Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Κινητοποιούν χιλιάδες μειονοτικούς για «φιέστα» Ερντογάν στην Κομοτηνή

banner roots

Κινητοποιούν χιλιάδες μειονοτικούς για «φιέστα» Ερντογάν στην Κομοτηνή
07.12.2017 | 06:52

Κινητοποιούν χιλιάδες μειονοτικούς για «φιέστα» Ερντογάν στην Κομοτηνή

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Σχεδόν 24 ώρες πριν από την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Θράκη, επί ποδός βρίσκονται το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, το μειονοτικό κομμα DEB, οι ψευδομουφτείες Ξάνθης και Ροδόπης και οι τουρκόφρονοι σύλλογοι και φορείς της μειονότητας, για μία όσο γίνεται μεγαλειώδη υποδοχή που αρμόζει -όπως υποστηρίζουν προκλητικά- στον ηγέτη της «μητέρας πατρίδας», όπως θεωρούν την Τουρκία.

Την οργάνωση και τον συντονισμό της υποδοχής, έχει ο πρόξενος Ρόδου Μπαρίς Καλκαβάν, αφού ο έως πρότινος πρόξενος Κομοτηνής Αλί Ριζά Ακιτζί, ανακλήθηκε στην Άγκυρα, μετά τη φυγή στην Ιταλία του υποπρόξενου Νταβούτ Οτζάκ, και της συζύγου του Ντεριά που επίσης εργαζόταν στο προξενείο, οι οποίοι φέρονται να είχαν σχέσεις με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται ευθέως για το επιχειρούμενο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν το 2016.
Για τον Καλκαβάν που τον περασμένο Μάρτιο είχε γίνει ... πρωτοσέλιδο στις τοπικές εφημερίδες της Ρόδου επειδή είχε συλληφθεί από την αστυνομία να οδηγάει «τύφλα» στο μεθύσι το διπλωματικό αυτοκίνητο, η οργάνωση της υποδοχής Ερντογάν στη Θράκη, αποτελεί κρίσιμο τεστ για την εξέλιξη της διπλωματικής του καριέρας και αυτό πιέζει αφόρητα για ένα όσο γίνεται πιο εντυπωσιακό και βεβαια επικοινωνιακό αποτέλεσμα. Ειδικό ρόλο στην προετοιμασία της υποδοχής του Τούρκου Προέδρου, διαδραματίζει και ο επιχειρηματίας Σαδίκ Λεβέντ, γιος του εκλιπόντα εθνικιστή ηγέτη των τουρκοφρόνων της μειονότητας Αχμέτ Σαδίκ. Για πολλούς μια δημόσια χειραψία του Ερντογάν με τον Σαδίκ, θ΄ αποτελέσει σημάδι εύνοιας του Τούρκου Προέδρου προς τον επιχειρηματία που κάποιοι φαντάζονται και ρόλο ... Ντενκτάς στην Θράκη.

Το πρόγραμμα στην Κομοτηνή

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στις 12:00 o Toύρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, και η πολυπληθής συνοδεία του, θα φτάσουν από το Αεροδρόμιο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» της Αλεξανδρούπολης στην Κομοτηνή, όπου θα κατευθυνθούν αμέσως προς το τζαμί της οδού Φιλιππουπόλεως Κιρ Μαχαλέ για την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής. Πρόκειται για το ίδιο τέμενος που είχε επισκεφθεί τον περασμένο Ιούνιο και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, με τις τότε εμπρηστικές δηλώσεις.

Το Προξενείο Κομοτηνής ετοιμάζει μεγαλειώδη υποδοχή του Τούρκου προέδρου κατά την άφιξή του στο τέμενος. Ενδιαφέρον βέβαια θα έχει, εάν εμφανιστούν ακραίοι τουρκόφρονες με τουρκικές σημαίες στα χέρια, αλλά και το τι θα αναγράφουν πανό που θα αναρτηθούν πιθανώς στα σημεία απ΄ όπου θα διέλθει ο Ερντογάν.

Μετά την προσευχή στο Κιρ Μαχαλέ, πληροφορίες αναφέρουν πως ο Τούρκος πρόεδρος, θα επισκεφθεί το μειονοτικό γυμνάσιο και λύκειο “Τζελάλ Μπαγιάρ” της πόλης, όπου θα συνομιλήσει με τους εκπαιδευτικούς -πολλοί απο τους οποίους είναι από την Τουρκία απεσπασμένοι στην Ελλάδα βάση διμερών συμφωνιών- και τους μαθητές και τις μαθήτριες.
Στις 13:30 ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα έχει επαφές με εκπροσώπους μειονοτικών φορέων και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, όπου αναμένεται να απευθύνει σχετικό χαιρετισμό προς τη μειονότητα. Ερωτηματικό παραμένει εάν ο Ταγίπ Ερτογάν, σεβαστεί την ελληνική φιλοξενία και κινηθεί μακριά απο εμπρηστικές δηλώσεις που θα πυροδοτήσουν εντάσεις στις διμερείς σχέσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να αναχωρήσει μετά της συζύγου του και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση, στις 16:00 το απόγευμα της Παρασκευής.

Μαζική κινητοποίηση για τον ... σουλτάνο

Τις τελευταίες μέρες το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής και οι σκληροπυρηνικοί της μειονότητας, εργάζονται εντατικά προκειμένου «χιλιάδες μειονοτικών» να υποδεχτούν τον ... σουλτάνο Ερντογάν στην Κομοτηνή. Με τηλεφωνήματα, sms, mail και αναρτήσεις στα social media καλούνται οι μειονοτικοί της Θράκης, να δώσουν δυναμικό «παρών», στέλνοντας ταυτόχρονα και «μήνυμα» εντός και εκτός συνόρων και για το μέγεθος της μειονότητας αλλά κυρίως για την εθνική της ταυτότητα. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή θα τιμήσει την Δυτική Θράκη μας» έγραψε στο Twitter o ψευδομουφτής Κομοτηνής Αχμέτ Μέτε, που πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις.

Ήδη έχουν ναυλωθεί λεωφορεία που θα μεταφέρουν κόσμο από μειονοτικά χωριά προς την Κομοτηνή για την υποδοχή Ερντογάν. Οι ιμάμηδες τζαμιών, που πρόσκεινται στους ψευδομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, γυρίζουν πόρτα πόρτα τα χωριά καλώντας τους μουσουλμάνους να συμμετάσχουν στην υποδοχή στο Κιρ Μαχαλέ της Κομοτηνής. Ο ιμάμης του χωριού Γλαύκη, Ερκάν Αζίζογλου, με συνεχή αναρτήσεις στα social media, ενημερώνει τους συγχωριανούς του πως : “Θα μπει λεωφορείο από το χωριό μας για την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας της μητέρας πατρίδας μας Κυρίου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κομοτηνή”.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το tourkikanea.gr μειονοτικοί που ζουν στην Αδριανούπολη, Προύσα και Κωνσταντινούπολη, ετοιμάζονται το πρωί της Παρασκευής να περάσουν τον μεθοριακό σταθμό των Κήπων, προκειμένου να μεταβούν στην Κομοτηνή και να προσευχηθούν μαζί με τον Ερντογάν στο Κιρ Μαχαλέ και βέβαια να πάρουν μέρος στην τουρκο-φιέστα.

«Είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση. Μήπως τελικά η Άγκυρα δεν εμπιστεύεται αρκετά τους εδώ μουσουλμάνους; Μήπως φοβούνται ότι οι συμπατριώτες μας ξύπνησαν και δεν πέφτουν στην παγίδα της χειραγώγησης και πολιτικο-εθνικιστικής εκμετάλλευσης» διερωτάται το tourkikanea.gr, που θέτει ευθέως θέμα αντίδρασης της ελληνικής κυβέρνησης εάν επιχειρηθεί να πάρουν μέρος στην υποδοχή Ερντογάν στην Κομοτηνή, εισαγώμενοι «κλακαδόροι».

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το