Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Μαριούπολη: Θρίλερ με τους μαχητές του Αζοφστάλ που παραδόθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία

banner roots

Μαριούπολη: Θρίλερ με τους μαχητές του Αζοφστάλ που παραδόθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία
18.05.2022 | 09:08

Μαριούπολη: Θρίλερ με τους μαχητές του Αζοφστάλ που παραδόθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Άγνωστη παραμένει η τύχη εκατοντάδων Ουκρανών μαχητών που τερμάτισαν την επί εβδομάδες αντίστασή τους στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ της Μαριούπολης .

Οι μαχητές του Αζοφστάλ παραδόθηκαν και μεταφέρθηκαν σε ελεγχόμενα από τις ρωσικές δυνάμεις εδάφη.
 
Και ναι μεν ο υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας είπε ότι οι μαχητές θα επιστραφούν με ανταλλαγή αιχμαλώτων, ωστόσο Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν χθες ότι μπορεί να δικαστούν κι ίσως και να εκτελεστούν. Βουλευτές της ρωσικής Δούμα είπαν ότι θα προτείνουν νόμο που θα απαγορεύει τις ανταλλαγές αιχμαλώτων αναφορικά με μαχητές που η Μόσχα χαρακτηρίζει «τρομοκράτες», ενώ Ρώσοι εισαγγελείς είπαν ότι θα ανακρίνουν τους Ουκρανούς στρατιώτες της Μαριούπολης στο πλαίσιο έρευνας γι’ αυτά που αποκαλούν στη Μόσχα «εγκλήματα του ουκρανικού καθεστώτος εις βάρος αμάχων του Ντονμπάς».
 
Πέντε λεωφορεία με Ουκρανούς στρατιώτες από το Αζοφστάλ της Μαριούπολης έφθασαν χθες στην ελεγχόμενη από τις δυνάμεις του Βλαντίμιρ Πούτιν πόλη Νοζοαζόφσκ, όπου σύμφωνα με τη Μόσχα θα παρασχεθεί ιατρική βοήθεια στους τραυματίες, ενώ το βράδυ άλλα επτά λεωφορεία μετέφεραν μαχητές σε φυλακή της ελεγχόμενης από τους Ρώσους Ολενίφκα.
 
Η Ρωσία χαρακτήρισε «μαζική παράδοση» την επιχείρηση στο Αζοφστάλ, που σηματοδότησε το τέλος της μεγαλύτερης και πιο αιματηρής μάχης στην Ουκρανία, της Μαριούπολης, ενώ οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είπαν ότι οι στρατιώτες που υπερασπίζονταν το χαλυβουργείο στη Μαριούπολη «ολοκλήρωσαν την μάχιμη αποστολή τους» κι ότι ο κύριος στόχος τώρα είναι να σωθούν οι ζωές τους.
 
«Η Ουκρανία χρειάζεται ζωντανούς τους ήρωές της» είπε άλλωστε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμβουλος του οποίου χαρακτήρισε «Θερμοπύλες του 21ου αιώνα» την αντίσταση στη Μαριούπολη».
 
«Εκτέλεση για ανθρωπόμορφα ζώα»
Οι λεπτομέρειες για τη συμφωνία μεταξύ Κιέβου – Μόσχας αναφορικά με την εκκένωση του εργοστασίου στη Μαριούπολη παραμένουν ασαφείς, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ να υπόσχεται ότι οι Ουκρανοί μαχητές θα τύχουν αντιμετώπισης «βάσει του διεθνούς δικαίου», αλλά οι δηλώσεις σκληροπυρηνικών Ρώσων αξιωματούχων δείχνουν ότι μια ανταλλαγή των αιχμαλώτων ίσως απέχει ακόμη πολύ.
 
Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι σημείωσε στο Twitter ότι δεν έχει γίνει κάποια συμφωνία, την ώρα που ο πρόεδρος της Ρωσικής Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολοντιν δήλωσε ότι «δεν πρέπει να γίνει ανταλλαγή των Ναζί εγκληματιών. Η χώρα μας μεταχειρίζεται ανθρώπινα όσους παραδόθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν. Όμως, αναφορικά με τους Ναζί, η θέμα μας παραμένει αμετάβλητο: είναι εγκληματίες και πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να δικαστούν». Από την πλευρά του ο Ρώσος βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι, που μετείχε στις κατά καιρούς διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, πρότεινε να άρει η Ρωσία το μορατόριουμ στην επιβολή θανατικής ποινής όσον αφορά στους μαχητές του «τάγματος Αζόφ», αποκαλώντας τους «ανθρωπόμορφα ζώα», που πρέπει να εκτελεστούν.
 
Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας αποτάνθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας προκειμένου να κηρυχθεί «τρομοκρατική οργάνωση» το τάγμα Αζόφ, σε μια κίνηση που εγείρει ένα πρόσθετο εμπόδιο για την ανταλλαγή των υπερασπιστών της χαλυβουργίας της Μαριούπολης.
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel