Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Χωρίς πολιτική συμφωνία για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

banner roots

Χωρίς πολιτική συμφωνία για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο
28.05.2013 | 10:07

Χωρίς πολιτική συμφωνία για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, κατά την τρίωρη σύσκεψη τους στο Μαξίμου, δεν συμφώνησαν σε ένα κοινό πλαίσιο, με αποτέλεσμα οι δύο τελευταίοι να ζητούν να έρθει το νομοσχέδιο άμεσα στη Βουλή, αφήνοντας περιθώρια για τροποποιήσεις.

Πληροφορίες από το Μαξίμου αναφέρουν ότι παρά τις -σε υψηλούς τόνους- δηλώσεις των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, η κυβέρνηση δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω, διαμηνύοντας ότι "όποιος θέλει ας προχωρήσει. Να πάει στη Βουλή με πρόταση νόμου".

"Διαφωνήσαμε, δεν υπήρξε καμία συμφωνία", ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ενώ διευκρίνισαν ότι στα υπόλοιπα θέματα "πάμε καλά".

Επίσης αναφέρουν ότι δεν έχει προσδιοριστεί νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και μετά από σχετική ερώτηση, διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης για τον υπουργό Δικαιοσύνης. 

Ευ. Βενιζέλος

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε επικαιροποιήση της συμφωνίας των κυβερνητικών εταίρων, σημειώνοντας ότι το ζήτημα του αντιρατσιστικού ν/σ είναι "κρίσιμο" και πως υπάρχει "διεθνής υποχρέωση να έχουμε μία πλήρη νομοθεσία κατά των φασιστικών συμπεριφορών".

"Το αντιρατσιστικό ν/σ είναι μεγάλη, δημόσια πράξη", είπε ο Ευ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι "πολιτική συμφωνία δεν υπήρξε, πρέπει να πειστεί και η ΝΔ ότι δεν κάνουμε μια συζήτηση τεχνική και νομική, αλλά μια συζήτηση που είναι βαθιά πολιτική, αξιακή και ιστορική"

Προειδοποίησε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει άμεσα τη δική του πρόταση νόμου, αναζητώντας τη στήριξη από τους βουλευτές όλων των κομμάτων.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι υπάρχουν δύο λύσεις και πως το θέμα αυτό δεν παραπέμπεται σε καμία νεότερη συζήτηση. 

Η πρώτη λύση, "αυτή που σαφώς προτιμούμε", είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, να κατατεθεί στη Βουλή, να συζητηθεί και μέσα από τη συζήτηση να βελτιωθεί να ψηφιστεί "από τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία" από όλο το συνταγματικό τόξο, από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης". 

Εάν η κυβέρνηση τελικώς δεν συμφωνήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου, είπε, "η λύση είναι η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, την οποία είμαι βέβαιος ότι αποδέχεται ως βάση συζήτησης και η ΔΗΜΑΡ και άλλα κόμματα γιατί ουσιαστικά ταυτίζονται τα κείμενα αυτά, να έρθει αμέσως για συζήτηση στη Βουλή και ευελπιστούμε πως η ΝΔ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ψηφίσει με τους βουλευτές της την πρόταση νόμου". 

"Πάντα με τη συζήτηση ανοικτή για οποιαδήποτε βελτίωση ώστε να μην έχουμε κανένα πρόβλημα και καμία παρεξήγηση", πρόσθεσε.

"Κυβέρνηση δεν υπάρχει χωρίς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν είναι μονοκομματική, αλλά "κυβέρνηση συνεργασίας". 

Φ. Κουβέλης

Ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι ζήτησε να έρθει στη Βουλή το αντιρατσιστικό ν/σ, χαρακτηρίζοντας το "δημοκρατική υποχρέωση". Τόνισε δε ότι "η υπάρχουσα νομοθεσία δεν προβλέπει τις διατάξεις τις οποίες εισάγει".

Πρόσθεσε ότι "όταν θα έρθει στη Βουλή θα είναι ανοιχτές οι διαδικασίες για τροποποιήσεις και διορθώσεις".

Επισήμανε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να πει πότε ακριβώς θα έρθει στη Βουλή, σημείωσε εμφατικά ωστόσο ότι "όποια καθυστέρηση θα είναι απαράδεκτη".

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε "απαράδεκτη" και τη στάση της ΚΕΝΕ, υπογραμμίζοντας ότι η ενέργεια της "δύο ώρες πριν από τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών να εκδώσει την άποψη της, ελέγχεται για απαράδεκτη σκοπιμότητα". Εξέφρασε μάλιστα την πλήρη διαφωνία του με τη γνωμάτευση.

"Τον Α. Ρουπακιώτη τον στηρίζουν και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί", ανέφερε ο κ. Κουβέλης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο ίδιος τόνισε ότι ετέθη το θέμα της ανεργίας, και η ανάγκη να τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση για την κοινωφελή εργασία.

Τέλος σημείωσε ότι ετέθη με επιμονή το θέμα συντονισμού της κυβέρνησης και η ανάγκη να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σοκ στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την έναρξη της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ο Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε αναλυτικά τους κ.κ Βενιζέλο και Κουβελη για το πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα.


Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης

Στη Βουλή την Τρίτη η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ

 

Με εντολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, ο Γραμματέας της ΚΟ,Γιάννης Μανιάτης, θα ζητήσει την Τρίτη από τον πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη, την εισαγωγή στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ για την καταπολέμηση των εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, η οποία έχει κατατεθεί στις 21 Μαρτίου 2013.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η απόφαση ελήφθη κατόπιν των σχετικών "διαρροών", όπως έλεγαν, από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δεν προτίθεται να καταθέσει το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης. 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι "αν δεν ψηφιστεί και από τους τρεις εταίρους δημιουργείται σοβαρό ζήτημα για την κυβέρνηση".

Ακόμη, με αφορμή και το πρακτικό για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕ.Ν.Ε.), η οποία επισήμαιναν ότι υπάγεται στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι "μια τρικομματική κυβέρνηση πρέπει να βασίζεται στη συνεργασία, στην ευελιξία, τους αμοιβαίους συμβιβασμού και υποχωρήσεις" και πως "δεν είναι δυνατό σε ζητήματα αξιακά να υπάρχουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις".

Τέλος, οι πηγές της Ιπποκράτους ανέφεραν ότι δεν γνωρίζουν κάτι περί ενδεχόμενης νέας σύσκεψης των τριών αρχηγών για το ζήτημα.

 

Πηγή: nooz.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το