Η Γκλάντις και ο Νέλσον Γκονζάλες ζούσαν στη Καλιφόρνια από το 1989 όπου απέκτησαν 3 κόρες, οι οποίες έχουν και την Αμερικανική υπηκοότητα. Ομως απελάθηκαν μαζί με τους γονείς τους, οι οποίοι όπως αποδείχθηκε, δεν είχαν νόμιμη άδεια παραμονής.
Το ζευγάρι διοργάνωνε μαθήματα Βίβλου στην εκκλησία τους στη νότια Καλιφόρνια και προσέφερε εθελοντική εργασία σε συσσίτια κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19.
«Για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, έχτισαν μια ζωή εδώ: ανέθρεψαν τρεις κόρες, συνέβαλαν στην κοινότητά τους και πρόσφατα καλωσόρισαν το πρώτο τους εγγόνι», έγραψε η κόρη τους, Στέφανι Γκονζάλες, σε μια σελίδα GoFundMe για την οικογένεια. «Τώρα, τους αντιμετωπίζουν σαν εγκληματίες».
Τον περασμένο μήνα, οι γονείς εμφανίστηκαν στο δικαστήριο μετανάστευσης στη Σάντα Άνα, όπως έκαναν από το 2000, ανέφερε η ίδια στο CNN.
«Η παρουσία τους κάθε χρόνο ήταν υποχρεωτική και μετά έμεναν ελεύθεροι. Ωστόσο τον προηγούμενο μήνα, τους πέρασαν χειροπέδες και τέθηκαν υπό κράτηση. Τρεις εβδομάδες μετά απελάθηκαν στην Κολομβία.
«Δεν περιμέναμε να συλληφθούν και να κρατηθούν. Και πάλι, αυτό δεν είναι πλέον μοναδικό για αυτούς. Συμβαίνει σε όλη τη χώρα», ανέφερε μία εκ των παιδιών τους στο CNN.
Οι Γκονζάλες πέρασαν πολλά χρόνια αναζητώντας έναν νόμιμο δρόμο για την απόκτηση υπηκοότητας, πλήρωναν τους φόρους τους και δεν είχαν ποτέ προβλήματα με τον νόμο.
ΗΠΑ: Επεσαν θύμα απάτης στην προσπάθεια για άσυλο
Δεν τους άφησαν καν να αποχαιρετήσουν τα παιδιά τους.
«Έπρεπε να πάμε να παραλάβουμε το αυτοκίνητό τους από το πάρκινγκ και δεν μπορέσαμε καν να τους αποχαιρετήσουμε», είπε η Στέφανι.
«Έψαχναν έναν τρόπο να νομιμοποιήσουν την κατάστασή τους με τις επιλογές που υπήρχαν τη δεκαετία του ’90. Δυστυχώς, έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης από επιτήδειους της μετανάστευσης».
Για πάνω από δύο δεκαετίες, το ζευγάρι ήταν υπό καθεστώς εποπτείας και έπρεπε να παρουσιάζεται στις αρχές τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.
Το ζευγάρι φτάνοντας στις ΗΠΑ είχε κάνει αίτηση ασύλου, ωστόσο έπεσε θύμα απάτης από τον αρχικό του δικηγόρο.
«Ο νόμος περί μετανάστευσης ήταν γεμάτος απάτες στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και τις αρχές της δεκαετίας του ’90, και οι επόμενοι δικηγόροι των γονιών μου αποδείχθηκαν ανίκανοι. Το πρόβλημα είναι το σύστημα μετανάστευσης, όχι οι γονείς μου» πρόσθεσε η Στέφανι που είπε πως δεν θέλει να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ, όπως και οι αδελφές της.
«Οι γονείς μου αγαπούσαν αυτή τη χώρα, θυσίασαν όλα τα χρήματά τους για να αποκτήσουν υπηκοότητα, αλλά το σύστημα τους πρόδωσε. Το λιγότερο που θα μπορούσαν να έχουν, ήταν η αξιοπρέπεια να κανονίσουν τις υποθέσεις τους και να φύγουν με δική τους πρωτοβουλία, αντί να καταλήξουν σε ένα κέντρο κράτησης που δεν είναι τίποτα άλλο από φυλακή» πρόσθεσε η κόρη τους.
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το CNN, η κράτησή τους διήρκεσε περίπου τρεις εβδομάδες σε διάφορα κέντρα κράτησης στις πολιτείες Καλιφόρνια, Αριζόνα και Λουιζιάνα από… κυβερνητικό λάθος και συγκεκριμένα γιατί το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έχασε τα διαβατήριά τους...
Προς το παρόν ζουν στη Κολομβία όπου τα παιδιά τους μέσω εράνου κατάφεραν να μαζέψουν 65.000 δολάρια για να τους βοηθήσουν να χτίσουν εκεί τη ζωή τους, ελπίζοντας μια μέρα να επιστρέψουν στις ΗΠΑ.
Το ζευγάρι δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες για τουλάχιστον 10 χρόνια, λόγω ενός νόμου του 1996 που ορίζει ότι οποιοσδήποτε έχει παραμείνει παράνομα στη χώρα για έναν χρόνο ή περισσότερο και δεν συμμορφώθηκε με εντολή εθελοντικής αποχώρησης, υπόκειται σε απαγόρευση εισόδου.
Πηγή: iefimerida.gr