Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Κατάλογο με τις καθυστερήσεις συντάσσουν οι Τροϊκανοί | Σήμερα το τελευταίο ραντεβού με Τσακαλώτο
Κατάλογο με τις καθυστερήσεις συντάσσουν οι Τροϊκανοί | Σήμερα το τελευταίο ραντεβού με Τσακαλώτο
14.09.2018 | 09:08

Κατάλογο με τις καθυστερήσεις συντάσσουν οι Τροϊκανοί | Σήμερα το τελευταίο ραντεβού με Τσακαλώτο

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

«Ξεσκονίζουν» το κυβερνητικό σχέδιο για τον κατώτατο μισθό, τον ΕΝΦΙΑ, τις συντάξεις - Σήμερα θα εκδώσουν και το πρώτο ανακοινωθέν της μεταμνημονιακής περιόδου

Κατάλογο με καθυστερήσεις και υπαναχωρήσεις από τις δεσμεύσεις συντάσσουν πλέον οι ξένοι ελεγκτές, καταγράφοντας τις εξηγήσεις που ζητούν και παίρνουν από την κυβέρνηση. Στην τελική συνάντηση σήμερα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς, η ελληνική πλευρά θα δοκιμάσει να πείσει τους θεσμούς για τους αριθμούς που τους παρουσίασε, πριν αναχωρήσουν από την Αθήνα.

Εχθές οι δανειστές ρώτησαν και έμαθαν για το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στα Εργασιακά και τον κατώτατο μισθό. Τα εξετάζουν όλα σε συνδυασμό με τα στοιχεία για την πορεία της ανεργίας, της Ανάπτυξης, της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Επίσης συζητήθηκαν η πορεία του εξωδικαστικού συμβιβασμού και έγινε ανταλλαγή σκέψεων για αλλαγές στις διαδικασίες των ρυθμίσεων.

Με εξαίρεση τον «πάγο» από τον Πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην παροχολογία, στην φάση αυτή τουλάχιστον δεν γίνεται διαπραγμάτευση (αφού οι αποφάσεις λαμβάνονται πια στο Eurogroup και όχι στην Αθήνα με τους θεσμούς). Η ελληνική πλευρά παρουσιάζει λίστες από μέτρα που εξαγγέλλει ότι θέλει να λάβει, ενώ οι ελεγκτές ζητούν «κοστολόγιο» και σημειώνουν τις εξηγήσεις της Αθήνας, αν και κατά πόσον συνιστούν ανατροπή στα μέτρα που έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει η χώρα.

Η μείωση ή μη στις συντάξεις δεν συζητείται πλέον με τους θεσμούς, οι ελληνικές θέσεις καταγράφηκαν και θα μεταφερθούν προς εξέταση στο EuroWorking Group. H κυβέρνηση ισχυρίζεται πως όσα εξαγγέλλει καλύπτονται πλήρως από το υπερπλεόνασμα του 2019 και μετά. Προς το παρόν πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, σύγκλιση φαίνεται να υπάρχει στην εκτίμηση για το υπερπλεόνασμα του 2018 (της τάξεως του 0,3% του ΑΕΠ ενδεχομένως ή περίπου μισό δισ. ευρώ) προκειμένου να δοθεί Κοινωνικό μέρισμα. Οι θεσμοί ζήτησαν και συμφωνήθηκε να υπάρξει και αποστολή νέων στοιχείων (μέσω email) τις επόμενες μέρες εβδομάδες.

«Θολώνει» όμως και το θέμα των αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ, καθώς άλλα φαίνεται να έλεγε το Σάββατο στην ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, και άλλα λένε τα στοιχεία που διέρευσαν από την κυβέρνηση εχθές.

Ενώ η εξαγγελία έλεγε «σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 50% για 1,2 εκατομμύρια χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά», με τις νέες διαρροές ο λογαριασμός «ανεβοκατεβαίνει» καθώς προαναγγέλλουν μείωση ΕΝΦΙΑ 30%, αλλά ... για τριπλάσιο αριθμό ιδιοκτητών, ενώ περίπου 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα δουν μικρότερες μειώσεις.

Με βάση την κυβερνητική διαρροή, κερδισμένοι το 2019 θα βγουν 3,488 εκατομμύρια νοικοκυριά με έχουν περιουσία έως 60.000 ευρώ οι οποίοι θα δουν μείωση 30% (και 50% το 2020). Ωστόσο παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών που ρωτήθηκαν δεν μπορούσαν να εξηγήσουν πώς προκύπτουν τα στοιχεία αυτά, αφού δεν διαφαίνεται πώς θα υπολογίζεται ο φόρος, καθώς για ακίνητα ίδιας αξίας αλλά σε διαφορετικές περιοχές φαίνεται να προκύπτουν διαφορετικές μειώσεις.

Πηγή: protothema.gr

radio banner small

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018