Οι Εργατικοί ελπίζουν να επωφεληθούν όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ενώ οι Συντηρητικοί θα προσπαθήσουν να ελέγξουν τις συνέπειες από το σκάνδαλο «partygate» (κορονοπάρτι) και την πρόσφατη κριτική για τον χειρισμό της κρίσης κόστους ζωής.
Ωστόσο, και τα δύο κόμματα “προσέχουν” τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους, οι οποίοι σημείωσαν πρόσφατα κέρδη, ενώ το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας θέλει να αυξήσει τα ποσοστά του προς την υποστήριξη ενός δεύτερου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας.
Οι Συντηρητικοί κινδυνεύουν να χάσουν σχεδόν 550 έδρες σε όλη τη χώρα στις τοπικές εκλογές παρουσιάζοντας τη χειρότερη επίδοση από τότε που ο Σερ Τόνι Μπλερ ηγήθηκε των Εργατικών τη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με έρευνα.
Οι Εργατικοί συμμετέχουν στις εκλογές με την ισχυρότερη δημόσια υποστήριξη με το 42 τοις εκατό να λέει ότι θα ψήφιζαν το κόμμα σε εθνικές εκλογές, με βάση τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων.
Το αποτέλεσμα της αυριανής κάλπης , προάγγελος για τις εθνικές εκλογές
Οι τοπικές εκλογές στη Βρετανία θα αναδείξουν αυτούς που θα αναλάβουν τη διοίκηση των τοπικών υπηρεσιών στις οποίες βασίζονται εκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά. Για τις προσφερόμενες υπηρεσίες των δήμων δαπανώνται εκατομμύρια λίρες από τα χρήματα που καταβάλλουν οι ψηφοφόροι σε φόρους.
Αλλά έχουν σημασία και για έναν ευρύτερο λόγο.
Το αποτέλεσμα της κάλπης θα είναι μια πολύ σημαντική σφυγμομέτρηση του πολιτικού κλίματος στο Westminster και στο εσωτερικό των πολιτικών κομμάτων.
Ερώτημα : Οι Συντηρητικοί θα υποστούν σοβαρές απώλειες μετά τη διαμάχη σχετικά με τα “κoρονοπάρτι” σε περιόδους lockdownι;
“Οι κυβερνήσεις τείνουν να δέχονται λίγο ξύλο, μερικές φορές πολύ ξύλο, στις τοπικές εκλογές και οι Τόρις είναι στην κυβέρνηση εδώ και 12 χρόνια”, παρατήρησε ένας αναλυτής.
Τι λένε, λοιπόν, τα πολιτικά κόμματα και τι πρέπει να προσέξουμε καθώς θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα;
Σε γενικές γραμμές, οι τοπικές εκλογές που διεξάγονται φέτος στην Αγγλία είναι σε περιοχές που “γέρνουν” δυσανάλογα προς τους Εργατικούς, σε σύγκριση με το σύνολο των εδρών σε εθνικό επίπεδο.
Σχεδόν οι μισές έδρες είναι προς διεκδίκηση στο Λονδίνο, και ενώ οι Εργατικοί έχουν δυσκολίες σε πολλούς δήμους, στο Λονδίνο, σε γενικές γραμμές στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση τα πήγαν καλά.
Το 2018 οι Εργατικοί είχαν την καλύτερη βραδιά τους στις τοπικές εκλογές από το 2012. Τότε τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δύο μεγάλα κόμματα , το Εργατικό και το Συντηρητικό ήταν σχεδόν ισοδύναμοι όσον αφορά την εθνική ψήφο. Δεκαοκτώ μήνες μετά, οι Εργατικοί καταποντίστηκαν στις γενικές εκλογές του 2019.
Έτσι, ενώ η γενική προσδοκία για την αυριανή αναμέτρηση θα ήταν μάλλον ότι οι Εργατικοί θα έπρεπε να βρίσκονται σε πορεία για μέτρια κέρδη όσον αφορά τις έδρες, η εικόνα είναι μάλλον πιο περίπλοκη.
Ανώτερα στελέχη του κόμματος δεν αναμένουν δραματική αύξηση του αριθμού των τοπικών συμβουλίων που θα είναι υπό τον έλεγχό τους. Τα ίδια στελέχη επικεντρώνουν την προσοχή τους στο προβλεπόμενο ποσοστό ψήφου σε εθνικό επίπεδο. Το αποτέλεσμα της κάλπης των εκλογών της Πέμπτης θα δείξει εάν το Εργατικό κόμμα “έχει κάνει αρκετά” για να κερδίσει τις επόμενες γενικές εκλογές, τονίζουν οι αναλυτές.
Πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση. "Βγαίνουμε από έναν τάφο", είναι ο τρόπος με τον οποίο ένα στέλεχος των Εργατικών περιγράφει την πρόοδο της ομάδας του σερ Κιρ Στάρμερ , του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης , εν όψει των τοπικών εκλογών της Πέμπτης.






















