Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βγήκε «ζωντανή» η κυβέρνηση στη Γαλλία, πέρασε αυτόματα το συνταξιοδοτικό | Η επόμενη ημέρα για τον Μακρόν

banner roots

Βγήκε «ζωντανή» η κυβέρνηση στη Γαλλία, πέρασε αυτόματα το συνταξιοδοτικό | Η επόμενη ημέρα για τον Μακρόν
21.03.2023 | 08:49

Βγήκε «ζωντανή» η κυβέρνηση στη Γαλλία, πέρασε αυτόματα το συνταξιοδοτικό | Η επόμενη ημέρα για τον Μακρόν

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Με ανακούφιση έγινε δεκτό από τη πλευρά του Εμανουέλ Μακρόν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την πρόταση δυσπιστίας, τη στιγμή όμως που δεν υπάρχουν περιθώρια για πανηγυρισμούς στη Γαλλία.

«Ζωντανοί» κατάφεραν να βγουν ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν από την δοκιμασία της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που αποτέλεσε ένα «τεστ» πολιτικής επιβίωσης για την κυβέρνηση.
 
Την πρόταση μομφής υπερψήφισαν συνολικά 278 βουλευτές, σε σύνολο 577, την πρώτη από τις συνολικά δύο που είχαν κατατεθεί, η οποία είχε και τις περισσότερες πιθανότητες να υπερψηφιστεί καθότι πολυκομματική σε αντίθεση με τη δεύτερη που είχε προέλθει μόνο από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (RN) της Μαρίν Λεπέν.
 
Για να περάσει η πρόταση δυσπιστίας, απαιτούνταν τουλάχιστον 287 ψήφοι, που σημαίνει πως η κυβέρνηση επιβιώνει για την ώρα και ανοίγει ο δρόμος για την υιοθέτηση των προωθούμενων αλλαγών στο συνταξιοδοτικό, που ανεβάζουν την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.
 
Καταρρέει η δημοτικότητα του Μακρόν -«Σωσίβιο» της κυβέρνησης οι Républicains
Μπορεί η κυβέρνηση Μακρόν να αισθάνεται μια μικρή «ασφάλεια», ωστόσο, περιθώρια για επανάπαυση δεν υφίστανται. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό της δημοτικότητάς του 45χρονου Γάλλου προέδρου έχει υποχωρήσει στο 28% σύμφωνα με πρόσφατη σφυγμομέτρηση των IFOP-JDD.
 
Η προσκείμενη στον Μακρόν και στην κυβέρνηση κοινοβουλευτική ομάδα δεν κατέχει την πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση (με 250 έδρες σε σύνολο 577). Η κυβέρνηση περνά νομοσχέδια και επιβιώνει πολιτικά μέσα από προτάσεις δυσπιστίας, εξαιτίας των 61 βουλευτών της κεντροδεξιάς ομάδας των Républicains που δεν έχει ενταχθεί επισήμως στο κυβερνητικό μπλοκ αλλά «σώζει» αρκετές φορές την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν.
 
Politico: Τριγμοί στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μακρόν
Οι εκλογές στη Γαλλία αργούν καθώς αναμένονται το 2027 αλλά η κυβέρνηση Μακρόν ενδέχεται να παρουσιάσει φθορά ενώ υπάρχουν τριγμοί εσωτερικά και στην ομάδα των Ρεπουμπλικανών που μπορεί κάποια στιγμή να σταματήσουν να σώζουν την κυβέρνηση στα δύσκολα.
 
Το Politico σε ανάλυσή του σημειώνει ότι «ο Γάλλος πρόεδρος επιβίωσε από μια εξέγερση στην εθνοσυνέλευση αλλά τώρα αντιμετωπίζει την προοπτική παρατεινόμενων κοινωνικών αναταραχών σε ολόκληρη τη χώρα».
 
Reuters: Δύσκολο το πολιτικό μέλλον του Μακρόν
Το πρακτορείο Reuters βλέπει ένα πολιτικά δύσκολο μέλλον για τον Μακρόν και τη νυν κυβέρνηση.
 
Η αποτυχία του κεντρώου προέδρου να εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη στο κοινοβούλιο για να θέσει σε ψηφοφορία τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, έχει υπονομεύσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα και έχει αποδυναμώσει την ηγεσία του, σημειώνει το Reuters. Η τοποθέτηση του Reuters έρχεται με φόντο την κίνηση Μακρόν να ενεργοποιήσει το άρθρο 49.3 του Συντάγματος που του δίνει να περάσει τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό παρακάμπτοντας την εθνοσυνέλευση και χωρίς προηγούμενη ψηφοφορία εκεί.
 
Σύμφωνα με αναλυτές της Barclays που επικαλείται το το Reuters, η κυβέρνηση «θα αποδυναμωθεί σημαντικά, ενώ και οι κοινωνικές διαμαρτυρίες κατά της μεταρρύθμισης πιθανότατα θα συνεχιστούν για μερικές εβδομάδες, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη γαλλική οικονομία».
 
Τα συνδικάτα θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις και τις απεργίες, αν και αναμένεται πως θα αρχίσει να παρατηρείται κόπωση και από τη δική τους πλευρά. Η γαλλική αντιπολίτευση δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να σταθεί ενωμένη σε κοινό μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση παρά την ένταση και την πόλωση.
 
Συνταγματικό δικαστήριο και σενάρια ανασχηματισμού
Σύμφωνα με ανακοινώσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης (NUPES, RN), θα φέρουν τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού ενώπιον του συνταγματικού δικαστηρίου ως «αντισυνταγματική». Το γαλλικό δίκτυο France24, αναφέρει ότι «ο νέος νόμος για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος έχει εγκριθεί, αλλά δεν μπορεί ακόμη να εφαρμοστεί».
 
Σύμφωνα με το Politico, δεν έχουν τελειωμό τα προβλήματα για τον Μακρόν, ο οποίος ενδέχεται το προσεχές διάστημα να απομακρύνει την Ελιζαμπέτ Μπορν από την πρωθυπουργία προχωρώντας σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
 
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Γαλλία
Εντωμεταξύ οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στη Γαλλία συνεχίζονται. Νέα μέρα απεργιών και διαδηλώσεων έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη μετά το κάλεσμα των συνδικάτων.
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel