Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Ουκρανική κρίση : Ο Μπόρις Τζόνσον υπόσχεται την επιβολή των πρώτων κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου κατά της Ρωσίας

the roots web banners 06

Ουκρανική κρίση : Ο Μπόρις Τζόνσον υπόσχεται την επιβολή των πρώτων κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου κατά της Ρωσίας
22.02.2022 | 13:13

Ουκρανική κρίση : Ο Μπόρις Τζόνσον υπόσχεται την επιβολή των πρώτων κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου κατά της Ρωσίας

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι θα αποκαλύψει ένα “πρώτο μπαράζ” οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας αργότερα σήμερα , μετά την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα "πλήξει πολύ σκληρά τη Ρωσία".

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν "πολλά περισσότερα που πρόκειται να κάνουμε" εάν λάβει χώρα μια μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες στο Κοινοβούλιο.

Ο κ. Τζόνσον υπογράμμισε ότι η Ρωσία παραβίασε την κυριαρχία της Ουκρανίας και “κουρέλιασε” το διεθνές δίκαιο, αφού έστειλε στρατεύματα στο Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Η Μόσχα έχει τονίσει ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα "φέρουν την ειρήνη" στις αποσχισθείσες περιοχές - ισχυρισμός που απορρίφθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως "ανοησία".

Σε ομιλία του μετά από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη, ο κ. Τζόνσον σημείωσε ότι “όλα τα στοιχεία” υποδηλώνουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν “αποφάσισε μια μεγάλη κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία”.

O πρωθυπουργός της Βρετανίας ανέφερε ότι οι κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου που θα ανακοινωθούν αργότερα θα αποτελέσουν μόνο ένα πρώτο βήμα,καθώς "αναμένουμε να υπάρξουν περισσότερες ρωσικές παράλογες συμπεριφορές".

Ο κ. Τζόνσον δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, ωστόσο τόνισε ότι οι κυρώσεις θα στοχεύουν φορείς όχι μόνο στο Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ, αλλά και στην ίδια τη Ρωσία.

Πρόσθεσε ότι θα πλήξουν τα ρωσικά οικονομικά συμφέροντα, την πολεμική βιομηχανία της Ρωσίας και τις ευρύτερες δραστηριότητές της Μόσχας στην περιοχή.

 

 

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

"Ο Πούτιν θέτει τη Ρωσία σε πορεία σύγκρουσης με τη Δύση σε ό,τι αφορά Ουκρανία" - ο πηχυαίος τίτλος του Guardian, μετά την αναγνώριση από τον Ρώσο πρόεδρο δύο περιοχών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ως ανεξάρτητα κράτη.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο κ. Πούτιν έχει δηλώσει ότι οι συνομιλίες με τη Δύση βρίσκονται “σε αδιέξοδο”. Ο ανταποκριτής του Guardian στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Σον Γουόκερ, κάνει λόγο για “δυσοίωνα” λόγια για την Ουκρανία από έναν ολοένα και πιο απομονωμένο και “θυμωμένο” Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η απόφαση του προέδρου Πούτιν είναι επίσης πρωτοσέλιδο θέμα στους Financial Times. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει θέσει τη Ρωσία σε "πολεμική βάση", επανασχεδιάζοντας τα σύνορα.

Αναφέρει ότι οι αγορές έχουν αντιδράσει με ανησυχία, συμπεριλαμβανομένου του χρηματιστηριακού δείκτη Moex στη Μόσχα. Ο δείκτης της FT σημείωσε πτώση 10,5% - “η πιο απότομη πτώση από τότε που η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία το 2014”.

"Ο Πούτιν προειδοποιεί για αιματοχυσία καθώς μεταφέρει στρατεύματα στην Ουκρανία", είναι ο τίτλος της Daily Telegraph. Η εφημερίδα γράφει ότι ο τόνος του Ρώσου ηγέτη και η περιγραφή της Ουκρανίας “ως επικείμενης απειλής” για την ασφάλεια αφήνουν “ελάχιστες ελπίδες” ότι ο πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί.

Η εφημερίδα The Times εκφράζει την ανησυχία της για την ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία που ο πρόεδρος της Ρωσίας τα χαρακτήρισε   "ειρηνευτικά". “Στην πραγματικότητα ο κ. Πούτιν στέλνει άρματα μάχης στην Ουκρανία", υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Οι Times προειδοποιούν τον πρόεδρο Πούτιν ότι η Βρετανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της είναι “έτοιμοι να αντεπιτεθούν με κυρώσεις”.

"Πούτιν και 'κακός οιωνός'" - ο τίτλος της Daily Mirror. Η εφημερίδα προβάλλει την αντίδραση του Μπόρις Τζόνσον και κατηγορεί τον Ρώσο πρόεδρο ότι “άναψε τις φλόγες πολέμου στην Ουκρανία”.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το
youtube channel