Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Μέση Ανατολή Ο Ρίσι Σούνακ κάλεσε "όλες τις πλευρές" να "επιδείξουν αυτοσυγκράτηση" μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το Σάββατο.

the roots web banners 06

Μέση Ανατολή Ο Ρίσι Σούνακ κάλεσε "όλες τις πλευρές" να "επιδείξουν αυτοσυγκράτηση" μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το Σάββατο.
16.04.2024 | 09:06

Μέση Ανατολή Ο Ρίσι Σούνακ κάλεσε "όλες τις πλευρές" να "επιδείξουν αυτοσυγκράτηση" μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το Σάββατο.

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Ο πρωθυπουργός του ΗΒ δήλωσε ότι θα μιλήσει με τον ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου για να εκφράσει την αλληλεγγύη του και να συζητήσει επίσης πώς θα αποφευχθεί "περαιτέρω κλιμάκωση".

Ο κ. Σούνακ σημείωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι οι ενέργειες του Ιράν ήταν "απερίσκεπτες και επικίνδυνες".

Η Τεχεράνη εκτόξευσε περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ σε αντίποινα για μια θανατηφόρα αεροπορική επιδρομή στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.

Το Ισραήλ γνωστοποίησε ότι το 99% των βλημάτων αναχαιτίστηκε με τη βοήθεια συμμάχων - συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιορδανίας.

Ο κ. Σούνακ επιβεβαίωσε ότι η RAF αναχαίτισε "έναν αριθμό ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών" και δήλωσε ότι η πολεμική αεροπορία της Βρετανίας είναι "η καλύτερη των καλύτερων".

Είπε ότι το Ιράν "έδειξε για άλλη μια φορά το πραγματικό του πρόσωπο" και ότι η επίθεσή του είχε ως στόχο την "περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής".

"Η επίθεση του Σαββάτου δεν ήταν πράξη του λαού, αλλά ενός δεσποτικού καθεστώτος, και είναι εμβληματική των κινδύνων που αντιμετωπίζουμε σήμερα", ανέφερε ο κ. Σουνάκ, προσθέτοντας ότι οι απειλές για τη σταθερότητα "αυξάνονται, όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά παντού".

Είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο "εργάζεται επειγόντως με τους συμμάχους για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την αποτροπή περαιτέρω αιματοχυσίας".

"Θέλουμε να δούμε να επικρατεί ηρεμία και κατευθύνουμε όλες τις διπλωματικές μας προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση", υπογράμμισε ο κ. Σούνακ.

Αναφερόμενος στον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, είπε ότι "τίποτα από όσα συνέβησαν τις τελευταίες 48 ώρες δεν επηρεάζει τη θέση μας για τη Γάζα".

Ο κ. Σούνακ τόνισε ότι είναι "δικαίωμα του Ισραήλ, και μάλιστα καθήκον του, να νικήσει την απειλή από τη Χαμάς", αλλά επανέλαβε επίσης τις εκκλήσεις του για μια "μακροπρόθεσμη και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός".

Ο ηγέτης των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκκληση του πρωθυπουργού για αυτοσυγκράτηση και δήλωσε ότι η επίθεση "άφησε τον κόσμο πιο επικίνδυνο".

Πρόσθεσε: "Εάν η διπλωματία βρίσκεται στο επίκεντρο, και πρέπει να βρίσκεται, τότε πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσουμε ότι οι διπλωματικές εγκαταστάσεις δεν πρέπει να γίνονται στόχος και να δέχονται επιθέσεις. Αυτό είναι ένα θέμα αρχής".

Το χτύπημα στο προξενείο του Ιράν στη Συρία την 1η Απριλίου σκότωσε επτά αξιωματικούς του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένου ενός κορυφαίου διοικητή.

Η ιρανική κυβέρνηση κατηγόρησε το Ισραήλ ότι πραγματοποίησε αυτή την επίθεση, αλλά το Ισραήλ δεν το επιβεβαίωσε ούτε το διέψευσε

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το