Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Κύπρος: Οι Τούρκοι προκαλούν, οι γεωτρήσεις προχωράνε

banner roots

Κύπρος: Οι Τούρκοι προκαλούν, οι γεωτρήσεις προχωράνε
17.07.2017 | 06:35

Κύπρος: Οι Τούρκοι προκαλούν, οι γεωτρήσεις προχωράνε

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Η νέα εβδομάδα αρχίζει με τη γεώτρηση του οικοπέδου 11 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης υπό το βλέμμα του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους «Μπαρμπαρός». Παρά τις τουρκικές προκλήσεις, η κυπριακή κυβέρνηση αλλά και η γαλλική εταιρεία TOTAL ξεκαθάρισαν ότι «τίποτε δεν είναι ικανό να σταματήσει την γεώτρηση» και οι εξελίξεις τους επιβεβαιώνουν.

Το τρυπάνι βρίσκεται ήδη στον βυθό, σε βάθος 1.698 μέτρων στο σημείο της γεώτρησης, με τις πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου να φτάνουν το 21%, ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο. Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι η χαρτογράφηση στα κοιτάσματα των blocks 10, 6 και 11 θα είναι πενταπλάσιες από αυτές του κολοσσιαίου αιγυπτιακού κοιτάσματος “Zor”! Αυτό σημαίνει πώς η συνολική αξία φυσικού αερίου που θα μπορούσε να προκύψει μπορεί να είναι τεράστιας αξίας, αλλάζοντας τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

Στην Κύπρο φτάνει σήμερα και η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί. Η υπουργός μεταξύ άλλων θα μεταβεί και στην πλατφόρμα της κοινοπραξίας ΤΟΤΑL-ΕΝΙ ως έκφραση έμπρακτης στήριξης του Παρισιού, μετά από σχετική απόφαση του ίδιου του Εμμανουέλ Μακρόν. Στη συνέχεια θα γίνει δεκτή από τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Τη στιγμή που αναμένεται απρόσκοπτη εργασία του τρυπανιού μέχρι το βάθος των 2.230 μέτρων, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για αέρια μέχρι αυτό το βάθος, αναζωπυρώνονται παρασκηνιακές διεργασίες μετά την κατάρρευση της Πενταμερούς Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας. Οι Βρετανοί φαίνεται να προωθούν ένα νέο σχέδιο που περιλαμβάνει μείωση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο, νομιμοποίησή τους μέσα από μια συμφωνία και παραπομπή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να αποφασίσει για τις εγγυήσεις.

Στην πρόταση αυτή αντιδρούν θετικά και άλλες χώρες, αλλά και οργανισμοί, καθώς πιστεύουν ότι είναι η μόνη φόρμουλα, την οποία θα δεχτεί η Τουρκία. Αντιθέτως, η Λευκωσία δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την συζήτηση αυτή, καθώς παραβιάζει την κόκκινη γραμμή της μόνιμης παρουσίας στρατευμάτων. Επιπλέον, σε σχέση με το θέμα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων η μεταβατική περίοδος είναι μακρά και η κατάληξη αμφίβολη.

Γενική αποτίμηση και αξιολόγηση όλων αυτών των σεναρίων θα πραγματοποιηθεί σήμερα, αλλά και αύριο στην Κύπρο. Εκεί θα συζητηθούν θέματα τακτικής και συντονισμού και για τον λόγο αυτό καταφτάνει απευθείας από τις Βρυξέλλες και ο Νίκος Κοτζιάς. Το βράδυ της Δευτέρας ο Έλληνας υπουργός και οι συνεργάτες του, μάλιστα, θα παρακαθήσουν σε δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Θα είναι και η πρώτη συζήτηση που θα έχουν μετά την κατάρρευση της Πενταμερούς Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα.

Μπορεί όλα αυτές οι διεργασίες να γίνονται σε κλίμα έντασης εξαιτίας της τουρκικής πίεσης, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα και η Κύπρος δεν ανησυχούν ιδιαίτερα. Η συμπόρευση των δύο χωρών ισχυροποιεί την διπλωματική τους στρατηγική, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να συνεχίσει να υλοποιεί τους σχεδιασμούς της.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το