Παρά τη βελτίωση των προοπτικών φέτος, το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταγράψει συρρίκνωση της ανάπτυξης κατά 0,3% το 2023, σύμφωνα με το Ταμείο. Αυτό αποτελεί αναβάθμιση κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προβλέψεις που έκανε στις αρχές του έτους, αλλά σημαίνει ότι η Βρετανία είναι η δεύτερη οικονομία που θα συρρικνωθεί μαζί με τη Γερμανία φέτος.
Οι προβλέψεις του ταμείου είναι σύμφωνες με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας και του Office for Budget Responsibility, του επίσημου φορέα πρόβλεψης των οικονομικών δεδομένων, που αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προοπτικές τους για το έτος, αλλά αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει αδύναμη με βάση τα ιστορικά πρότυπα, καθώς ο πληθωρισμός και το κόστος ζωής συνεχίζουν “να δαγκώνουν”.
Η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να επιταχυνθεί κατά 1% το επόμενο έτος, μια αναβάθμιση κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα από τον Ιανουάριο και να είναι παρόμοια με τα ποσοστά ανάπτυξης στην Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ.Η ανάπτυξη επιταχύνθηκε κατά 4% το 2022, η δεύτερη υψηλότερη μεταξύ των οικονομιών των αναπτυγμένων χωρών μετά την Ισπανία, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις λίγες μεγάλες οικονομίες που παραμένουν κάτω από το προ της πανδημίας μέγεθός τους.
Το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προοπτικές του για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα στο 2,8% φέτος και στο 3% του χρόνου, καθώς αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει επίμονα υψηλός στις μεγάλες οικονομίες. Το ίδιο σημείωσε ότι η ανάπτυξη κατά την επόμενη πενταετία θα είναι η ασθενέστερη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Ο Πιερ-Ολιβιέ Γκόριντσας, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, ανέφερε ότι "η ομίχλη γύρω από τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές έχει πυκνώσει". Πρόσθεσε: "Ο πληθωρισμός είναι πολύ πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν ακόμη και πριν από μερικούς μήνες. Ενώ ο παγκόσμιος πληθωρισμός έχει μειωθεί, αυτό αντανακλά κυρίως την απότομη αντιστροφή των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Αλλά ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, δεν έχει ακόμη κορυφωθεί σε πολλές χώρες".
Η Γερμανία θα καταγράψει τον δεύτερο χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των μεγάλων οικονομιών φέτος, σημειώνοντας μείωση 0,1%, ενώ η ευρωζώνη 20 χωρών θα αναπτυχθεί κατά μέσο όρο 0,8%. Οι ΗΠΑ αναμένεται να σημειώσουν ανάπτυξη 1,6% και η Ιαπωνία 1,3%.
Ο πρωτογενής πληθωρισμός έχει ανέλθει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στην ευρωζώνη και είναι 5,5% στις ΗΠΑ, υπερδιπλάσιος του ποσοστού-στόχου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Αυτό υποδηλώνει ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις στις πλούσιες οικονομίες παραμένουν ισχυρές, παρά την πτώση των ρυθμών του συνολικού πληθωρισμού.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο θα μειωθεί στο 5,1% μέχρι το τέλος του έτους, 0,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από την πρόβλεψή του τον Ιανουάριο.
Ο Γκόριντσας τόνισε ότι η ισχύς των πληθωριστικών πιέσεων, που προκαλούνται εν μέρει από την αύξηση των μισθών και τα ακόμη χαμηλά ποσοστά ανεργίας, θα μπορούσε να αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να επεκτείνουν την επιθετική νομισματική σύσφιξη τους τους επόμενους μήνες. "Αυτό μπορεί να απαιτήσει τη περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ή να παραμείνει αυστηρότερη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμένεται επί του παρόντος", είπε.






















