Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Μείωση του ΦΠΑ στο 21% σε αγαθά και υπηρεσίες εξετάζει η κυβέρνηση

the roots web banners 06

Μείωση του ΦΠΑ στο 21% σε αγαθά και υπηρεσίες εξετάζει η κυβέρνηση
27.05.2013 | 10:04

Μείωση του ΦΠΑ στο 21% σε αγαθά και υπηρεσίες εξετάζει η κυβέρνηση

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

Μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως «διερευνούμε το ενδεχόμενο και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσαμε να μειώσουμε τον ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών ή τους συντελεστές στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ώστε να συμβάλλουμε στην ανάταση του νευραλγικού κλάδου των κατασκευών, με μεγάλη προστιθέμενη αξία στην συνολική οικονομία».

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η σκέψη που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι να προχωρήσει σε μία μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στα επίπεδα του 21%. Βέβαια, όπως διευκρινίζουν τα ίδια στελέχη, αυτό προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την καλή δημοσιονομική πορεία που έχει χαράξει. Και προσθέτουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% ήταν ένα μέτρο για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας και τη διάρκεια της κρίσης.

Οσο η χώρα εξέρχεται από την κρίση, τόσο η κυβέρνηση θα μπορεί να προχωρά σε παρεμβάσεις που θα αποκαθιστούν μέρος των μέτρων που έχουν ληφθεί. Επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι μία μείωση του ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ θα έρθει στην καλύτερη περίπτωση του χρόνου και προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα έχει επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα από φέτος.

Αλλωστε, ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου είναι να επιτύχει μία μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση κατά τη διάρκεια του επόμενου ελέγχου της τρόικας που ξεκινάει στις 4 Ιουνίου. Σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, η μείωση δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, αλλά εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα με τον προϋπολογισμό η επιδίωξη είναι να τεθεί το ζήτημα και να προχωρήσει η μείωση του ΦΠΑ στον συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας.

Σε ότι αφορά στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαιοειδών, αυτή τη στιγμή δεν προβλέπεται κάποια μείωσή του. Η εξίσωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης με τον ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης βοήθησε στην μείωση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου, οπότε είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει το καθεστώς που ισχύει σήμερα.

 

Πηγή: kathimerini.gr 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το