Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Μέρκελ: Γενέθλία, σεμνά και ταπεινά

banner roots

Μέρκελ: Γενέθλία, σεμνά και ταπεινά
17.07.2014 | 09:01

Μέρκελ: Γενέθλία, σεμνά και ταπεινά

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελφθάνει τα 60 της χρόνια την Πέμπτη ευρισκόμενη στο αποκορύφωμα της πολιτικής της ισχύος, εννιά χρόνια αφότου ανέλαβε το αξίωμα.

Κέρδισε ιστορικά υψηλά ποσοστά στις εκλογές, ενώ χαίρει σεβασμού σε διεθνές επίπεδο για τον τρόπο που κυβερνά τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και διαμορφώνει την πορεία της ΕΕ.

Πάντως, η καγκελάριος φαίνεται πως έχει«χορτάσει» πάρτι, τουλάχιστον προς το παρόν. 

Τέσσερις ημέρες αφότου μπήκε στααποδυτήρια της γερμανικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου για να πανηγυρίσει μαζί με τους παίκτες της την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η καγκελάριος δεν αναμένεται να παρασυρθεί στα 60ά της γενέθλια. 

Δύσκολα θα φανταζόταν κανείς εορτασμούς πιο χαμηλών τόνων για τη Μέρκελ, που το περιοδικό Forbesθεωρεί την ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου, αλλά ακόμα αποκαλούν ‘Mutti’ («Μανούλα») στη γενέτειρά της όπου η πάντοτε αυστηρή συμπεριφορά της ενισχύει την ολοένα και αυξανόμενη δημοτικότητά της. 

Η Μέρκελ πρόκειται να εορτάσει τα γενέθλιά της τα οποία προκάλεσαν μια νέα συζήτηση για πόσο η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης θα συνεχίσει να κυβερνά, σε μια μάλλον σεμνή εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία του συντηρητικού κόμματός της στο Βερολίνο.

Έπειτα από μια ομιλία με θέμα «τους χρονικούς ορίζοντες της ιστορίας» που θα εκφωνήσει ο ιστορικός Γιούργκεν Οστερχάμελ περίπου 1.000 καλεσμένοι θα παρακαθίσουν σε ένα γεύμα στο οποίο θα προσφερθούν μπίρα, κρασί αλλά και εδέσματα της Βόρειας Γερμανίας περιλαμβανομένου του ψαριού.

Τίποτα το φανταχτερό, σχολίασε ένας Γερμανός αξιωματούχος.

Μάλλον η Μέρκελ θα χρειαστεί να περάσει τις πρώτες ώρες της ημέρας των γενεθλίων της στις Βρυξέλλες,όπου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται για να διαπραγματευτούν πώς θα κατανείμουν τα αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταξύ των κρατών μελών— η Μέρκελ απολαμβάνει τέτοιες δύσκολες προκλήσεις.

Αν και αντιμετώπισε δυσκολίες στις αρχές του 2014, όταν η καγκελάριος περπατούσε με πατερίτσες αφού υπέστη ένα ατύχημα στο σκι, ενώ καλείτο ταυτόχρονα να αντιδράσει στην κρίση στην Ουκρανία και οι Σοσιαλδημοκράτες εταίροι της στην κυβέρνηση συνασπισμού έκλεψαν τα φώτα της δημοσιότητας στα θέματα εσωτερικής πολιτικής, η Μέρκελ δείχνει ισχυρότερη από ποτέ.

Μια δημοσκόπηση τoυ Forsa κατέδειξε ότι ακόμα και έπειτα από 8,5 χρόνια στον θώκο της καγκελαρίου, το 59% των Γερμανών θα ψήφιζαν την Μέρκελ έναντι του βασικού της αντιπάλου, του επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Μόλις το 14% θα ψήφιζε εκείνον. 

Μια δημοσκόπηση του Infratest dimap την 3η Ιουλίου κατέδειξε ότι το 71% των Γερμανών ήταν ικανοποιημένοι ή πολύ ικανοποιημένοι από το έργο της. 

Η ισχυρή οικονομία της Γερμανίας μέσα σε μια ταραγμένη οικονομικά ευρωζώνη την έχει βοηθήσει. Ο επικεφαλής του ινστιτούτου ερευνών Forsa Μάνφρεντ Γκέλνερ ανέφερε ότι η νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα την ευνοήσει. 

«Η καγκελάριος χειρίστηκε με μαεστρία τα ταξίδια της στη Βραζιλία για τον πρώτο αγώνα και τον τελικό. Το μήνυμα ήταν: Δίνω προσοχή σε αυτό!». Τα ποσοστά δημοτικότητά της είναι τόσο υψηλά που δεν υπάρχει σχεδόν κανένα περιθώριο βελτίωσής τους, σχολίασε ο ίδιος. 

«Η θέση (της Μέρκελ) συγκρίνεται τώρα με εκείνη του (πρώτου Καγκελαρίου της μεταπολεμικής Γερμανίας) Κόνραντ Άντεναουερ στις καλύτερες στιγμές του» επισήμανε ο Γκέλνερ.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική

Η αινιγματική φυσικός που μεγάλωσε στην ανατολική Γερμανία και έδωσε μάχη για να ανελιχθεί στην ιεραρχία ενός ανδροκρατούμενου κόμματος δε δείχνει ότι σκοπεύει να εγκαταλείψει την καριέρα της. 

Η δημοσκόπηση του Forsa καταδεικνύει ότι το 26% των Γερμανών θέλουν η Μέρκελ να παραμείνει στον θώκο για άλλη μια δεκαετία.

Εκείνη χαλαρώνει κάνοντας πεζοπορία στις Άλπεις, ακούγοντας όπερες του Βάγκνερ και μαγειρεύοντας απλά γεύματα για τον ντροπαλό σύζυγό της Γιοάχιμ Ζάουερ, έναν κβαντικό χημικό. Δεν έχουν παιδιά.

Αφού έχασε 10 κιλά φέτος, η Μέρκελ δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση την Κυριακή ότι εύχεται στον εαυτό της υγεία για τα 60ά της γενέθλια. 

Σε ερώτηση που της τέθηκε εάν σκοπεύει να ξεπεράσει σε χρόνια τη θητεία του μέντορά της, του Χέλμουτ Κολ, που παρέμεινε στην καγκελαρία από το 1982 έως το 1998, η Μέρκελ είπε ότι επιθυμεί να ολοκληρώσει την θητεία της κανονικά. Έπειτα, πρόσθεσε, θα δει τι θα κάνει. 

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν εδώ και καιρό το σενάριο ότι εκείνη δεν θέλει να βάλει υποψηφιότητα για μια τέταρτη θητεία το 2017 και τη συνδέουν με την ανάληψη υψηλόβαθμων αξιωμάτων σε Ευρωπαϊκού ή διεθνείς οργανισμούς. 

Στην τηλεοπτική της συνέντευξη η Μέρκελ ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να αναλάβει γενική γραμματέας του ΟΗΕ το 2018. 

«Αυτό σίγουρα δεν θα συμβεί» απάντησε εκείνη χωρίς περιστροφές.

 

Πηγή: Nooz.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel