Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : Το νοσηλευτικό προσωπικό του NHS προετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη απεργία εδώ και έναν αιώνα

banner roots

Βρετανία : Το νοσηλευτικό προσωπικό του NHS προετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη απεργία εδώ και έναν αιώνα
25.11.2022 | 13:23

Βρετανία : Το νοσηλευτικό προσωπικό του NHS προετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη απεργία εδώ και έναν αιώνα

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Το νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία πρόκειται να απεργήσει για δύο ημέρες τον επόμενο μήνα, σε μια απεργία που θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του NHS.

Το Βασιλικό Κολέγιο Νοσηλευτών (RCN) ανακοίνωσε αποχή από την εργασία για τις 15 και 20 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της μισθολογικής διαμάχης με την κυβέρνηση.

Οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες θα εξακολουθήσουν να παρέχουν φροντίδα έκτακτης ανάγκης, αλλά θα πληγούν οι υπηρεσίες ρουτίνας.

Το RCN δήλωσε ότι δεν του δόθηκε άλλη επιλογή, αφού οι αρμόδιοι υπουργοί δεν θέλησαν να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες, αλλά η κυβέρνηση δήλωσε ότι η απαιτούμενη αύξηση των μισθών κατά 19% ήταν ανέφικτη.

H απεργία είναι πιθανό να μην επηρεάσει ορισμένες επείγουσες υπηρεσίες για τον καρκίνο, έκτακτες εξετάσεις και τομογραφίες. Η συνεχής φροντίδα για ευάλωτους ασθενείς θα διατηρηθεί παράλληλα με τις υπηρεσίες έκτακτων περιστατικών (A&E) και εντατικής θεραπείας - αν και θα εξαρτηθεί από τα τοπικά διοικητικά στελέχη του τομέα της υγείας και τους επικεφαλής των συνδικάτων να διαπραγματευτούν τα ακριβή επίπεδα προσωπικού τις ημέρες της απεργίας.

Φαίνεται όμως σχεδόν βέβαιο ότι η αποχή από την εργασία θα αυξήσει τον χρόνο αναμονής στη μη επείγουσα νοσοκομειακή περίθαλψη - ένα ρεκόρ επτά εκατομμυρίων ανθρώπων βρίσκεται ήδη στη λίστα αναμονής του NHS στην Αγγλία.

Η Daily Telegraph γράφει ότι πληροφορήθηκε από πηγή του NHS ότι χιλιάδες ηλικιωμένοι ασθενείς ενδέχεται να υποχρεωθούν να παραμείνουν στα νοσοκομεία τα Χριστούγεννα λόγω των απεργιών του νοσηλευτικού προσωπικού τον επόμενο μήνα. Ο εμπειρογνώμονας δήλωσε στην εφημερία ότι η απουσία νοσηλευτών και νοσηλευτριών δεν αποκλείεται να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια για να δοθεί στους ηλικιωμένους ασθενείς εξιτήριο. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι απεργίες είναι πιθανό να οδηγήσουν στην αναβολή 30.000 εγχειρήσεων και εκατοντάδων χιλιάδων ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία.

Ο Guardian προειδοποιεί ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις του νοσηλευτικού προσωπικού είναι πιθανό να είναι οι πρώτες από μια σειρά απεργιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα και την άνοιξη από άλλο προσωπικό του NHS, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών και των εργαζομένων στα ασθενοφόρα. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει έναν καυτό μήνα με απεργιακές κινητοποιήσεις και αναστάτωση πριν από τα Χριστούγεννα.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel