Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Κυριάκος Μητσοτάκης:Τι θα κάνω με μετακλητούς και μονιμοποιήσεις στο Δημόσιο | Μαξίμου: Τι δεν απάντησε ο Μητσοτάκης στη συνέντευξή του
Κυριάκος Μητσοτάκης:Τι θα κάνω με μετακλητούς και μονιμοποιήσεις στο Δημόσιο | Μαξίμου: Τι δεν απάντησε ο Μητσοτάκης στη συνέντευξή του
11.01.2017 | 08:01

Κυριάκος Μητσοτάκης:Τι θα κάνω με μετακλητούς και μονιμοποιήσεις στο Δημόσιο | Μαξίμου: Τι δεν απάντησε ο Μητσοτάκης στη συνέντευξή του

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Το σχέδιό του για την διακυβέρνηση της χώρας, παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha» με αφορμή τον 1 χρόνο στο τιμόνι της ΝΔ.

«Ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει πραγματικό σχέδιο για το μέλλον, εμείς το διαθέτουμε», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε ενδεικτικά στις προθέσεις του.

Για την τρομοκρατία

Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ΕΛΑΣ. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τους πολιτικούς προϊστάμενούς τους. Εχω την αίσθηση ότι στο χώρο των αντιεξουσιαστών και γύρω από τα Εξάρχεια υπάρχει μια νέα γενιά τρομοκρατών την οποία θα τη βρούμε μπροστά μας στο μέλλον.

Είναι σαφές ότι η ΕΛΑΣ αν είχε πολιτική εντολή θα μπορούσε να καθαρίσει τα Εξάρχεια, όπου διακινείται βαρύς οπλισμός. Εγώ θα καθαρίσω τα Εξάρχεια. Σήμερα η ΕΛΑΣ δεν έχει αυτή την εντολή. Είναι δυνατόν σε μια γειτονιά να επικρατεί καθεστώς άβατου;

Υπάρχουν διασυνδέσεις με ποινικούς, τα ξέρουμε αυτά. Και ο υπουργός και η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, συνολικά.

Βεβαίως και θα καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου και βεβαίως θα χτιστεί φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Για τις αλλαγές στη ΝΔ

Η ΝΔ έχει κάνει και τα λάθη της. Εχουμε κάνει γενναία αυτοκριτική και έχουμε αλλάξει πολλά πράγματα. Αυτό δεν είναι εύκολη διαδικασία, δημιουργεί και τριβές και εντάσεις. Είναι πολύ εύκολο να υποσχεθείς πολλά, το ξέρουν οι πολίτες, θυμούνται το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης.

Η κατανομή των ρόλων στους τομεάρχες – απορρίπτω τον όρο σκιώδη κυβέρνηση, δεν θέλω φαινόμενα αλαζονείας - αφορά αποκλειστικά τα κοινοβουλευτικά στελέχη.

Για κυβέρνηση της ΝΔ
Η κυβέρνησή μου θα έχει πολλά εξωκοινοβουλευτικά στελέχη.

Ανθρωποι από την αγορά θα είναι ευπρόσδεκτοι και τη ΝΔ και γιατί όχι στην κυβέρνηση

Γιατί όχι και στελέχη επιχειρήσεων, από τον ιδιωτικό τομέα, στα πρότυπα Τραμπ

Για εκλογές
Αν δεν ήμασταν έτοιμοι δεν θα ζητούσαμε εκλογές. Η χώρα βουλιάζει – δεν καταρρέει – αλλά βουλιάζει σε ένα τέλμα αναξιοπιστίας σε ένα σύννεφο συλλογικής κατάθλιψης.

Για απολύσεις στο Δημόσιο
Για τη δήλωσή μου ότι υπάρχει λίπος θα σας δώσω δύο παραδείγματα.

Οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού για τους φορείς του υπ. Μεταφορών έχουν ξεφύγει κατά 500 εκατομμύρια. Η κυβέρνηση σήμερα, εξακολουθεί και προσλαμβάνει σωρηδόν κόσμο. Οταν σήμερα μονιμοποιούν κόσμο, προσθέτουν στο Δημόσιο ένα περιττό βάρος. Εμείς απολύσεις δεν θα κάνουμε. Αλλά εάν κάποιος συμβασιούχος μονιμοποιείται με τρόπο παράνομο – και έχουμε περιπτώσεις που θα τις αναδείξουμε τις επόμενες ημέρες – εκεί θα είμαι πολύ προσεκτικός. Παράνομες μονιμοποιήσεις εμείς δεν θα κάνουμε.

Θα επανεξετάσουμε όλες τις μονιμοποιήσεις που κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αν είναι παράνομες δεν θα εγκριθούν.

Αυτό δεν ισχύει για τις προσλήψεις π.χ. στο χώρο της Υγείας. Η κυβέρνηση σήμερα, εξακολουθεί να προσλαμβάνει απίθανες ειδικότητες, ανθρώπων με υποχρεωτική εκπαίδευση και όχι π.χ. νοσηλευτές. Αυτά θα τα αλλάξουμε. Η κυβέρνηση δεν επιτρέπει σήμερα σε κάποιον δήμαρχο να κάνει προσφυγή για υπάλληλό του εφόσον δεν έχει τελεσιδικήσει δικαστική απόφαση, προκειμένου να κρατήσει ανοικτές τις προσλήψεις από την πίσω πόρτα.

Για διαπραγμάτευση

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να έχει ένα δικό της σχέδιο που να το αγκαλιάσει. Αν καταφέρουμε να πείσουμε τους πιστωτές μας ότι έχουμε δικό μας σχέδιο που να το αγκαλιάσουμε, πιστεύω ότι θα αλλάξουν στάση στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Οσα έχουμε πει είναι κοστολογημένα. Για παράδειγμα, όταν ανακοινώσαμε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% κάποιοι έλεγαν γιατί όχι 50%. Γιατί δεν πρόκειται να υποσχεθούμε κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε. Οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι είμαστε μεθοδικοί και οργανωμένοι.

Η μείωση των φόρων ειδικά σε επιχειρήσεις είναι απολύτως επιβεβλημένη. Θα το κάνουμε. Είναι ο μόνος τρόπος να στείλουμε μήνυμα στην επιχειρηματική κοινότητα επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.

Για το αν θα κάνει μονομερείς ενέργειες;

Ελεγχόμενα ναι, όπου είναι απολύτως απαραίτητο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Για τις εισφορές στα μπλοκάκια

Αυτό που συμβαίνει είναι τρέλα. Δεν γίνεται κάποιος να δουλεύει και το 80% να πηγαίνει σε εργοδοτικές εισφορές. Είναι λάθος και θα φανεί το επόμενο 6μηνο ότι δεν είναι αποτελεσματικό. Δεν είμαι αυτή τη στιγμή έτοιμος, το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσω την πρότασή μας, όταν είναι έτοιμη.

Για μετακλητούς

Θα παρουσιάσουμε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο με πολύ σφιχτό πρέπει να μειωθεί το πλήθος των μετακλητών αλλά πρέπει να αλλάξει και το μισθολογικό κόστος των μετακλητών. Οταν ήμουν υπουργός την περισσότερη δουλειά την έκανα με άριστους δημοσίους υπαλλήλους.

Για τη συνάντηση με Ρέμο

Δεν υπάρχει θέμα να είναι στα ψηφοδέλτιά μας. Δεν τον ήξερα, πρόκειται για ένα ιδιαίτερο άνθρωπο

Σκληρή κριτική άσκησε το Μέγαρο Μαξίμου στην συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Σε ανακοίνωσή του το πρωθυπουργικό γραφείο εγκαλεί τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «πασχίζει – ανεπιτυχώς – να καλύψει τους «δεσμούς αίματος» με τους πλέον ακραίους εκ των δανειστών» και υποστηρίζει ότι δεσμεύτηκε για απολύσεις σε Δήμους και Περιφέρειες.

Ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι δεν απάντησε αν θα πάρει μέτρα 4,5 δισ. Ευρώ όπως ζητούν ακραίοι δανειστές.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου αναλυτικά:

Τον ένα χρόνο πλήρους ταύτισης με τους ακραίους κύκλους των δανειστών γιορτάζει ο κ. Μητσοτάκης με συνέντευξη που απευθυνόταν κυρίως σε κύκλους του εξωτερικού από τους οποίους αναμένει... στήριξη, καθώς θα υλοποιεί πρόθυμα ότι του φέρνουν να υπογράψει! Έτσι, λοιπόν, επανέλαβε ότι:

- Θα κάνει απολύσεις στο Δημόσιο, τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

- Θα προχωρήσει σε βαθιές περικοπές σε Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό κράτος καθώς, τα χρήματα για τις φοροελαφρύνσεις που υπόσχεται θα βρεθούν με περικοπές (ισοδύναμα μέτρα) από αυτά τα πεδία.

- Είναι «πανέτοιμος» να κυβερνήσει, αλλά συγχρόνως παραδέχεται, χωρίς ίχνος ντροπής, πως δεν έχει εναλλακτική πρόταση για το Ασφαλιστικό, που διαρκώς καταγγέλλει!

- Το "πρόγραμμά" του στηρίζεται στην βεβαιότητα πως θα πείσει τους δανειστές. Και αυτό γιατί τόσο ο ίδιος, όσο και κορυφαία στελέχη της ΝΔ, επανειλημμένα έχουν δηλώσει πως θα υλοποιούν στο ακέραιο όσα ζητούν οι πλέον ακραίοι των δανειστών αλλά και ακόμα περισσότερα, δικής τους έμπνευσης.

- Τα αντικοινωνικά του αντανακλαστικά αντιδρούν μανιωδώς στις προσλήψεις που κάνει η κυβέρνηση για να ξανασταθεί στα πόδια της η Δημόσια Υγεία, προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε αν:

1. Θα πάρει μέτρα 4,5 δισ. ευρώ το 2018 όπως ζητούν οι ακραίοι από τους δανειστές; Η σημερινή κυβέρνηση έχει εκφράσει την άρνησή της με όλους τους τρόπους σε όλα τα επίπεδα -και τα ευρωπαϊκά.

2. Ισχυρίστηκε ότι θα προβεί σε… μονομερείς ενέργειες για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων. Ας βγει δημόσια, λοιπόν, να στηρίξει και την ενίσχυση των 1.6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχων. Και όχι να υιοθετεί τα επιχειρήματα των πλέον ακραίων, λέγοντας όχι στη Βουλή στους χαμηλοσυνταξιούχους. Εκ των υστέρων "επαναστάτης" κουράζει...

3. Στη Θεσσαλονίκη εξήγγειλε δύο συντελεστές ΦΠΑ: 11% και 22%. Δημόσια ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πει πού θα εντάξει τα φάρμακα, που σήμερα είναι στο χαμηλό ΦΠΑ 6,5%, και που το ηλεκτρικό ρεύμα που σήμερα είναι στο μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ. Αν ισχύουν τα όσα διαρρέουν για ένταξη των φαρμάκων στο 22%, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα πρέπει να το γνωρίζουν από σήμερα. Διαφορετικά τι "συμφωνία αλήθειας" είναι αυτή!...

Καταλαβαίνουμε ότι πασχίζει – ανεπιτυχώς – να καλύψει τους «δεσμούς αίματος» με τους πλέον ακραίους εκ των δανειστών. Η κοινωνία γνωρίζει κ. Μητσοτάκη.

Πηγή: iefimerida.gr