Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Εννέα στα Δέκα Σπίτια Πληρώνουν για Θέρμανση, Αλλά... Δεν Ζεσταίνονται

banner roots

Εννέα στα Δέκα Σπίτια Πληρώνουν για Θέρμανση, Αλλά... Δεν Ζεσταίνονται
01.02.2013 | 13:27

Εννέα στα Δέκα Σπίτια Πληρώνουν για Θέρμανση, Αλλά... Δεν Ζεσταίνονται

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

«Πεταμένα λεφτά» για θέρμανση δίνουν εννέα στα δέκα ελληνικά σπίτια, τα οποία λόγω ελλιπούς μόνωσης καταναλώνουν τρεις φορές περισσότερη ενέργεια από ένα ευρωπαϊκό σπίτι.

Ομως, σύμφωνα με μελέτη της Greenpeace, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν έως και 9 δισ. ευρώ και να δημιουργηθούν βραχυπρόθεσμα έως και 56.000 νέες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα, εάν η κυβέρνηση προωθούσε ένα ευρείας κλίμακας πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων με ορίζοντα δεκαετίας.
 
Αναβάθμιση
 Η Greenpeace μελέτησε τα αντίστοιχα προγράμματα που έχουν «τρέξει» την τελευταία δεκαετία σε Ευρώπη και ΗΠΑ και τα αποτελέσματά τους ήταν τόσο η εξοικονόμηση πόρων και η μείωση της ρύπανσης όσο και η άνθηση ενός νέου δυναμικού πεδίου επενδύσεων.
 
Η χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος μπορεί να γίνει από έναν συνδυασμό κοινοτικών πόρων (ΕΣΠΑ ή νέων επιλέξιμων δαπανών από νέα κοινοτικά προγράμματα), ΣΔΙΤ και μέσω ιδιωτικών πόρων και τραπεζικό δανεισμό.
 
Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ' οίκον» κινείται πλέον ασθμαίνοντας, ενώ βουλευτές της τρικομματικής κυβέρνησης ζητούν να ασκηθεί πίεση προς τις τράπεζες προκειμένου να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους ως προς το εν λόγω πρόγραμμα και να δημιουργηθούν έτσι -όπως αναφέρουν- μέσα στους επόμενους τρεις μήνες 15.000 θέσεις εργασίας και να δημιουργηθεί ρευστότητα 1 δισ. ευρώ στην αγορά.
 
 
 Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 100.000 αιτήσεις από ελληνικά νοικοκυριά χαμηλού και μέσου εισοδήματος προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενεργειακής θωράκισης των κατοικιών τους. Οι περίπου 50.000 έχουν λάβει προέγκριση δανείου και από αυτές οι 19.000, προϋπολογισμού 190 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη υπαχθεί στο πρόγραμμα. Ομως, μόνο το 50% έχει εκταμιευτεί, δηλαδή λιγότερο από 100 εκατ. ευρώ.
 
Η εξέλιξη του προγράμματος ως τώρα χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς προόδου.
 
Πρόγραμμα
 Η μέχρι τώρα πορεία εξέλιξης του προγράμματος καθυστερεί πάρα πολύ. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Μανιάτης, Κεγκέρογλου) οι τράπεζες ουσιαστικά αρνούνται, για δικούς τους λόγους, να προχωρήσουν στις τελικές εγκρίσεις και εκταμιεύσεις των αναγκαίων κονδυλίων. Το αποτέλεσμα είναι περίπου 1 δισ. ευρώ που μπορεί άμεσα να εισρεύσει στην πραγματική οικονομία της χώρας να λείπει, ενώ ταυτόχρονα λιμνάζουν τα 400 εκατ. ευρώ της συγχρηματοδότησης του ΕΣΠΑ.
 
Χωρίς μόνωση 2,5 εκατ. σπίτια
 Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε., από τα 4.000.000 κτίρια της χώρας τα 2.500.000 που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980 δεν διαθέτουν καθόλου μόνωση. Τα υπόλοιπα έχουν μόνο τη στοιχειώδη μόνωση. Μόνο τα ελάχιστα κτίρια που κατασκευάστηκαν μετά το 2010 διαθέτουν τα ευρωπαϊκά στάνταρ μόνωσης. Αποτέλεσμα αυτού είναι ένα ελληνικό σπίτι να καταναλώνει τρεις φορές παραπάνω ενέργεια για θέρμανση από ότι ένα φινλανδικό σπίτι.
 
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel