσουμε πίσω. Αν θέλουμε πραγματικά μία Ελλάδα των πολλών ή μία Ελλάδα των Πολάκηδων. Υπάρχουν στιγμές που η σταγόνα ξεχειλίζει το ποτήρι είναι πια για μένα ζήτημα αξιοπρέπειας και ποιότητας ένα ζήτημα ήθους στο δημόσιο διάλογο και αυτό είναι και το μεγαλύτερο διακύβευμα των επόμενων εκλογών» προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Έπειτα από τα παραπάνω, η συζήτηση που αναμένεται να διεξαχθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα, αναφορικά με την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά του Παύλου Πολάκη, αποκτά εξαιρετικά κρίσιμη σημασία για την κυβερνητική συνοχή.

Άγνωστο παραμένει τι θα πράξουν, για παράδειγμα, οι έξι «πρόθυμοι» που στηρίζουν την κυβέρνηση-«κουρελού». Οι κ.κ. Κουντουρά, Κόκκαλης, Ζουράρις, Δανέλλης, Παπακώστα και Κουίκ (που έχει πάρει την έδρα του Θανάση Παπαχριστόπουλου) θα κληθούν είτε να διαχωρίσουν τη θέση τους από τις τοποθετήσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας ή αν θα συνταχθούν στο πλευρό του, στηρίζοντας στην πράξη την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την προαναγγελία της πρότασης δυσπιστίας εξελίσσεται σε «ματ», καθώς έρχεται να επιτείνει το ήδη βαρύ κλίμα στους κυβερνητικούς κόλπους, την ώρα που το Μαξίμου επιχειρούσε να ξεφύγει από τις συνέπειες υποθέσεων όπως αυτές της Μυρσίνης Λοΐζου, του σκανδάλου Πετσίτη ή των αποκαλύψεων για τα δάνεια του Παύλου Πολάκη.

Και, κυρίως, αποκαλύπτει, στο πλήρες πλέον μέγεθός της, την ταύτιση των κυρίων Τσίπρα και Πολάκη, μολονότι το παρασκήνιο θέλει τον πρωθυπουργό να... τράβηξε το αυτί του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, τηλεφωνώντας του και υποχρεώνοντάς τον να παρέχει διευκρινίσεις για την επίμαχη ανάρτησή του στο Facebook κατά του Στέλιου Κυμπουρόπουλου.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το