Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Στο μικροσκόπιο οι φορολογικές υποθέσεις του πρόεδρου του Συντηρητικού κόμματος

the roots web banners 06

Βρετανία: Στο μικροσκόπιο οι φορολογικές υποθέσεις του πρόεδρου του Συντηρητικού κόμματος
24.01.2023 | 09:44

Βρετανία: Στο μικροσκόπιο οι φορολογικές υποθέσεις του πρόεδρου του Συντηρητικού κόμματος

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ διέταξε να διερευνηθεί η υπόθεση Ναντχίμ Ζαχάουι.

Ο Ναντχίμ Ζαχάουι, νυν πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, δεν κατέβαλε τους απαιτούμενους φόρους την διάρκεια που ήταν υπουργός οικονομικών προκαλώντας την βρετανική κοινή γνώμη που σύμφωνα με δημοσκόπηση ζητά την παραίτηση του.

Όπως αποκαλύφθηκε πριν λίγες ημέρες, ο πρόεδρος των Τόρις και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της κυβέρνησης Σούνακ, είχε εκκρεμότητες με την φορολογική υπηρεσία (HMRC) και μάλιστα κατά το διάστημα που ήταν υπουργός Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στην παραιτηθείσα κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, κατά το διάστημα διαδοχής της, δηλαδή για δύο μήνες, την περίοδο μεταξύ 5 Ιουλίου έως 6 Σεπτεμβρίου του 2022.

Το Σαββατοκύριακο αναφέρθηκε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την εφορία (HMRC) διευθετώντας τις φορολογικές του υποθέσεις που σύμφωνα με τις πληροφορίες ανέρχονται στα 5 εκατομμύρια λίρες.

Χθες ο Guardian σχολίασε ότι ο κ Ζαχάουι κατέβαλε τον φόρο που όφειλε, καθώς και πρόστιμο 30%, με το συνολικό διακανονισμό να ανέρχεται σε 4,8 εκατομμύρια λίρες.

Οι φορολογικές υποθέσεις του Ναντίμ Ζαχάουι είναι πρώτο θέμα σε πολλές από τις πρώτες σελίδες των εφημερίδων για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Η i γράφει ότι ο Ρίσι Σούνακ δεν θα υποστήριζε τον πρόεδρο του κόμματός του αν γνώριζε για την καταβολή προστίμου από την HMRC - και ότι ο κ. Ζαχάουι τώρα "αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της απόλυσης".

Ο Guardian σημειώνει ότι οι σύμμαχοι του κ. Ζαχάουι ελπίζουν ότι η έρευνα του συμβούλου δεοντολογίας θα του επιτρέψει να παραμείνει στη θέση λίγο περισσότερο χρόνο.

Οι Times υπογραμμίζουν ότι ακόμη και αν αθωωθεί είναι πλέον πιθανό να μη διασωθεί η καριέρα του, επειδή ο πρόεδρος του κόμματος συχνά θεωρείται ως ο "πλέον κατάλληλος υπουργός για το ραδιοφωνικό πρόγραμμα επικαιρότητας του BBC Today". Ο κ. Ζαχάουι δεν θα είναι σε θέση να εμφανίζεται σε οποιαδήποτε εκπομπή χωρίς να "δέχεται ερωτήσεις σχετικά με τις φορολογικές του υποθέσεις", διαβάζουμε στην εφημερίδα.

Η Daily Star έχει τη γνώμη ότι δεν χρειάζεται να συγκρίνει το χρόνο που απομένει στον κ. Ζαχάουι στο υπουργικό συμβούλιο “με τη διάρκεια ζωής ενός μαρουλιού” - όπως έκανε με την πρώην πρωθυπουργό Λιζ Τρας - επειδή είναι ήδη "τελειωμένος".

Η αξιωματική αντιπολίτευση των Εργατικών από χθες πιέζει τον Ρίσι Σούνακ να “ξεκαθαρίσει” τι γνώριζε ή δεν γνώριζε για την υπόθεση ενώ χαρακτήρισε τον κυβερνητικό ρόλο του Ναντχίμ Ζαχάουι “αβάσιμο”.

Παράλληλα, αρκετοί συντηρητικοί βουλευτές βρίσκονταν στο ίδιο μήκος κύματος. Ο πρώην αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος Σερ Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, αν και δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως ο Ζαχάουι είχε πρόθεση να παραπλανήσει τις φορολογικές αρχές και να φοροδιαφύγει, τον προέτρεψε να αποκαλύψει “όλα τα δεδομένα”. Η πίεση αυτή φαίνεται πως οδήγησε και τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, την Δευτέρα το πρωί, να διατάξει έρευνα από τον ανεξάρτητο σύμβουλο για ζητήματα ηθικής για το φορολογικό ζήτημα του Ζαχάουι δηλώνοντας πως “υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν”.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel