Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε μέτρα στήριξης της γεωργίας εν μέσω "κρίσης" του κλάδου

the roots web banners 06

Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε μέτρα στήριξης της γεωργίας εν μέσω "κρίσης" του κλάδου
21.02.2024 | 09:11

Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε μέτρα στήριξης της γεωργίας εν μέσω "κρίσης" του κλάδου

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Τρίτη μια δέσμη μέτρων για να βοηθήσει τους αγρότες - αλλά πολλοί λένε ότι χρειάζονται περισσότερα για να στηριχθεί ένας κλάδος "σε κρίση".

Ο Ρίσι Σούνακ χρησιμοποίησε μια ομιλία στο ετήσιο συνέδριο της Εθνικής Ένωσης Αγροτών (NFU) για να περιγράψει τα σχέδια της κυβέρνησης για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η NFU χαιρέτισε σε γενικές γραμμές τα σχέδια, αλλά δήλωσε ότι δεν περιλαμβάνουν "πραγματικά νέα χρήματα".

Οι ομάδες διαμαρτυρίας των αγροτών λένε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προστασία των γεωργών του Ηνωμένου Βασιλείου από τον ανταγωνισμό που δημιουργούν οι φθηνότερες εισαγωγές.

Ο κ. Σούνακ έκανε μια προσπάθεια να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγροτών, λέγοντάς τους ότι πιστεύει ότι η επισιτιστική ασφάλεια "αποτελεί ζωτικό μέρος της εθνικής μας ασφάλειας".

"Καθώς η γεωργία αλλάζει, πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος με τον οποίο συνεργαζόμαστε μαζί σας στην κυβέρνηση", είπε.

Το συνέδριο, στο Μπέρμιγχαμ, πραγματοποιείται καθώς οι αγρότες αγωνίζονται με την αύξηση του κόστους, τις χαμηλές τιμές που προσφέρουν στους παραγωγούς τα σούπερ μάρκετ και το νέο σύστημα πληρωμών αγροτικών προϊόντων μετά το Brexit, το οποίο, όπως λένε πολλοί, έχει επικεντρωθεί στην περιβαλλοντική πολιτική αντί της παραγωγικότητας των τροφίμων.

Δεν σας τιμούμε αρκετά

Ο κ. Σούνακ δήλωσε ότι 220 εκατ. λίρες θα διατεθούν σε νέα προγράμματα παραγωγικότητας τροφίμων, τεχνολογία γεωργικών εκμεταλλεύσεων και αυτοματοποίηση για τη "μείωση της εξάρτησης από τους εργαζόμενους του εξωτερικού" κατά τη διάρκεια του επόμενου οικονομικού έτους.

Ανακοίνωσε επίσης σχέδια για τη μείωση της γραφειοκρατίας γύρω από τα δικαιώματα επιτρεπόμενης ανάπτυξης, ώστε οι αγρότες να μπορούν ευκολότερα να διαφοροποιηθούν και να αναπτύξουν νέες επιχειρήσεις, όπως καταστήματα αγροτικών προϊόντων, εμπορικούς χώρους και αθλητικούς χώρους.

Και, ενώ την Τετάρτη αναμένεται να κατατεθούν στο Κοινοβούλιο κανονισμοί για να διασφαλιστούν λογικές συμβάσεις για τον γαλακτοκομικό τομέα, θα ακολουθήσουν παρόμοιοι κανονισμοί για τον τομέα των χοίρων και των αυγών.

Ο κ. Σουνάκ ανακοίνωσε επίσης ότι η σύνοδος κορυφής για την επισιτιστική ασφάλεια από το αγρόκτημα στο πιρούνι που πραγματοποιήθηκε πέρυσι θα γίνει ετήσια εκδήλωση.

Είπε επίσης στους αντιπροσώπους ότι "δεν σας τιμούμε αρκετά και γι' αυτό εκ μέρους του έθνους ήθελα να σας ευχαριστήσω", πριν πει: "Σας καλύπτω τα νώτα".

Μεγάλος ο έλεγχος των σουπερμάρκετ

Πριν από το συνέδριο, πολλές ομάδες αγροτικών εκστρατειών είχαν δηλώσει ότι η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει περισσότερα και ότι μπορεί να ακολουθήσουν διαμαρτυρίες, όπως αυτές στο Ντόβερ το Σαββατοκύριακο.

Ο Μάρτιν Φοξ, ένας από τους ιδρυτές της Proud to Farm, τόνισε ότι η κυβέρνηση είχε ήδη "χάσει την εμπιστοσύνη του αγροτικού τομέα" και οι αγρότες αισθάνονται ότι "η NFU δεν ακούει τις ανησυχίες τους".

Η συνιδρύτρια της Save British Farming Λιζ Γουέμπστερ, αγρότισσα είπε: "Οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν δώσει πολύ μεγάλο έλεγχο στα σούπερ μάρκετ, τα οποία βρίσκονται σε πόλεμο τιμών μεταξύ τους, και είναι απλά μια προσπάθεια να κάνουν τα πάντα φτηνά - όσο το δυνατόν πιο φτηνά.

"Αλλά είμαστε επίσης συνδεδεμένοι με υψηλά πρότυπα, οπότε αυτό σημαίνει ότι καλλιεργούμε ως φιλανθρωπικό ίδρυμα με πολλούς τρόπους".

Ο ιδρυτής του Get Fair about Farming, Γκάι Σινγκ-Γουότσον, ανέφερε ότι απαιτείται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την ανάπτυξη περισσότερων διαδρομών προς την αγορά για τους αγρότες, το οποίο "όχι μόνο θα επιτρέψει στους Βρετανούς οικογενειάρχες αγρότες να έχουν δίκαιη απόδοση για τα προϊόντα τους, αλλά και θα τους επιτρέψει να επενδύσουν σε αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για τις αγροτικές κοινότητες, προστατεύοντας το κλίμα και τη φύση μας και ενισχύοντας τον εφοδιασμό μας με υψηλής ποιότητας, εγχώρια παραγόμενα τρόφιμα για τις επόμενες γενιές".

"Αστάθεια και ρευστότητα

Η πρόεδρος της NFU, Μινέτ Μπάτερς, δήλωσε στο BBC Breakfast ότι αν και η χρηματοδότηση που υποσχέθηκε η κυβέρνηση είναι "παλιό χρήμα", χαιρέτισε την "σαφή αλλαγή" του πρωθυπουργού σε αυτό που χαρακτήρισε ως "ουσιαστικά ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο για τη γεωργία".

Η ίδια δήλωσε: "Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι ένα σταθερό σχέδιο για την παραγωγή τροφίμων, ώστε αυτές οι [γεωργικές] επιχειρήσεις να γνωρίζουν τον δρόμο στον οποίο βρίσκονται".

Η ομιλία της κ. Μπάτερς στο ετήσιο συνέδριο - η τελευταία της ως πρόεδρος - τόνισε επίσης τα προβλήματα ψυχικής υγείας στον αγροτικό τομέα.

"Ξέρουμε πόσο δύσκολη είναι η γεωργία μερικές φορές. Γνωρίζουμε το τίμημα που μπορεί να έχει. Ξέρουμε ότι η ψυχική υγεία πολλών αγροτών έχει φτάσει σε οριακό σημείο", είπε.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι αγρότες και οι καλλιεργητές αντιμετωπίζουν "αστάθεια και ρευστότητα", ενώ αυτό που πραγματικά χρειάζονται είναι "σιγουριά", με την καλλιέργεια τροφίμων να τυγχάνει της ίδιας υποστήριξης όπως και το περιβαλλοντικό έργο.

"Ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι να δώσουμε τόση αξία στην παραγωγή τροφίμων όση δίνουμε στην προστασία του περιβάλλοντός μας. Πάντα έλεγα ότι αυτά τα πράγματα είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος", επισήμανε.

Εν τω μεταξύ, ο σκιώδης υπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων των Εργατικών, Στιβ Ριντ, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση "υπονόμευσε" τη βρετανική γεωργία.

"Ανέβασαν εμπορικούς φραγμούς που μπλόκαραν τις εξαγωγές τροφίμων και άφησαν τους λογαριασμούς ενέργειας να εκτοξευθούν εκτός ελέγχου, παραλύοντας τους παραγωγούς και βγάζοντας χιλιάδες επιχειρήσεις εκτός λειτουργίας", τόνισε.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel